BS Leiden onder 18 sprint in het laatste kwart naar de overwinning, Jolly Jumpers dames 1 eveneens in het laatste kwart richting winst

Gepubliceerd op 17 oktober 2023 om 08:00

Na vier overwinningen oprij wachtte de dames van BS Leiden onder 18 een moeilijke taak: spelen tegen Basketbal Academie Limburg (BAL) uit Weert. De bezoekers liepen steeds uit naar een grotere voorsprong, en ook als BS Leiden op voorsprong kwam leek het erop dat zij zouden uitlopen naar een solide overwinning. Dankzij meerdere stops van Leiden was dat niet het geval. Op het belangrijke momenten hielden ze BAL van scoren af en sprintten ze naar een 70-63 overwinning.

Spannend was het ook tussen dames 1 van Zorg & Zekerheid Leiden en Jolly Jumpers uit Tubbergen. In de nieuwe 1574 Arena begon Leiden stroef aan de wedstrijd. Dat veranderde in de tweede helft waardoor de voorsprong steeds wisselde. Dankzij sterke scores van Jade Brughuis en Jasmijn de Ceuninck van Capelle gingen de bezoekers uit Tubbergen er met 46-52 vandoor.

BS Leiden VU18 VS BAL VU18

Leiden start in elk geval sterk aan de wedstrijd. Kim van Kempen krijgt vanuit de linker vleugel de bal en schiet met succes de driepunter raak. Na de drive van Luna Brouwer gaat het moeizaam bij de thuisploeg. BAL antwoordt op haar beurt via de drives van Aiyana Tjon-A-Meeuw waardoor ze op 6-10 voor komen te staan. Leiden komt moeilijker tot een goed schot, al is het Nuna Neumann die met een beweging via links voor 11 gelijk zorgt. BAL zoekt het dan in twee andere krachten: Fae Pangemanan en Milou de Heus. Beide speelsters hebben een ervaring in de regio van Amsterdam, en zij laten aan BAL gelijk zien waarom zij gewenste krachten op het veld zijn. De Heus gaat omhoog, en zorgt voor 15-20 voor de bezoekers. Verder laat Leiden het niet lopen vlak voor het einde van het eerste kwart. Daarvoor vinden zij Maaike Dunnewold. Afgelopen seizoen liet ze geweldig spel zien namens Lokomotief Rijswijk, en bewijst nu haar inbreng namens Leiden waardoor het verschil minimaal is na de eerste tien minuten: 19-20. De verdediging bij beide teams staan vervolgens zo dat er nauwelijks gescoord wordt. Beter gezegd, in de eerste drie minuten wordt er helemaal niet gescoord. BAL vindt in Annefleur van Enschot een sterke kracht die haar ploeg middels een driepunter laat uitlopen naar een verschil van zeven punten. Nienke Luykx zorgt er in elk geval voor dat het verschil niet verder oploopt. Leiden komt opnieuw terug, ook als Norah Linger veelal via links de drive naar de basket afrondt. Ze maakt daarmee 30 gelijk, maar een nieuwe tussensprint voor BAL is al in gang gezet. Senna Janssen schiet met succes een driepunter erin die BAL weer op voorsprong zet. De bezoekers lopen opnieuw uit. Leiden mist met nog zes seconden te gaan, en iemand die niet mist is Milou de Heus namens BAL. Met een driepunter zorgt zij voor 34-39 voor BAL bij rust.

