Meet Ellen Akkerman & Sarah Hoedeman

Gepubliceerd op 29 mei 2023 om 11:00

Beide speelsters hebben altijd in Hoofddorp gebasketbald, tegenwoordig wel bij verschillende organisaties. Ellen Akkerman (links) speelt bij BV Hoofddorp, en Sarah Hoedeman (rechts) bij The Challengers, tevens ook als een van de leaders bij 3x3 United in Hoofddorp.

1.  Introduceer jullie zelf eens, wie zijn jullie?

“Ik ben Ellen, 16 jaar en woon en basketbal in Hoofddorp, bij het onder 18 team van BV Hoofdorp.”

“Ik ben Sarah, 17 jaar en basketbal ook in Hoofddorp, alleen dan bij de mannen onder 20 team van The Challengers.”

2.  Hoe zijn jullie begonnen met basketbal?

Ellen: “Ik speelde altijd op een basketbalpleintje achter mijn huis. Sinds mijn 14e ben ik begonnen met basketbal, dus inmiddels twee jaar.”

Sarah: “Met mijn moeder ben ik gaan basketballen op een pleintje, toen ik zeven jaar was. Er stond daar een lantaarnpaal met een gele sticker erop. Als ik daarop gooide, kreeg ik een punt, en zodoende besloot ik dat te willen doen.”

3.  Waar hebben jullie zoal gebasketbald?

Ellen: “Ik begon gelijk bij BV Hoofddorp, en mocht daar ook gelijk meedoen met wedstrijden.”

Sarah: “Op mijn zevende begon ik bij BV Hoofddorp, maar sinds afgelopen november speel ik hier bij The Challengers. Het voelt enorm fijn hier, ik vind het echt heel leuk hier!”

4.  Hoe was het om voor het eerst bij BV Hoofddorp te basketballen?

Ellen: “Vanaf het begin vond ik het heel leuk, en we hebben ook een paar keer gewonnen. Ik vind het altijd gezellig, en ik basketbal ook voor de gezelligheid dus ik zit daar nu ook wel goed.”

Sarah: “Wat ik mij nog kan herinneren zijn mijn coaches: Bert en Jan. Toen ik voor het eerst bij onder 12 speelde, werden we derde tijdens de Noord-Hollandse kampioenschappen. Het jaar daarna speelden we in een mix team met zes jongens en twee meisjes, en zijn we weer kampioen geworden. De foto’s vind ik nog steeds terug, en die geven mij leuke herinneringen.”

5.  Sarah: Hoe is het om dan nu bij The Challengers te spelen?

“Een aantal jongens kende ik nog van het basketbalpleintje. We zijn een hecht team, en dat maakt het al heel leuk. Van dames 1 ben ik ook close met Ria Berkhout. Verder hebben we veel gewonnen dit seizoen. Ook doe ik soms met dames 2 mee.”

6.  Ellen: Zijn er wedstrijden geweest die je nooit meer zal vergeten?

Ellen: “Uiteraard, dat we vorig jaar hadden gewonnen! We moesten als laatste tegen Harlemlakers, en toen wonnen wij met één punt verschil. De manier waarop deze wedstrijd werd gewonnen was fantastisch!”

7.  Ellen: Stel je staat met twee minuten te spelen zes punten achter, hoe sta je dan in het veld?

“Ik zou dan wel de bal willen opbrengen. Afhankelijk van de situatie zal ik dan zelf voor het schot gaan, of passen naar iemand die er beter voor staat.”

8.  Sarah: Is er een team waar je het liefst wel of niet tegen speelt?

“Vorig jaar heb ik tegen Triple ThreaT onder 18 gespeeld. Dat vond ik de leukste wedstrijd van het hele seizoen. Ook al hadden we verloren, ik heb er veel van kunnen opsteken. De onder 18 meiden van toen speelden zo snel en sterk basketbal, gebaseerd op kracht en dynamisch spelen. Het was ook tof om hen te zien, speelsters als Phoenix Stotijn en Iris Vennema. Tegen hen heb ik kunnen laten zien wat ik kan, iets wat ik nu ook kan laten zien bij het team van The Challengers waar ik nu speel. Ook al was Triple ThreaT snel, ik wilde ze inhalen en bijhouden, en ik vond het heel fijn om daarin mee te kunnen komen!”

9.  Sarah: Is er een spelregel die je zou willen wijzigen of schrappen?

“Soms vind ik een lopend screen echt moeilijk te beoordelen. Dat zou wel beter geregeld mogen worden. Tijdens een wedstrijd loop ik tegen een screen aan van een speler die naar buiten stapt, en soms wordt deze wel of niet gefloten.”

10. Ellen: Je speelt op de point guard positie. Stel je zou op de positie van een center spelen. Hoe zou het spel er dan uitzien bij jou?

“Ik heb wel wedstrijden gehad waarbij ik een tegenstander moest verdedigen die groter was dan ik. In dat opzicht laat ik mij dan niet aan de kant zetten, ondanks dat ik de lengte er niet voor heb. Ik zou niet wegspringen voor een grotere speler.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.