Nieuw avontuur in België voor Annika van Heukelom

Gepubliceerd op 19 maart 2021 om 12:45

Een lange tijd moest ze aan de kant zitten vanwege een kruisbandblessure, maar gelukkig basketbalt Annika alweer een aantal jaren en kan ze toewerken naar waar ze graag heen wilt. De 19-jarige jeugdinternational van Nederland basketbalt op dit moment bij Athenas Lummen in België op het hoogste niveau. Dat is haar goed gelukt, en dit heeft ze mede afgedwongen door haar sterke spel namens Nederland onder 18 in 2019.

Het begin van haar carrière in Weert

Lange tijd stond Weert bekend om topbasketbal op het hoogste niveau. Duels tegen Weert en Den Bosch stonden, ondanks budgetverschillen, garant voor zeer spannende wedstrijden. Tegenwoordig is Weert veranderd qua visie en doelstellingen. Annika maakte dergelijke veranderingen van dichtbij mee. “Ik speelde eerst hockey tot ik 11 jaar was, dus ik basketbal niet heel lang. Ik ben destijds door BSW Weert benaderd om daar te komen spelen. Ik deed mee aan een toernooi, en vond het gelijk heel leuk. De club veranderde in Basketbal Academie Limburg, en zo ontstond er een geheel nieuwe stijl van basketbal in Weert. Ik ben daarna voor Almonte gaan spelen. Daar heeft Margreet van Putten mij enorm geholpen. Nu speel ik in België. Ook in België kom ik tot mijn spel als zijnde een shooting guard die tegelijkertijd ook het spel kan opzetten.”

Niet alleen Annika begon met basketballen in Weert. Ook haar broer Robin van Heukelom begon in deze Limburgse organisatie. Toch hebben Annika en Robin niet veel weg van elkaars spel. “Qua spel verschillen Robin en ik veel van elkaar. Hij is vooral een zeer goeie verdediger. Ik ben echt een aanvaller, gericht op het driepuntsschot, om mijn team de nodige punten te bezorgen.”

Annika kan terugkijken op een mooi en zeer nuttig begin van haar carrière in Weert. “Ik heb in Weert veel van Hans Heijdeman geleerd. Hij heeft mij altijd aangespoord om te komen waar ik nu ben. Sinds BSW is overgegaan naar BAL is er echt veel veranderd in Weert. Toen was het meer gericht op teamspel, en met de beste teams kampioen worden. Nu is het echt gericht op individuele kwaliteit, en is ook de focus gelegd op goed basketbal in plaats van alleen maar winnen.”

Annika in actie namens Athenas Lummen

Haar sterke wapen: het raak schieten van driepunters!

Terug van een blessure, en dus op naar een eerste jeugd EK

In 2017 zou Annika naar CTO Amsterdam gaan. Daar zag men enorm veel potentie in deze schutter. Maar toen ging het mis. “Ik scheurde op dat moment mijn kruisband af. Ik dacht dat het op dat moment beter was om thuis te blijven en bij Almonte de nodige stappen te maken die mij uiteindelijk hier hebben gebracht. Dat is zeker gelukt aangezien ik ook een jeugdinternational ben geworden en nu in Lummen speel.”

Iemand die eerder ooit een vervelende kruisbandblessure onderging is international Laura Cornelius. Uiteindelijk is ook Laura terecht gekomen naar waar ze wilde spelen. “Ik vind Laura Cornelius een fantastisch speelster,” vindt Annika. “Zij moest ook van ver komen om uiteindelijk naar de top te kunnen gaan. Ze onderging ook een kruisbandblessure wat haar heel lang aan de kant hield. Om dan te zien dat ze na zo’n moeilijke periode nog steeds domineert als point guard vind ik fantastisch. Ik zou net zo’n goeie speelster als zij willen worden! Ze heeft het fantastisch gedaan in Amerika en Spanje.”

EK onder 18 in Skopje

In 2019 kwam Annika in actie tijdens het EK onder 18. Ze ging met haar Orange Lions team naar Skopje, de Noord-Macedonische hoofdstad. “Onder 18 was mijn eerste EK, aangezien ik tijdens onder 16 een kruisbandblessure had. Het was een enorm leuke ervaring. Ik kende assistent-coach Jorrick Creyghton al van BAL Weert. De eerste wedstrijd tegen Groot-Brittannië ging gelijk al goed, ik was daar ook topscorer. We begonnen enorm goed in de voorrondes, maar daarna ging het wat minder. Griekenland was een enorm sterke opponent, maar onze centers hadden wellicht beter gebruikt kunnen worden. Daarnaast, we misten een andere center in Vita Stam gaandeweg het EK.”

Eerst nog op oefenstage namens de Orange Lions, maar in 2019 eindelijk in actie op het EK onder 18!

Bijzondere momenten, ook nu

In het seizoen dat Annika terugkeerde van haar blessure werd ze met Almonte uit Eindhoven kampioen van Nederland. Toch zijn er meer bijzondere momenten die Annika nu weet op te noemen. “Ik vond het kampioenschap met Almonte een fantastisch moment. Ik was toen ook topscorer, maar belangrijkste is dat we als team zo ver waren gekomen. Wat ik verder enorm leuk vind is dat ik in de Belgische competitie tegen veel speelsters van de Belgian Cats speel! Mijn team Athenas Lummen is vrij jong. Veel speelsters van het team zijn nog 16 jaar, maar krijgen wel de gelegenheid om goed te kunnen basketballen. Hierdoor zie je dat ze steeds weer beter worden. Het is een super mooie ervaring. De accommodaties zien er ook fantastisch uit. De sfeer is ook anders dan in Nederland. Ik denk dat wij met het team ver kunnen komen in de toekomst en dat er veel van ons zullen doorbreken!”

Reactie plaatsen

Reacties

Jeff de Vlugt
3 jaar geleden

Mooi interview Annika. Veel succes in België.