Yanti Samosir beleeft succesvol eerste jaar bij Landslake Lions

Gepubliceerd op 8 juni 2023 om 13:00

Dit seizoen is het voor het eerst dat Yanti Samosir buiten Utrecht heeft gebasketbald. De 18-jarige forward heeft er een succesvol seizoen op zitten bij Landslake Lions. Bij onder 21 was ze goed voor gemiddeld 11 punten per wedstrijd, en dat werden 10 punten per wedstrijd bij onder 18. Bijzondere tijden maakte Yanti mee, om zo voor de komende tijd nog veel verder te groeien! Foto: Arjen Kleefsman

Meteen mooie tijden meemaken in Utrecht

Utrecht was tot voor kort de plek waar Yanti is blijven basketballen. Op haar basisschool bood school buiten gymles ook een sportmix in de avond. “Je oefende dan allerlei sporten uit, en basketbal vond ik het leukste,” herinnert Yanti zich. “Hierdoor begon ik op mijn negende met basketballen, destijds bij BC Utrecht. Ik kwam in het onder 12 team van de meiden terecht, en speelde met iets oudere meiden. We speelden wel al uitwedstrijden in Barendrecht of verder uit de buurt, maar niet op landelijk niveau.”

Spelen op landelijk niveau

Na BC Utrecht volgde een nieuw tijdperk. Bij UBALL behaalde ze meerdere mooie resultaten. “Met UBALL speelde ik voor het eerst Eredivisie met het onder 12 team. Wij zijn toen tweede van Nederland geworden. Dat was echt heel mooi om mee te maken. Destijds besefte ik ook nog niet hoe groot zo’n finale-event was. We speelden tegen het onder 12 team van MBCA. Zij werden toen kampioen, maar het was echt een hele bijzondere ervaring, waarbij ik ontdekte dat basketbal voor mij was weggelegd. Ik vond spelen bij UBALL heel leuk. Het was echt een familiegevoel, en volgens mij heb je dat daar nog steeds. We trainden acht keer per week, wat echt heel veel is. Op dit moment zou ik niet meer zo vaak trainen, maar het was wel heel bijzonder om zoiets mee te maken. Wat dat betreft heeft UBALL mij echt veel moois gegeven.”

Na UBALL was het tijd om verder te kijken. UBALL richt zich enkel op jongens basketbal, maar Cangeroes biedt basketbal voor zowel jongens als meisjes. Tijd om daar dus aan de slag te gaan. “Het was best vreemd om zo’n switch te maken. Ik was op dat moment 14 jaar, en speelde ineens met allemaal meiden in het team. Het was best apart, maar het was echt heel gezellig. In de kerstvakantie speelden we altijd een toernooi in Lund in Zweden. Hierdoor werd je nog closer als team. Het is toch een andere ervaring dan hier in Nederland spelen. Dat maakte het extra bijzonder.”

Een volgende stap, met succes

Yanti keek vlak voor het begin van afgelopen seizoen verder. Ze zat eraan te denken om niet meer te basketballen, maar Landslake Lions bracht daar verandering aan. “Ik vind het heel gezellig bij Landslake Lions. Voor mij is dit een hele goede stap gezet om daar naartoe te gaan, want vorig seizoen zat ik te denken aan stoppen met basketballen. Ik zag het echt niet meer zitten, maar door hier te spelen, vind ik het echt heel erg leuk! Met het onder 21 team kwamen we in de Final Four terecht, wat echt heel bijzonder voor mij was.”

Mooie tijden met onder 21

Dit seizoen won het onder 21 team van Landslake Lions de Basketball Cup. Het was een prijs die Yanti nooit eerder meemaakte. “Ik kon het amper geloven. We hebben het echt als team voor elkaar gekregen, en op een mooie manier weten te realiseren! Komend seizoen zal ik blijven spelen in het onder 21 team.”

Ook bij onder 18 van grote waarde

Meerdere keren heeft Yanti bewezen een aanwinst te zijn voor het onder 18 team. Haar drives naar de basket en de driepunters zorgden voor belangrijke impulsen. “Het zijn enorm lieve meiden, met een geweldige coach! Toen ik voor het eerst meedeed, had ik daarvoor nooit met onder 18 getraind. Ik werd heel goed ontvangen, en we werden enorm goed gecoacht. Nadine Boesaart is echt een fantastische coach. Ze is altijd in voor een praatje, en je kunt altijd bij haar terecht als je met iets zit. Ze kan enorm gefocust zijn op de wedstrijd, en het is goed hoe ze je scherp houdt en klaar maakt voor elke wedstrijd. Zij weet echt wat nodig is om een team als team te laten spelen, en ver te laten komen in de competitie.

Het is mooi om te zien hoe sterk en close dit team is, en ver kunnen komen. Voor deze speelsters zie ik een nieuwe finalewedstrijd zeker zitten. Als iedereen blijft trainen en hard blijft werken, dan komt dat helemaal goed!”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.