Rosanne Hofste en Emma Boerrigter sluiten Jolly Jumpers in hun harten

Gepubliceerd op 20 mei 2023 om 11:30

Ze zouden zich er niets bij kunnen voorstellen: niet meer basketballen bij Jolly Jumpers. Al een lange tijd zijn Rosanne Hofste (met nummer 16) en Emma Boerrigter deze Tubbergse basketbalorganisatie trouw, en hebben enorm veel meegemaakt. Beide speelsters kunnen benadrukken wat voor organisatie Jolly Jumpers voor ze is. Foto: Herman Zandhuis

Terechtgekomen bij Jolly Jumpers

De 22-jarige Emma Boerrigter woont in dezelfde straat als Noëlle en Maud Droste, die ook al sinds jaar en dag basketballen bij Jolly Jumpers. Hierdoor kon het niet anders zijn dan dat Emma op 7-jarige leeftijd ook zou gaan basketballen. “Ja zoiets houd je niet tegen als je in de buurt woont van speelsters die ook goed kunnen basketballen,” vertelt Emma. “Ik heb meegedaan aan een proeftraining volleybal, maar basketbal vond ik leuker aangezien het dynamischer is”

Rosanne wilde volleybal proberen, maar was te jong. Haar buurman gaf basketbaltraining bij Jolly Jumpers, en zodoende is ze vanaf haar vijfde begonnen aan deze sport, wat ze nu alweer 24 jaar doet, en tegenwoordig als center. “Sinds dat moment ben ik nooit meer gestopt,” vertelt Rosanne. “Ik vind het fantastisch bij Jolly Jumpers. Daarbij kan je je energie heel goed kwijt bij basketbal.”

“Een plan bedenken om tot sterke scores te komen”

Al 15 jaar basketbalt ze, en kan Emma dan ook op een mooie manier vertellen waarom basketbal haar favoriete sport is. “Het leuke aan basketbal vind ik dat je ziet dat de tegenstander een plan bedenkt om jouw aanval te kunnen verdedigen, en dat je als aanvaller dan ook weer een plan ertegenover zet om tot sterke scores te komen. Ook na een lange schooldag kijk ik altijd uit naar een training om alles los te kunnen laten.”

Op jonge leeftijd al dames 1 van Jolly Jumpers supporten, een onvergetelijke tijd

Beide speelsters weten nog heel goed hoe enorm het kon leven tijdens de wedstrijd van de dames op het hoogste niveau van Nederland. De beleving binnen basketbal nam hierdoor steeds meer toe. “Al op jonge leeftijd heb ik veel thuiswedstrijd van dames 1 van Jolly Jumpers op het hoogste niveau bezocht, toen ze nog Perik Jumpers heette,” herinnert Rosanne zich. “Het was echt heel leuk om met iedereen de dames te supporten. Vroeger als klein meisje was het dan ook een droom van iedereen om bij dames 1 te spelen, maar ik ben zeker tevreden in dames 2 waar ik nu zit.”

“Het was altijd een enorme happening hier,” beaamt Emma. “We kwamen allemaal kijken, dat was mijn zaterdagavondbesteding. Dat soort momenten heeft mij altijd een warm gevoel voor de club gegeven. Het leek mij op jonge leeftijd echt fantastisch om ook te mogen spelen op het hoogste niveau van Nederland. Als je mini van de week was, dan gaf dat echt een voldaan gevoel. Dan keek ik echt enorm naar de dames op. Tegenwoordig doen ze er weer veel aan om jonge mensen bij de wedstrijden van dames 1 te betrekken.”

Inspiratiebronnen bij dames 1

Diverse topspeelsters hebben een verleden bij Jolly Jumpers. Topspeelsters die een voorbeeld konden zijn voor anderen. “Ik keek vroeger altijd op naar Myrthe Beld, en er was ook hele goede Amerikaanse speelster: Rhona McKenzie. Zij was echt een harde werker, en ging altijd voor de rebounds. Het hele damesteam had iets moois, en daar keek ik altijd enorm naar op.”

