Almere Pioneers dames onder 16 en onder 20 winnen hun duels, Lokomotief mannen onder 14 wint van Pioneers

Gepubliceerd op 15 oktober 2023 om 10:00

In de onder 14 Eredivisie wist Almere Pioneers alle vier duels tot dusver te winnen. De tegenstander van zaterdagavond was Lokomotief Rijswijk. De bezoekers lieten gelijk zien dat zij in staat zijn een overwinning in Almere te kunnen pakken. Hun speel oogde behendig, strak en snel waardoor zij al vroeg in de wedstrijd een grote voorsprong konden pakken. In de tweede helft ging Pioneers steeds sterker in de achtervolging, voornamelijk dankzij het scorende en reboundende werk van Joël Fraser, Pieter Jacob (P.J.) Hakvoort en Niels Lunstroo. Het verschil werd van 20 punten teruggebracht tot vijf punten, daarna stelde Lokomotief orde op zaken door met 69-77 te winnen.

Eveneens was het spannend in het duel tussen Almere Pioneers dames onder 16 en H.B.V. The Jumpers. Grotendeels hadden de bezoekers uit Den Haag de voorsprong, maar Pioneers liet zich niet van de wijs brengen. Ze kwamen scorend beter door en gingen uiteindelijk afstevenen op een 39-36 overwinning, ook door veel gemiste vrije worpen van The Jumpers.

De onder 20 dames van Almere Pioneers hadden een lekkere wedstrijd. Vanaf het begin namen zij een grote voorsprong tegen Orca's uit Urk, en breidde deze gaandeweg uit tot 46-22.

Almere Pioneers MU14 VS Lokomotief Rijswijk MU14

Pioneers begint gelijk aan snelle aanvallen opzetten. Een pass van Stijn Schaap bereikt Mike Eisink die onder het bord sterk afrondt. Dat stelt de thuisploeg in staat om door te gaan in de aanval. Thomas Nieuwenhuizen wordt gevonden bij de driepuntslijn, en zodoende zorgt hij voor een 5-4 voorsprong. Ook Lokomotief blijft goed bij. Dimitar Rangelov is snel, en schiet met een hoge boog Lokomotief langszij. Toch laat Pioneers het daar niet bij zitten. Joël Fraser gaat naar de ring, en wil met zijn kracht laten zien dat Pioneers in staat is opnieuw een goede wedstrijd af te kunnen leveren. Het is aan de bezoekers om daar wat tegenover te stellen. Dat gebeurt doordat zij tactischer gaan nadenken over de aanval. De bal gaat langer rond, en bereikt aan het einde van de 24-secondenklok de insnijdende speler. Nathanyell Smith en Sem Ying laten Lokomotief uitlopen naar 9-14, een 0-8 run voor de bezoekers. Coach Mitchell de Bruijn brengt Niels Lunstroo in stelling. Gelijk is hij goed voor een snelle doorbraak naar de basket om de run van Lokomotief te doorbreken. Echter laten de bezoekers het daar niet bij zitten. Geleid door Nathanyell Smith loopt Lokomotief uit naar een grotere voorsprong. Zijn ene na de andere actie treft met succes doel, waardoor het 13-26 staat na het eerste kwart. Pioneers weet vooral geen antwoord te vinden op de verdediging onder de basket. Lokomotief verdedigt zo dat Pioneers de bal er met geen mogelijkheid in krijgt. Een groter verschil komt dankzij de score van Rangelov op het bord te staan: 18-33, wordt later 20-37 dankzij diezelfde beweeglijke speler van Lokomotief. Een solide voorsprong dus, zien ook coaches Boris Hoppzak en Nikki Rademaker. Nog één keer weet Pioneers wat terug te doen via P.J. Hakvoort en Joël Fraser, maar Lokomotief staat bij rust met 24-39 voor dankzij hun tactisch spelinzicht.

