Edney Francisco Manuel wil gaan voor de basketbaltop van Oostende

Gepubliceerd op 2 juni 2023 om 08:30

Sinds afgelopen seizoen basketbalt Edney Francisco Manuel in België. Waar hij voorheen uitkwam voor Arnhem Eagles, Hanze Stars Zutphen en MBCA Amstelveen, zo heeft hij dit jaar een grote stap gemaakt. In de stad aan het strand van België is basketbal erg groot, getuige de grote reeks kampioenschappen van heren 1 van Oostende. Edney basketbalt aan de COREtec Basketball Academy Oostende, in de onder 18 en soms in het onder 21 team. Afgelopen april kwam hij uit in de Youth Basketball Champions League. Wie weet zullen we hem terugzien bij de hoofdmacht van Filou Oostende.

Een goed begin in de regio Gelderland

Eerst hield Edney zich bezig met voetbal. Basketbal kwam na niet al te lange tijd om de hoek kijken. “Mijn moeder nam mij mee naar parkjes, en gaf mij een bal,” herinnert Edney zich. “Daardoor speelden wij samen in de parkjes. Zij heeft nog op hoog niveau gebasketbald in Angola. Voetbal vond ik niet meer leuk, en zodoende ben ik bij Arnhem Eagles gaan basketballen. Daar had ik een leuk team, en een goede coach. Bij Eagles heb ik alle basiselementen geleerd, van dribbelen tot schieten en finishen.”

Bij Hanze Stars op landelijk niveau spelen

Eén jaar heeft Edney bij Arnhem Eagles gespeeld. Via-via kwam hij terecht op landelijk niveau in Zutphen. “TBG Dragons, tegenwoordig geheten United Academy, vroeg of ik wilde meetrainen met ze. Ik vond dat heel leuk. Ze hebben try-outs gedaan met 40 kinderen, en hebben daaruit twee teams opgesplitst. Eén daarvan is Hanze Stars Zutphen geweest, en de andere Nijmegen. Ik was toen woonachtig in Velp, dus was Hanze Stars de beste keuze geweest. Door Remco Vogelaar en Simone Meijer ben ik bij Hanze Stars terechtgekomen.”

In Zutphen ging alles anders. Het spel werd steeds intensiever. “In de provinciale competitie moesten we al tegen Zutphen spelen. De beste spelers van die competitie gingen allemaal naar Hanze Stars, en daar speelden we mee op landelijk niveau. Het was even wennen in het begin, aangezien we een nieuw team waren. Iedereen begon steeds beter samen te werken, en we behaalden de Finale Four. We verloren de halve finale van MBCA, maar het was een goed begin op landelijk niveau. Met onder 14 hebben we nog competitie gespeeld in de Tweede Divisie, en daarna hebben we in het tweede jaar van onder 14 alleen maar getraind. Dat was nog het seizoen voordat corona kwam. We zouden anders in een competitie spelen waarin er enorm veel sterkere tegenstanders zouden zijn. Onze coach besloot dat we eerst klaar moesten zijn om het niveau aan te kunnen, dus hebben we het hele seizoen getraind. Pas daarna, en pas toen er weer na corona gespeeld kon worden, hebben we wedstrijden gespeeld.”

De overstap naar België

Na vorig jaar bij United Academy te hebben gespeeld is Edney sinds dit seizoen te zien bij de COREtec Basketball Academy Oostende. Basketbal in Oostende is groots, gezien de prestaties die het eerste heren team sinds jaar en dag realiseren. “Op mijn verjaardag kwam ik hier naartoe, en ik wist gelijk dat dit een ander niveau is. In de ochtend hadden we krachttraining, en daarna basketbal, en in de avond gingen we weer basketballen. Zoiets had ik nog nooit meegemaakt. Het is uitdagend om hier te spelen, de groei en progressie. Ik hoop dat ik ook bij het eerste team van Filou Oostende zal spelen. Zoiets lijkt mij spannend, maar ik ben er zeker van dat het mij ooit zou lukken.”

Dario Gjergja is al sinds 2011 de hoofdcoach van Filou Oostende. Sinds dat moment is Oostende op het hoogste niveau van België steeds weer de kampioen, en zijn bevlogenheid en vakmanschap heeft veel mooie prijzen gezorgd. “Hij heeft ons weleens training gegeven. Dat was echt gaaf, het is echt iemand die weet waar hij mee bezig is. Tijdens de wedstrijden is hij immens bevlogen, maar op de training is hij rustiger en leert hij je heel wat bij. Het is echt een hele goede trainer die het team en de jeugd de juiste tips geeft!”

Reactie plaatsen

Reacties

Stella Mariza Pereira da Silva
een jaar geleden

Trotse tante van deze topper