Rosanne: “Het is nog steeds leuk bij dames 1. Natuurlijk kijk je min of meer tegen ze op, aangezien ze op het hoogste niveau spelen. De beleving die ik vroeger had bij dames 1, die zie ik nu terug bij de jeugd die ik training geef. Dat enthousiasme terugzien bij kinderen is echt heel mooi om te zien.”

Kidsclub

Elke zaterdag van 10:00 uur tot 11:00 wordt er training gegeven bij de Kidsclub. Rosanne is een van de speelsters die training geeft aan kinderen vanaf vier jaar. “Spelenderwijs gaan we basketbal aanleren. Deze kinderen groeien door naar de onder 8 en de onder 10. Onder 10 heeft nu ongeveer 15 spelers, en onder 8 ongeveer 8. Het is echt heel leuk om dat te doen, en kinderen voor het eerst in aanraking te laten komen met basketbal. We leren deze kinderen spelenderwijs te dribbelen en te schieten, samenspelen en nog veel meer. Wij richten ons vooral op het plezier van de kinderen.”

Kampioen geworden in de jeugd van Jolly Jumpers

Jolly Jumpers moest een tijdje terug met onder 18 met zeven punten verschil winnen van Grasshoppers om kampioen te kunnen worden, Emma zal nooit vergeten hoe dat tot stand kwam. “De nationale kampioenschappen hebben altijd iets speciaals. Tegen Grasshoppers was het echt enorm spannend. In de laatste seconde gaf iemand een pass waardoor wij scoorden, en met zeven punten voor stonden. Dat was precies genoeg om kampioen te worden. Heel bijzonder was dat!”

Rosanne: “Ik heb nooit echt een Nederlands Kampioenschap event meegemaakt. In de jeugd ben ik wel kampioen geworden met onder 16, wat ook heel leuk was. Vorig jaar zijn Emma en ik nog kampioen geworden bij dames 2 in de Eerste Klasse. We hadden over het algemeen niet veel tegenstand in de competitie, en wonnen alles met een ruime marge en dus werden kampioen. Alles winnen is leuk, maar een beetje tegenstand is leuker. Daar hoort verliezen bij, maar ook daar leer je van. Daarom hebben we besloten om afgelopen seizoen Tweede Divisie te gaan spelen.”

Emma terug in actie namens dames 1

In seizoen 2019-2020 kwam Emma voor het eerst uit namens de hoofdmacht van Jolly Jumpers. Halverwege het huidige seizoen kwam ze opnieuw in actie namens dames 1. “Het afgelopen half jaar was ik in Spanje voor mijn Minor. Toen ik terugkwam ben ik mij gaan aansluiten bij dames 1, aangezien het team met blessures zat. Ik weet nog dat ik in 2019 heel zenuwachtig was, bang om fouten te maken. Als je eenmaal in het veld gaat, dan valt de spanning van je af. Je weet hoe je op training speelt, en dat dat gewoon wordt toegepast in de wedstrijd.”

Foto: Herman Zandhuis

De potentie van basketbal in Tubbergen

Dit seizoen heeft Jolly Jumpers goed gepresteerd op het hoogste niveau. Ze eindigden vierde in de competitie en lieten zien goed tegenstand te kunnen bieden. “Iedereen speelt al van jongs af aan met elkaar,” vertelt Emma. “Dat maakt dat je sneller voor elkaar wilt werken. Er zijn natuurlijk speelsters bijgekomen, maar de samenwerking met de coach en de speelsters ging steeds beter. Zij pasten al gelijk goed in het team. Dat zorgde uiteindelijk voor een vierde plek. Het zou mooi zijn als ze komend jaar nog meer kunnen doorpakken!”

Jolly Jumpers bevindt zich in de buurt van Almelo, Hengelo en Vriezenveen. “Bij onder 20 hebben we een aantal speelsters die ook bij Peatminers uit Vriezenveen spelen,” vertelt Rosanne. “Met een goede samenwerking kunnen speelsters uitgroeien tot een hoger podium. Het hangt er ook van af in hoeverre ouders het ervoor over hebben om naar Tubbergen te willen komen voor hun dochter, maar dat we speelsters met een dubbele licentie hebben kan zeker zorgen voor meer doorstroom van talenten.”

Beide speelsters zijn al zo lang betrokken bij deze organisatie. Zij weten wat het is om te groeien, te floreren en te presteren!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.