Als Pioneers terug wil komen in de wedstrijd dan zouden er eerst veel ballen onder het bord gemaakt moeten worden. Dat gebeurt aan het begin van de tweede helft meteen, in het bijzonder via Joël Fraser. Er gaat een kracht in hem aan waardoor hij zijn snelheid en kracht kan inzetten om Pioneers dichterbij te laten komen. Het verschil is nog meer negen punten via zijn inbreng, maar Lokomotief laat het niet verder komen. Nathanyell Smith zorgt met een driepunter voor een grotere voorsprong. Ook zetten de bezoekers een verdediging neer waar Pioneers moeite mee heeft. Ze kiezen voor een doubleteam verdediging op de verdedigingshelft van Pioneers, waardoor de bal niet meer makkelijk gespeeld kan worden. Met het heroveren van de bal pakt Lokomotief uit met nog een driepunter. Het is Javairo Margarita die deze met succes verzilvert: 35-51. Pioneers had even een flow, maar ziet hoe Lokomotief opnieuw uitloopt. Sem Ying gaat sterk naar de basket en zorgt voor een verschil van 19 punten voor Lokomotief. Het laatste antwoord in het derde kwart is van Fraser die een sterk derde kwart doormaakt, maar niet kan voorkomen dat Lokomotief verder afstand heeft genomen. Sem Ying bepaalt het verschil zelfs op 20 punten met een jumper. Er zijn dan nog zeven minuten te gaan, maar Pioneers wil er nog niet aan. Joël Fraser in elk geval zeker niet. Onder het bord rondt hij sterk af, samen met Lunstroo en Nieuwenhuizen. Lokomotief weet daar niet gauw iets tegenover te stellen, en Pioneers gaat door. Stijn Schaap staat vrij bij de driepuntslijn, en weet op een belangrijk moment deze treffer te verzilveren: 52-65 met nog vijf minuten te gaan. Lokomotief krijgt het moeilijker, en daar maakt Pioneers gebruik van. Fraser wordt weer gevonden, en Fraser maakt het af: 55-67. Opnieuw wordt het antwoord in de verdediging op Lokomotief gevonden, maar Fraser maakt de inlegger onder het bord niet af. Daarmee had Pioneers op 57-67 kunnen komen, maar in plaats daarvan scoort Ying aan de andere kant: 55-69. Finn Hoppzak wordt zelfs nog bij de driepuntslijn te komen om de voorsprong te vergroten: 57-72 met nog drie minuten te gaan. Het wordt nu heel moeilijk voor Pioneers. Toch proberen ze het. Niels Lunstroo scoort onder de basket, en pakt gelijk na de inbounce van Lokomotief een steal om vervolgens weer te scoren. Lokomotief is het nu die in korte tijd veel ballen verliest. Pioneers komt serieus dichterbij. Fraser gaat door, dit keer via een driepunter: 65-72 met nog twee minuten te gaan. Het verschil wordt steeds kleiner. Lokomotief mist, en iemand die niet mist is Joël Fraser. Hij zorgt voor 67-72 met nog anderhalve minuut te spelen. Fraser is daarmee goed voor 23 punten. Lokomotief heeft een score nodig, en vindt deze op tijd via Sem Ying die ervoor zorgt dat Pioneers niet dichterbij kan komen. Roshaugn Smith bepaalt de eindstand op 69-77 voor Lokomotief dat het verweer van Pioneers overleeft.

Pioneers VU16 VS The Jumpers VU16

Het begin is goed voor Almere Pioneers via een driepunter van Lyen de Zoete, maar The Jumpers slaat gelijk toe. Sudenaz Aslan en Shinaya Gangadien bewijzen zich als goede schutters, en Pioneers moet gelijk in de achtervolging. Charmaine Duinkerk en een nieuwe driepunter van De Zoete zetten de thuisploeg weer in het spoor van The Jumpers. Toch weerhoudt het de bezoekers er niet van om weer uit te lopen. Dat lukt, en opnieuw via Gangadien die het verschil op zes punten zet bij rust: 16-22.

Beide teams weten de bal er met moeite in te krijgen. Het is daarin Dyvainy Victoria die de stand op 19-29 zet voor The Jumpers. Zo pakken de bezoekers toch een voorsprong van 10 punten, maar Pioneers wil het niet verder laten komen. Ze vinden Noa Valerius die een teken van verweer geeft. Aviëlla Berkel zet door, en zodoende werkt Pioneers de achterstand steeds meer weg. Net als in de beginfase wordt Lyen de Zoete gevonden, en zij zet door. Het verschil wordt kleiner en kleiner, en via diezelfde De Zoete komt Pioneers zelfs op voorsprong. Er is niet veel tijd meer te gaan. Juist met de geringe minuten te gaan gaat Pioneers afstevenen naar een grotere voorsprong. Duinkerk en Valerius zorgen voor een voorsprong van 39-36 met nog een minuut te gaan, maar er moeten nog vrije worpen komen voor The Jumpers. Er worden acht vrije worpen genomen, maar geen van allen treffen doel. Zodoende verandert de stand niet meer en gaan de onder 16 dames van Pioneers winnen met 39-36.

Pioneers VU20 VS Orca's VU20

Gelijk in de beginfase gaat Pioneers er snel vandoor. Het is Selia Rooi die haar snelheid gebruikt en naar de basket snijdt. De bezoekers uit Urk scoren niet, en het is Rooi die nog eens twee keer op dezelfde wijze kan afronden. In de rebound heeft Pioneers Céline Berghorst. In het eerste kwart alleen al pakt ze zes rebounds, en bedient haar medespeelsters om verder uit te lopen. Hailey Shewpersad is samen met Kaylee Jansen goed voor meerdere geslaagde acties, en Delany Bendanon is een sterke kracht voor Pioneers die haar kracht op de juiste wijze gebruikt. Zij zorgt voor 12-0 voor de thuisploeg. Op dat moment moet Orca's toeslaan, en dat doen zij. Onder het bord wordt Leah van Laat gevonden die haar inbreng goed gebruikt. Het eerste kwart eindigt met 14-6 door de inbreng van Van Laar. Het tweede kwart wordt gekenmerkt door de sterke kracht die de zussen Abigail en Delany Bendanon inbrengen. Beide speelsters zijn sterk, duiken achter elke bal aan en zorgen voor het verschil in dit kwart. Reboundend is het Berghorst die al tien rebounds heeft, en onder het bord ook weet toe te slaan. Orca's komt niet meer sterk tot score, al is het Maartje Pasterkamp die doorkomt met een mooie jumper. Het laatste schot is van Naomi Emmen, een hele mooie driepunter in de laatste seconde voor rust: 26-12.

Pioneers gaat er na rust definitief vandoor. Waar Berghorst in reboundend opzicht blijft domineren, komt zij ook sterker door onder de basket. Als team lopen ze uit, naar een steeds grotere voorsprong. Iedereen die het veld op komt draagt bij aan deze overwinning. In de laatste minuut zijn het Famke van den Dungen, Nathalie van Eekelen en Lee-ann Read die de eindstand op het bord zetten: 46-22 voor Pioneers middels een sterk collectief.