1 tegen 1 met Jade Brughuis

Gepubliceerd op 17 maart 2021 om 12:50

Vorig seizoen was zij op het hoogste niveau een zeer talentvolle belofte namens Jolly Jumpers uit Tubbergen. Meer dan terecht als je in je eerste jaar op professioneel niveau goed bent voor gemiddeld 12 punten per wedstrijd op 16-jarige leeftijd. Deze topper heet Jade Brughuis!

1.  Introduceer jezelf eens, met wie hebben wij het genoegen?

“Ik ben Jade Brughuis, 17 jaar oud. Ik kom uit Tubbergen, en speel sinds mijn zesde jaar basketbal bij Jolly Jumpers. Ik speel nu voor het tweede jaar in de Eredivisie.”

2.  Hoe ben je met basketbal in aanraking gekomen?

“Op mijn zesde, na mijn zwemdiploma A, ben ik met basketbal begonnen. Mijn tante, moeder, zus en nichtje speelden allemaal basketbal. Zo rol je er gelijk in. Ik ben bij de mini’s van Jolly Jumpers begonnen en vanaf dat moment steeds sterker geworden. Nu speel ik mijn spel bij de hoofdmacht van de dames in Tubbergen, en dat vind ik fantastisch!”

3.  Wat voor type speelster ben je?

“Ik heb qua schieten en driven naar de basket veel sterke eigenschappen. Hierdoor ben ik niet snel voorspelbaar in wat voor keuzes ik zal gaan maken in de aanval, en ik daardoor voor elke verdediger lastig te peilen ben. Ik wil wel meer assists geven, en kan zeker sterker worden in de verdediging. In feite wil ik in alle opzichten sterker worden.”

4.  Is er iemand die jou inspireert?

“Ik vind Julie Allemand van de nationale ploeg van België echt een fantastische speelster! Zij heeft super mooie eigenschappen in haar spel, en geeft enorm mooie assists. Dat soort spelers inspireren mij, en geven mij enorm veel motivering en energie om steeds beter te worden.”

5.  Wat maakt Jolly Jumpers voor jou fantastisch?

“Jolly Jumpers is een hele hechte club. Ik zat vanaf het begin volledig op mijn plek, en ik kon steeds daar nieuwe uitdagingen aangaan. Wat dat betreft ben ik blij dat de dames mij de kans op het hoogste niveau hebben gegeven, want daar leer ik enorm veel van.”

6.  Je speelt nu op het hoogste niveau bij Jolly Jumpers. Ben je op jonge leeftijd supporter geweest van de dames in de Eredivisie?

“In 2003 waren zij kampioen van Nederland geworden. Ik was toen pas geboren, dus daar heb ik niks van mee gekregen. In mijn eerdere jaren hebben wij ze wel bezocht. Dat was heel gaaf, en dat ik nu daar zou spelen had ik vooraf totaal niet verwacht.”

Jade staat garant voor rake driepunters! Foto: Herman Zandhuis

7.  Je bent in seizoen 2019-2020 Rookie of the Year geworden bij Jolly Jumpers. Hoe heb je jouw eerste seizoen ervaren?

“Het was echt een teamprestatie wat mij zo hoog heeft weten te brengen. In het begin van het seizoen hadden we een trainerswissel. Mij werd geadviseerd om als shooting guard te spelen. Ik had daar ook steeds meer vertrouwen in om te spelen op die positie. Ik kan van daaruit makkelijker scoren en het team helpen. Het is boven verwachting enorm goed gegaan. Er kwam veel op mij af als 16-jarig meisje. Ik dacht dat het verschil tussen mij en de ervaren spelers vrij groot zou zijn. Het is mij enorm goed afgegaan.”

8.  Wat doet het je dat je Rookie of the Year wordt?

“Ik had het niet gedacht. Ik ben niet iemand die hardop zegt dat ik goed speel. Ik draag bij aan het team, en dat is heel goed gegaan. Ik vind het vooral leuk om met deze dames te spelen.”

9.  In 2019 ben je uitgekomen voor de Orange Lions onder 16. Hoe was het om aan een jeugd EK deel te nemen?

“Geweldig! Er waren super veel meiden die ervoor in aanmerking hadden kunnen komen. Ik zou wel zien waar het zou komen. Ik wist niet wat mij overkwam toen ik bij de laatste 12 zou zitten. Ik dacht dat ik het door blessures niet zou redden. We begonnen ook enorm goed aan het toernooi, en we hadden enorm veel potentie.”

Sterke drive naar de basket namens het Nederlands team onder 16!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.