Na rust is de ruststand niet langer 34-39, maar 32-41 voor BAL. Bij het bijhouden van de score aan de wedstrijdtafel is dat de stand volgens de tablet, maar dat klopt niet. De achterstand van Leiden is bij het ingaan van de tweede helft (onterecht) opgelopen naar negen punten in plaats van vijf punten. Ondanks dat is het verweer van Leiden niet minder. Kim van Kempen opent opnieuw met de score, en geleid door Norah Linger komt Leiden op gelijke hoogte: 41-41. BAL moet zoeken naar een nieuwe impuls, en vindt deze via Tjon-A-Meeuw die sterk naar de basket gaat en scoort. Toch gaat Leiden verder, via de beweeglijke Tess Weenink die haar ploeg de nodige veerkracht geeft. Leiden lijkt te ontwaken. Nienke Luykx schakelt een tandje bij in haar intensiteit; een kracht om het team op te kunnen zwepen op de manier zoals zij dat ook echt kan. Het wakkert in elk geval ook wat aan in Maaike Dunnewold. Zij duikt achter elke bal aan, en zorgt ook voor de voorsprong voor Leiden. BAL valt opnieuw aan, maar Renske Mentink pakt de steal voor Leiden. Van daaruit is het Tess de Mul die de voorsprong vergroot tot 54-47, Ook na meerdere steals van Amy Bonis en Martine Schuivens. Het laatste antwoord in het derde kwart is voor BAL via een fastbreak score van Milou de Heus. BAL zet deze lijn door in het vierde kwart. Sem Abagi gaat met succes naar de basket om de achterstand te verkleinen. Zij pakt bovendien een steal bij de inbounce van Leiden om Eva Donker tot scoren te laten komen. Ze minimaliseert de stand: 54-53. Leiden speelt te gehaast en lijdt weer balverlies. Het is opnieuw Donker die scoort en BAL weer de voorsprong geeft. Leiden moet met verweer komen en krijgt verweer. Nuna Neumann scoort op het belangrijke moment en maakt weer gelijk. BAL wil met een antwoord komen. Ze zoeken naar de krachten die zojuist hebben gescoord. Abagi is in elk geval gevonden om BAL een nieuwe voorsprong te bezoeken, en via Phileine Kneepkens is het verschil vier punten voor BAL met nog zes minuten te gaan: 57-61. Het blijft enorm spannend, en Leiden zoekt naar een nieuwe voorsprong. Voorlopig lijden ze veel balverlies, maar BAL verspeelt zelf ook kansen. Norah Linger vindt het verspelen van de bal op dat moment wel genoeg, en schiet een hele belangrijke driepunter raak namens Leiden. Het blijft spannend, zeker in de laatste drie minuten van de wedstrijd. Nuna Neumann neemt het over van Linger. Zij zorgt voor een nieuwe Leidse voorsprong, en ook voor een steal. Op dat moment gaat opnieuw het vuurtje aan bij Maaike Dunnewold. Een hele belangrijke jumper zet Leiden op een grotere voorsprong. Na het heroveren van de bal doet ze dat nog eens: 66-61. Een belangrijke fase van Dunnewold in de laatste minuten. BAL blijft missen en moet Leiden vrije worpen laten nemen. Dunnewold blijft zuinig met de vrije worpen, en zodoende gaat Leiden ook haar vijfde duel oprij winnen. Het wordt 70-63 en zullen het volgende week in de bekercompetitie opnemen tegen Dozy Den Helder.

ZZ Leiden VS Jolly Jumpers

Dit seizoen beschikt Leiden ook over een damesteam op het hoogste niveau van Nederland. Ook dat team wordt gesponsord door Zorg & Zekerheid. Inmiddels heeft Leiden al eerder gewonnen van Den Helder Suns, en wil deze zege vervolg geven. De bezoekers zijn Jolly Jumpers die vorig seizoen een sterk seizoen speelden. Zij hebben een aantal jeugdinternationals die afgelopen zomer nog brons wisten te behalen op het onder 20 EK. Eén van deze speelsters is Marèll Glaubitz. Zij opent tevens de wedstrijd via een drive naar de basket. De thuisploeg antwoordt snel terug via vrije worpen van Kim Schrama. Een aantal seizoenen geleden speelde zij nog in Midland, en was afgelopen seizoen één van de topscorers in de Promotiedivisie bij het Leidse team. Een andere kracht is Kimberly Brago die met haar souplesse en lengte Leiden op een 6-2 voorsprong zet. Vanaf dat moment wil het niet meer lukken bij de thuisploeg. Ze verdedigen sterk waardoor ze Jolly Jumpers op een lage puntenproductie houden, maar in de aanval wil er haast geen bal meer in gaan. De bezoekers maken hier gebruik van. Emma Boerrigter gebruikt haar lengte om sterk af te ronden. Na een verdedigende stop is het Glaubitz die haar bekende driepunter erin schiet, zoals ze dat ook afgelopen zomer tijdens het onder 20 EK deed. Het wil de thuisploeg niet lukken om tot een goede aanval te komen. Hetzelfde kan gezegd worden van Jolly Jumpers die veel tegenstand krijgen, maar wel plaats mogen nemen op de vrije worp lijn. Vanaf die positie schiet Adrianna Proulx Jolly Jumpers naar een 6-11 voorsprong na het eerste kwart. Proulx is een Canadese versterking voor de ploeg van coach Chris Stomp. Zij is gelijk goed voor opnieuw twee vrije worpen in het tweede kwart. Leiden krijgt het moeilijker, zeker als Jade Brughuis (de andere international) er een driepunter in schiet: 6-16. Uitlopen doet Jolly Jumpers niet, mede vanwege de geblockte schoten van Kimberly Brago en Emma Kiesekamp. Anna Hartman en Sanne Bartman pakken genoeg rebounds waardoor er kansen ontstaan. Het probleem is dat Leiden onder het bord de kansen niet afrondt. Na vijf minuten is het opnieuw Brago die onder het bord scoort, en dan begint het aanvallend iets beter te lopen bij Leiden als Schrama weer terug in het veld komt. Zij laat zich gelijk gelden met een driepunter waardoor het verschil nog maar vijf punten is. Verder laten de bezoekers het niet komen. Daarvoor hebben ze nog altijd de trefzekere Glaubitz die opnieuw toeslaat, en Kim Jaasma die met een jumper het verschil weer op 11 punten zet: 12-23. Er is niet veel tijd meer, maar het is Leiden die het laatste antwoord heeft voor rust. Beyza Okayben vindt onder het bord Kiesekamp die met een inlegger de ruststand bepaalt op 14-23.

