1 tegen 1 met Kato Buysse

Gepubliceerd op 23 mei 2023 om 13:00

Via BBC Lokeren is Kato Buysse alweer 10 jaar geleden terechtgekomen bij Sparta Laarne. De 21-jarige forward ondergaat een sterke ontwikkeling, en is al een lange tijd betrokken bij de A-ploeg van Sparta. Dit seizoen werd ze kampioen met de B-ploeg, en een verdere groei in de sport zal Kato met een goed gevoel aangaan!

1.  Introduceer jezelf eens, wie ben jij?

“Ik ben Kato Buysse, 21 jaar en studeer orthopedagogie. Daarnaast basketbal ik al 10 jaar bij Sparta Laarne, en daarvoor speelde ik bij BBC Lokeren.”

2.  Hoe is basketbal op jouw pad gekomen?

“Ik kom uit een basketbalfamilie. Mijn ouders hebben allebei gebasketbald, en mijn vader heeft ook mij en mijn moeder gecoacht. Op dit moment coacht hij mijn oudste zus. Dus ook twee zussen basketballen. Wat dat betreft kom ik zeker uit een basketbalgezin. Wij hebben vroeger ook altijd op pleintjes gebasketbald.”

3.  Wat voor type speelster ben jij ten opzichte van jouw zussen?

“Mijn oudste zus is een sterke aanvallende speelster. Vroeger was ik ook het aanvallende type, maar nu merk ik van mijzelf dat ik in alle opzichten wil blijven leren. Mijn verdediging vind ik belangrijker. Als je directe tegenstander 20 punten maakt, en jij maakt er maar 10, dan heb je geen goede wedstrijd gespeeld. Zo’n type speelster ben ik, en eigenlijk zijn wij alle drie verdedigers. Ik coach nu ook mijn jongste zus, en als ik daar een goede verdediging in terug zie, dan is dat oké. We hebben allemaal een killersmentaliteit.”

4.  Hoe is het om jouw zus te coachen?

“Ik vind dat ze stappen zet, en ik ben echt blij dat ze over een killermentaliteit beschikt. Op het veld laat ze het altijd zien!”

5.  Je bent begonnen bij BBC Lokeren. Hoe was het om daar voor het eerst te spelen?

“Allereerst zag ik het niet zo zitten om te basketballen, maar aangezien ik al van jongs af aan naar wedstrijden ben gaan kijken, ben ik rond mijn zesde toch begonnen. Gedurende mijn tijd bij Lokeren ben ik gecoacht door zowel mijn vader als mijn moeder. Ik kreeg veel kansen in het team, en ik heb in de finale van de beker van Oost-Vlaanderen gespeeld. Dat was tijdens het laatste jaar bij Lokeren.”

6.  In 2013 ben je naar Sparta Laarne gegaan. De omschakeling van Lokeren naar Laarne, hoe was dat?

“Het eerste jaar was best moeilijk. We zaten in een meisjesploeg in onder 12. Er ontstond soms wat frictie binnen de ploeg, maar daarnaast mocht ik ook meedoen met de onder 14 ploeg. Daar heb ik ook veel kansen gekregen waardoor ik steeds beter werd. We hebben er ons doorheen geslagen. Ik wil altijd winnen, altijd voor het maximale gaan, en dat verwachtte ik ook van mijn teamgenoten destijds.”

7.  Drie jaar later kwam je voor het eerst uit namens de A-ploeg van Laarne, op het hoogste niveau van België. Uitkomen op het hoogste niveau op je 14e, wat betekende dat voor je?

“Meetrainen met de eerste ploeg, gecombineerd met de B-ploeg, is een geweldige gelegenheid geweest. Het waren de eerste stappen naar groeien naar het hoogste niveau. Het was echt heel spannend, en er kwam aan nieuwe informatie van alles binnen. Met volle overtuiging ben ik altijd nieuwe stappen gaan zetten, en ik ben enorm dankbaar dat ik deze stap heb mogen maken!”

8.  Je speelt bijna zeven jaar bij de A-ploeg. Hoe zou je zo’n traject van de B-ploeg naar de A-ploeg omschrijven?

“De prioriteit was de B-ploeg, om zo stapsgewijs door te gaan met mijn ontwikkeling. Fysiek sta ik mijn mannetje was. Ik wil doorgroeien, ook met de B-ploeg. Daar gaan wij komend seizoen spelen in de Eerste Landelijke competitie. Het zal voor mij een makkelijkere stap zijn om nog meer mijn mannetje te staan in de hoogste competitie van België. Ik ben echt blij dat wij dit seizoen kampioen zijn geworden met de B-ploeg, want daardoor wordt het zetten van de volgende stap steeds meer zichtbaar.”

9.  Hoe zou je afgelopen seizoen bij Sparta Laarne omschrijven?

“Bij de A-ploeg hebben we een mooi seizoen gespeeld. We hebben de play-offs gehaald, en de sfeer was echt heel goed. Ik leer enorm veel van de speelsters! Bij de B-ploeg hadden we veel blessures. Toch begonnen we steeds meer wedstrijden te winnen, en we hebben allemaal een winnersmentaliteit te pakken gehad. Zodoende zijn we op een mooie manier kampioen geworden.”

10. Hoe voelt kampioen worden?

“Zalig, het was echt top! In beide teams heb ik een fantastisch seizoen gespeeld, en ik ben zeker bereid om zoiets nog een keer mee te maken!”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.