Shanté Vermeulen wil opnieuw finale, mét kampioenschap

Gepubliceerd op 4 januari 2021 om 12:50

In 2019 behaalde ze met MBCA Amstelveen onder 12 de landelijke finale in Zwolle. Haar teamgenoot Sofie Zuskov vertelde al eerder dat dat een geweldige ervaring was. Vandaag gaan we de 13-jarige Shanté Vermeulen benaderen voor haar ervaring bij MBCA, als basketballer en als terugblik op de dag in Zwolle.

Basketbal van moeder op dochter

Inmiddels is Shanté een sterke kracht binnen MBCA. Haar eerste moment dat ze überhaupt deze balsport heeft gezien kan ze zich nog herinneren. “Ik basketbal al sinds kleins af aan, en ik wil er zeker mee verder komen. Ik was al sinds baby aan het kijken naar wedstrijden van mijn moeder. Zij speelde toen bij dames 1 van Quick Runners in Huizen, die toen een aantal keren kampioen zijn geworden. Toen ik echt zelf begon was ik zes jaar.”

Haar broer Damian Vermeulen speelt in de Dutch Talent League bij Harlemlakers. Ook daar heeft Shanté zeker veel van geleerd. “Het enige verschil is dat ik een shooting guard ben, en Damian een small forward. Hij was vroeger wel een guard, maar speelde toch liever op de small forward positie. Naast lengte is dat het enige verschil, want hij gaat ook vaker voor de rebounds met zijn lengte.”

Diverse clubs voor MBCA

Shanté heeft van haar moeder zoveel inspiratie gekregen dat de keuze voor welke club ze eerst zou gaan spelen snel gemaakt was. “Ik heb ook bij Quick Runners gebasketbald. Dat zou ook niet vreemd zijn aangezien mijn moeder daar ook speelde. Ik heb daarbij één dag per week extra meegetraind bij de Harlemlakers. Ik heb meegedaan met de selectietrainingen in de Regio Utrecht. Daar heb ik mijn teamgenoot Klaske Miedema leren kennen. Vervolgens heb ik aan selectietrainingen van de Orange Angels U13 deelgenomen, waarna ik gezien werd door Micheal Hoffman. Hij vroeg of ik bij MBCA wilde speelde, dus daar ben ik nu.”

In actie namens het 3x3 team van MBCA!

Verloop bij MBCA

En met MBCA heeft ze gelijk al heel wat meegemaakt. Het eerste jaar bij MBCA in 2018 zijn ze met het onder 12 team derde geworden van Nederland. Het jaar daarop heeft Shanté zowel in de onder 12 als onder 14 gespeeld. “We hadden met onder 12 echt een team staan. Het was niet dat er mensen waren die of zelf speelde of de leidende scorer was. We waren allemaal even goed en even sterk bezig, en daardoor ontstonden er hele mooie dingen op het veld. In 2019 speelde ik met het onder 12 team in Zwolle voor het landelijke kampioenschap tegen Dozy Den Helder. Dat was echt heel leuk. Ik vond het vooral leuk om die beleving mee te maken. Het gaf me een professional gevoel dat je daar mag staan. Die finale zelf was heel spannend. Iedereen voelde de spanning, en het feit dat je dan met twee punten verliest is jammer. Dat deed mij wel heel wat, en ik baalde daar enorm van. Maar het is vooral leuk en een eer om daar als team te spelen.”

Na de finale in Zwolle werd het tijd voor een nieuwe uitdaging binnen MBCA. Met veel teamgenoten ging Shanté naar de onder 14 competitie. “Eerste keer bij onder 14 spelen zag ik al een kans, een kans om met meer meiden te spelen die groter dan mij waren. Ik leerde erg veel van deze meiden. Ik dacht dat ik vrij klein zou zijn of dan snel geblockt zou worden. Dat was zeker niet het geval. Ik denk dat ik op mijn positie beter ben geworden. Ik ben meer ervaren in het spel verdelen, want ik gaf ook veel assists. Dat vind ik ook leuk, want daarmee kan iemand het mooi afmaken. Dat is mijn visie op teamsport. Dit heb ik dan ook kunnen laten zien bij de wedstrijden van de onder 12.”

Shanté heeft nog één jaar bij de onder 14 gespeeld. Dit was een mix van eerstejaars en tweedejaars. Met dit team hebben ze voor het eerst deelgenomen aan toernooi in het buitenland (Kortrijk, België), wat best spannend was maar ook heel leerzaam en leuk. Shanté speelt nu in onder 16. Hier liggen weer nieuwe uitdagingen. Het spel gaat sneller en is fysieker.

Shanté gaat omhoog voor twee punten.

Een inspiratie zijn voor anderen

Shanté wordt nu al gezien als een sterk talent van MBCA. Haar ontwikkelingen geven in elk geval hoop voor het verloop van haar verdere carrière. “Ik hoop vooral op mooie ontwikkelingen! Daar zal ik ook alles voor geven wat ik in mij heb. Later wil ik zeker op het hoogste niveau van Nederland spelen en bij het Nederlands team spelen en misschien wel in het buitenland. Dat is toch wel een droom. Anderen inspireren wil ik erg graag voor elkaar krijgen, dat anderen kunnen zeggen ‘ik wil later net zo goed worden als zij’.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.