Hannah Wijkamp wil opbouw met Arnhem Eagles meemaken

Gepubliceerd op 11 juni 2023 om 11:30

Een onvergetelijke tijd was het voor Hannah Wijkamp bij Batouwe Bemmel. Daar behaalde ze mooie prestaties mee, waaronder kampioen worden. Tussendoor ging Hannah naar Amerika om te basketballen, voordat ze aan de slag is gegaan waar ze nu speelt: Arnhem Eagles. Bij deze club hebben ze plannen om het dames basketbal naar een hoger niveau te tillen. Hannah is daar onderdeel van, en zal mooie opbouwtijden meemaken met de club uit de Gelderlandse hoofdstad.

Voor het eerst basketballen in Tiel, waarna een mooie tijd in Bemmel zou volgen

Hannah zat op haar zevende te kiezen tussen een aantal sporten. Ze vroeg aan haar vader welke sporten hij allemaal had gedaan. “Dat was nogal een lijst,” vertelt Hannah, “maar hij zei dat hij ook basketbalde. Dat wilde ik ook proberen. Bij Flipstars in Tiel begon ik met basketballen, en het was een goede club voor mij om te starten. Er werd veel aandacht aan de jeugd gegeven, en we hebben de basiselementen geleerd zoals pivoteren en schieten. Ton Rolvink was onze coach. Hij heeft mij zoveel geleerd, maar toen hij overleed in 2015 kon ik niet echt iets bijleren. Vandaar dat ik naar Batouwe Bemmel ben gegaan.”

Bij Bemmel zou Hannah nog meer mooie tijden meemaken. Het was ook direct een overstap op landelijk niveau. “Jeroen Duifhuizen werd onze coach. Ik ben daar veel meer opgeleid en ben ik enorm hecht geraakt met het team. Nog steeds hebben we veel contact. We hebben mooie tijden meegemaakt met Batouwe, aangezien we met onder 16 en onder 18 kampioen zijn geworden. Daarvoor was ik nooit kampioen geworden, en zo’n eerste keer tijdens zo’n landelijke finale was echt enorm speciaal! Meerdere keren zoiets meemaken met dezelfde groep voelt als nog meer een teamprestatie, omdat je meerdere jaren samen traint en elkaar beter kent.”

De essentie van trainen steeds beter begrijpen

Bemmel is een lange tijd een plek geweest waar damesbasketbal groot was. De kampioenschappen die recentelijk werden behaald op het hoogste niveau zijn onvergetelijk. “Wij gingen elke keer als Lekdetec speelde kijken. Karin Kuijt, Loyce Bettonvil en Jacobine Klerx speelden in dat team, en dat was echt een voorbeeld voor ons. Het was echt een doel om daar ook bij te horen. Bij onder 16 mocht ik met onder 18 meetrainen. Destijds gaven Karin en Jacobine training. Ik speel op de forward positie, dezelfde positie als Jacobine. Wat ik vooral heb geleerd, is om op de kleine details te letten tijdens trainen. Dat is bijvoorbeeld om je heen blijven kijken en de plays lezen, zoals screens en de verdediging lezen.”

Mooie tijd in Amerika

Hannah besloot om tussendoor in Amerika te basketballen. Ze aanschouwde een verschil, tussen basketballen in Nederland en Amerika. “Tussen mijn middelbare school en mijn opleiding nam ik een tussenjaar, en wilde ik naar Amerika gaan. Ik ging naar Upstate New York, ongeveer gelegen tegen de grens van Canada. Daar zat een klein dorpje met een redelijk bekende club in die regio. Ik heb mijzelf kleiner aangegeven dan dat ik ben, aangezien ik mijn lengte van meters naar feet moest omrekenen. Toch was ik een van de langste in het team. Het hield in hard trainen, wat ook weer een nieuwe ervaring was. Het was echt wat ik had gehoopt, en zelfs meer dan dat. Basketbal werd serieus genomen, en om daar ook een sterke factor van te zijn was geweldig!”

Op weg naar mooie opbouwjaren met Arnhem Eagles

Hannah kwam na Amerika nog uit namens het onder 20 team van Bemmel. Onder leiding van coach Thijs Sloot eindigden zij tweede in de landelijke finale tegen Orange Lions Academie. Later is er voor Hannah een nieuwe uitdaging ontstaan. In Arnhem zijn ze bezig met een groei op het gebied van damesbasketbal. “Ik ging tegelijkertijd met Nerva de Groot naar Eagles. Eerst had ik een tussenjaar genomen vanwege blessures. Eenmaal in Arnhem was het al super leuk! Tijdens het eerste seizoen zijn we gelijk tweede geworden, en we merkten dat dames basketbal serieuzer werd. Het ging gelijk goed. Er zijn gelijk selectietrainingen ingevoerd voor dit jaar. Het is een gezellig team, en we zijn op het veld zeer competitief en eerlijk naar elkaar. We willen het meerderdeel van het team bij elkaar houden, en met elkaar groeien naar een nog hoger podium. De groep die nu met ons mee gaat doen, is echt gedreven en wil ook hard trainen. Aan de hand daarvan denk ik dat we nog meer kunnen groeien.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.