Jasmijn de Ceuninck van Capelle maakt steeds meer bijzondere ervaringen mee

Gepubliceerd op 5 juni 2023 om 09:00

Al een tijdje is ze trouw aan basketbalclub Jolly Jumpers, waarmee ze recentelijk nog veel mooie prestaties heeft neergezet. De 18-jarige Jasmijn de Ceuninck van Capelle (links) studeert fysiotherapie, naast dat ze speelt voor de Tubbergse basketbalorganisatie. Ze groeit steeds meer waardoor haar talent steeds zichtbaarder wordt. Niet voor niets is ze vorig jaar uitgekomen namens het onder 18 team van Nederland, en dit jaar is ze in de voorselectie voor onder 20 geselecteerd. Foto: FIBA Europe

Op jonge leeftijd landelijke uitdagingen aangaan, inclusief een dubbele licentie

Jasmijn was elke zaterdag in de in de sporthal te vinden, echt de hele dag. Destijds kwam ze uit voor Twente Buzzards. “Veel van mijn familieleden moesten veel wedstrijden na elkaar spelen, dus ik ben echt vaak gebleven om te kijken,” vertelt Jasmijn. “Vroeger was ik bij trainingen zenuwachtig, maar het was altijd heel gezellig bij Twente Buzzards. Iedereen kwam altijd naar onze wedstrijden kijken, wat ook onvergetelijk is geweest.”

Van spelen bij Twente Buzzards werd het steeds meer. Jasmijn heeft daardoor veel wedstrijden gespeeld. “Bij onder 14 speelde ik al met een dubbele licentie, tot aan mijn middelbare school. Toen koos ik voor Jolly Jumpers. Het was een grote stap, spelen op landelijk niveau. Ik ben heel fanatiek, dus ik wil voor het hoogst mogelijke gaan. Met onder 14 kwamen we in de Final Four terecht, wat voelde als een droom die uitkwam. Het was heel bijzonder om zo’n event mee te maken, en in de finale was het helemaal mooi om een kampioenschap mee te maken. Een mooie ervaring, en een mooi begin op landelijk niveau!”

Een grote stap neerzetten bij Jolly Jumpers

Jasmijn haar talent werd opgemerkt bij Jolly Jumpers. Dat betekende dat ze al snel bij dames 1 van Jolly Jumpers mocht meetrainen. “Het was spannend om dan zo’n grote stap te maken. Je kijkt toch naar deze meiden op, en ze zijn ook een stuk ouder. Het is natuurlijk mooi om daarbij te mogen horen, en ook goed voor je verdere ontwikkeling. Ik werd open ontvangen door het team, dat hielp echt enorm. In het begin moet je wennen aan het niveau, maar uiteindelijk raak je eraan gewend, en gaat het steeds beter!”

Nadat ze één jaar tussendoor uitkwam voor Uitsmijters Almelo in de Eerste Divisie, keerde ze in 2021 weer terug naar Tubbergen op het hoogste niveau. Op 25 september 2021 speelde ze haar eerste wedstrijd namens dames 1, en kwam in 17 minuten tot 10 punten. “Al een week daarvoor heb ik mijzelf er goed op voorbereid,” herinnert Jasmijn zich. “Het is ook een eerste indruk naar je teamgenoten toe, een belangrijke ook. Ik ben zeker blij dat dat zo goed gelukt is.”

Een doorbraak in seizoen 2022-2023

In de eerste helft van afgelopen seizoen volgde een reeks overwinningen voor Jolly Jumpers. Een mooie prestatie, met een vierde plek, was dan ook een feit. “De focus was vanaf de eerste training al helemaal aanwezig. Nadat we vorig jaar veelal moesten zoeken naar de juiste vorm, was dat aan het begin al terug te vinden. Hierdoor konden we ons meteen richten op goed basketbal, en konden we goed eindigen dit seizoen. Vooral verdedigend hebben we sterke wedstrijden neer kunnen zetten, en in teamverband hebben we elkaar weten te helpen naar zo’n vierde plek. We hebben dit jaar ook sterke duels neer kunnen zetten tegen landskampioen Grasshoppers.”

Of Jolly Jumpers komend seizoen nog zo’n prestatie kan neerzetten hangt van een aantal factoren af. “We krijgen nieuwe speelsters, en we moeten dat soort krachten zien te bundelen als team; zoals we dat dit seizoen voor elkaar hebben kunnen brengen. Als we daardoor de eerst ronde van een play-offserie kunnen behalen, dan is dat zeker gelukt. Om een serie tegen een team als Grasshoppers of Den Helder te kunnen winnen, zullen we meer van dat soort krachten moeten bundelen en dat iedereen vertrouwen in zichzelf en elkaar heeft.”

Uitkomen namens de jeugd van de Orange Lions

Haar ontwikkelingen leidde uiteindelijk tot een uitnodiging om voor het nationaal jeugdteam te spelen. Een mooie ervaring voor Jasmijn, die vorige zomer een jeugd EK meemaakte met het onder 18 team. “Je bent er natuurlijk enorm dankbaar voor, dat je voor je eigen land mag uitkomen. Dat is ook waarom je basketbalt, om uiteindelijk een plek bij de besten van je eigen land te horen. Zoiets is een enorme eer! We hebben het zeker niet verkeerd gedaan. Over het algemeen konden we elkaar goed vinden, al ervaar je natuurlijk wat stress in het begin, maar daar wen je aan naarmate het toernooi vordert. Ik ben nu geselecteerd voor de onder 20 trainingen, en ik denk dat we het zeker goed kunnen doen. Er zijn veel sterke talenten in deze lichting, zoals Lotte van Kruistum of Iris Vennema. Dat maakt dat er veel mogelijk is, en dat onder 20 weer zou kunnen promoveren naar een hogere divisie.”

Foto's: FIBA Europe

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.