Het zal beter moeten in de aanval bij Leiden. Iemand die dat wel weet is Evi Dekker. Ooit schoot zij begin maart 2020 tien driepunters raak tijdens een halve finalewedstrijd in de bekercompetitie namens Nottingham. Series driepunters schieten: zo deed ze dat structureel in de Sporthallen Zuid en in Groot-Brittannië, en nu doet ze dat gelijk na rust. Een verwelkomende score, zeker als daarna de steal wordt gepakt. Leiden gaat door, opnieuw met Brago die met haar score op acht punten komt. Leiden stopt opnieuw de aanval van de bezoekers, en vindt wederom een Dekkerse driepunter die daarmee 23 gelijk maakt. De sterke verdediging leidt wel tot veel persoonlijke fouten bij Leiden. Dat betekent vrije worpen voor Jolly Jumpers. Jasmijn de Ceuninck van Capelle en Adrianna Proulx falen allebei niet vanaf deze positie. Nog is Leiden niet klaar. Ze vinden opnieuw Brago en Dekker die opnieuw gelijk maken. Dekker komt daarmee op acht punten in dit kwart. Jolly Jumper zet een nieuwe aanval op, maar krijgen het moeilijker om de driepunter te vinden. De rebound is van Mylah Aalse. Gelijk wordt Dekker weer gevonden, en met succes. Tien punten van Dekker in het derde kwart, en een voorsprong voor Leiden: 29-27. Jolly Jumpers ziet haar voorsprong van 11 punten verdwijnen, en moet een antwoord vinden. Deze wordt gevonden in De Ceuninck van Capelle die onder het bord trefzeker is, maar gelijk daaroverheen is het Rachel Bakker die wat terug doet. Zo blijven beide teams actief in de aanval, en is het Glaubitz die wederom de driepunter vindt: 31-33. Nog voor je met je ogen kunt knipperen is Schrama aan de andere kant om op haar beurt wederom een driepunter erin te gooien. Leiden staat weer één punt voor rond het einde van het derde kwart. Jolly Jumpers gaat omhoog in de aanval, en van daaruit mag Anke Rikhof twee vrije worpen verzilveren. Jolly Jumpers lijkt met een voorsprong van één punt het laatste kwart in te gaan, zeker als Leiden met nog 2,2 seconden de bal weggooit. Echter maakt Jolly Jumpers een loopovertreding bij de inbounce. De bal is met nog 2,2 seconden te gaan voor Leiden. Kim Schrama wordt gevonden, en schiet snel over haar tegenstander heen. In de buzzer treft dit schot doel waardoor Leiden met een 36-35 voorsprong het laatste kwart in gaat. Het laatste kwart wordt wederom door Rikhof geopend. Zij krijgt een belangrijke fase in deze tweede helft, maar Schrama geeft de voorsprong weer aan Leiden. Op dat moment zoekt Jolly Jumpers naar een manier om eruit te komen. Dat lukt als Rikhof een fraaie and-1 benut, en Jasmijn de Ceuninck van Capelle weer onder het bord scoort. Leiden begint opnieuw moeite te krijgen in de aanval. De bezoekers lijken juist een goede aanval gevonden te hebben. Kim Jaasma is een schutter. Jarenlang schoot zij met scherp namens teams in het noorden van Nederland, en nu schiet ze namens Jolly Jumpers een belangrijke driepunter raak: 38-46. Jolly Jumpers is weer uitgelopen, maar ziet Leiden met wederom Schrama en Dekker terugkomen. Dekker pakt de steal een scoort: 46-50. Het is Leiden dat nieuwe kansen krijgt om dichterbij te komen, maar Jolly Jumpers verdedigt zo dat er geen nieuwe mogelijkheid komt. De bezoekers winnen met 46-52 in Leiden en boeken daarmee hun tweede overwinning van het seizoen.