Nieuwe basketbalomgeving geeft Lotus Sedoc nog meer kansen op ontwikkeling

Gepubliceerd op 14 juni 2023 om 13:00

Ongeveer 13 jaar heeft Lotus Sedoc gebasketbald in Amsterdam, en wel bij BC Apollo Amsterdam. Zij heeft daar zoveel mooie herinneringen aan overgehouden, en ook een hecht familiegevoel. Toch was er iets meer wat haar deed besluiten te kiezen voor een nieuwe uitdaging; de mogelijkheid om op een hoger niveau te spelen. Bij BV Hoofddorp kwam ze afgelopen seizoen uit in de Promotiedivisie, en weet wat het is om een hogere uitdaging aan te gaan. Ook hierin zal de 21-jarige Lotus steeds beter en veelzijdiger worden. Foto: Jan van de Bilt

Beginnen in Amsterdam

Toen Lotus zeven jaar was, begon basketbal in haar leven te komen. Dat had te maken met verschillende factoren. “Vroeger keek ik High School Musical,” vertelt Lotus. “Daar is het echt begonnen. De interesse in basketbal werd groter, waardoor ik wat meer over de inhoud van de sport ben gaan opzoeken. Ik zag op internet Kobe Bryant spelen, en dat was voor mij het moment dat ik op basketbal wilde gaan. Ik heb mij aangemeld bij Mosquito’s Amsterdam toen ik zeven jaar was, en dat werd een paar jaar later BC Apollo Amsterdam.”

Eenmaal in Amsterdam wist Lotus steeds beter waarom basketbal haar sport is. “Ik was altijd een actief kind, dat veel verschillende sporten uitoefende. Basketbal bleef mijn sport, want los van de sport hangt er ook een cultuur aan die voor mij is weggelegd. Basketbal beschikt over een levendig imago, qua muziek en lifestyle.”

Beschikkend over snel spel

Lotus is een snelle speelster. Haar snelheid bracht haar veel mooie afrondingen. “Bij Mosquito’s was ik in het begin al vrij snel, en scoorde ik ook makkelijk. Op het moment dat ik begon met dribbelen wist ik dat ik dit altijd wilde blijven doen. Bij Apollo kwam deze snelheid mij goed uit. Echter, nu ik bij BV Hoofddorp speel merk ik dat snelheid een goede maar ook een minder goede kant heeft. Het vergt ook meer nadenken, en ik ben blij dat ik nu beide kanten van het spel ontdek nu ik in Hoofddorp speel. Bij Apollo heb ik mijn snelheid kunnen ontdekken.”

Een onvergetelijke tijd bij Apollo

Apollo is altijd haar thuis gebleven; de meiden werden familie, wij trainden vier keer in de week, en als de jeugdteams in de Final Four uitkwamen gingen we met supportersbussen naar de uitwedstrijden. Het zijn tijden die Lotus nooit meer zal vergeten. “We werden allemaal close, en maakten echt zeer bijzondere tijden mee. Ik heb de basis van deze sport kunnen neerzetten, en we hebben specifieke trainingen meegemaakt toen we nog het CBA-concept bij Apollo hadden. Dat is niet bij elke club vanzelfsprekend, en ik ben echt dankbaar dat bij Apollo te hebben meegemaakt.”

Een nieuwe uitdaging: BV Hoofddorp

Sinds afgelopen seizoen is Lotus een kracht geworden bij BV Hoofddorp. Zij spelen in de Promotiedivisie, een hoger niveau dan wat Lotus gewend was te spelen. “De eerste paar trainingen was het voor mij best onzeker, ook vanwege de eerste ervaring met trainen in de Promotiedivisie. Je kan je snelheid en je dribbel hebben, maar fysiek was het echt zwaar. Coach Krista heeft mij de tijd en ruimte geven om daaraan te kunnen wennen. Krista is heel duidelijk, en ook heel goed in je het gevoel geven dat je er mag staan; ongeacht waar je vandaan komt. Dat gaf mij ook een veilig gevoel om te kunnen basketballen, en te kunnen ontdekken hoe mijn positie in het team gevormd kon worden. Het gaat nu ook steeds beter. Daar dragen zij en Andrea Congreaves enorm aan bij!”

Seizoen 2022-2023

Het seizoen zit er al een tijdje op, met CobraNova als kampioen van de Promotiedivisie. Toch kan Lotus terugkijken op een bijzonder seizoen. “Het was echt een rollercoaster seizoen. In de sportwereld wordt niet vaak over mentale gezondheid gesproken, maar met Krista en Andrea kon ik daar goed over praten. Doordat het voor mij echt een omschakeling was, de overstap van Apollo naar Hoofddorp, was het eerder een mentale strijd dan dat het echt aan mijn basketbaltalent lag. Dat is wel één van mijn grootste lessen van afgelopen seizoen geweest; dat ik uit mijn comfortzone van Apollo ben gestapt, en in een nieuwe wereld van basketbal terecht ben gekomen. Ik zal daarmee de tijd moeten hebben om zo’n omschakeling te kunnen aanpassen, en daar heb ik eerst best wel moeite mee. Je speelt met nieuwe meiden in het team, en vooral als guard is het belangrijk om te weten hoe je teamgenoten kunt aansturen. Babette en ik zijn er nieuw bijgekomen, maar de rest kent elkaar heel wat jaren. Ik vind het mooi dat Babette en ik ons steentje kunnen bijdragen aan hun doelen. Het is voor ons erg leuk om dit met deze meiden mee te maken!”

Zal het Hoofddorp komend seizoen weer lukken de finale te bereiken? Met deze spelersgroep moet zoiets er wel inzitten. “We zullen alleen maar beter worden met elkaar. Wat de tactieken gaan zijn zien we komend seizoen, maar we gaan zeker ons best doen om de finale te halen, en deze uiteraard te gaan winnen!”

Reactie plaatsen

Reacties

Ali Woerdings
een jaar geleden

Heel veel succes toegewenst Lotus