BS Leiden onder 16 herstelt zich in Hoofddorp

Gepubliceerd op 31 maart 2024 om 11:00

De meiden van BS Leiden onder 16 zouden zich graag willen revancheren ten opzichte van afgelopen weekend; toen verloren ze de bekerfinale van MBCA Amstelveen. Tegen BV Hoofddorp konden ze zich herpakken. Hoewel Hoofddorp goed begon aan de wedstrijd, met diverse drives van Maud van Susteren, ging Leiden met scherp schieten. Via verschillende driepunters namen zij afstand en gingen uiteindelijk ook met 50-88 winnen.

Rosalie Joustra is al lange tijd een sterke kracht namens BV Hoofddorp. Ook dit seizoen maakt zij individueel veel progressie. Ze is goed voor gemiddeld 12 punten per wedstrijd en 7 rebounds, en werkt vooral aan haar schot. Vooral op het gebied van de driepunters gaat dat haar heel goed af. Ze is een gewenste kracht voor Hoofddorp, iets wat elk team in de onder 16 Eredivisie wel weet, zoals BS Leiden. Zij, het team uit de Sleutelstad, bevinden zich op de vierde plek in de onder 16 Eredivisie. Ze hebben een moeilijke periode moeten doorstaan sinds de jaarwisseling, maar kwamen ondanks dat toch in de finale van de Basketball Cup terecht. Deze hebben ze vorig jaar verloren tegen MBCA, en dus zijn ze op zoek naar verweer in en tegen Hoofddorp. De thuisploeg begint ook goed aan de wedstrijd. Liv Kors weet de insnijdende Maud van Susteren te vinden die goed is voor een mooie score namens haar team. Leiden komt er in de eerste minuten moeilijk uit, en in de volgende aanval is het dit keer Bébèl Rodrigues die wederom Van Susteren onder het bord vindt, die goed is voor een and-1 en een 4-1 voorsprong. Leiden probeert het vervolgens op een andere manier. Onder het bord vinden ze Senna Bakker die in tweede instantie na de rebound goed is voor twee punten. Als Hoofddorp even niet scoort, is het Sterre van Engen die haar snelheid gebruikt en naar de basket gaat. Er ontstaat dreiging vanaf meerdere posities, en Leiden gaat het driepuntswapen inzetten. Danique Roodakker is zo'n schutter, en laat dat gelijk zien met een driepunter. Hoofddorp gaat naar de ring, maar mist. Leiden heeft de kans om de voorsprong te vergroten, en doet dat met een driepunter van Van Engen: 6-11. De bezoekers zetten een press in, en wederom vindt Leiden de driepunter. Het is dit keer Madeleine Smit die het doet en het verschil op acht punten zet. Smit is een echte floorleader, en bedient met haar passes dit seizoen veel scorende speelsters. Nu zet ze Van Engen in scorende positie: 6-16 en al zeven punten voor Sterre van Engen. Ondanks de achterstand van tien punten laat Hoofddorp het niet verder komen. Isabella Knol dribbelt naar buiten, en verzilvert het schot om wat terug te doen. Datzelfde gebeurt ook als Rosalie Joustra in stelling wordt gebracht. Haar verdediging stopt meerdere aanvallen van Leiden af, en het is Joustra die haar kracht brengt om naar de basket te gaan. Dat levert twee vrije worpen op die ze met succes verzilvert: 10-16. Hoofddorp komt terug, maar het is opnieuw Van Engen die goed in de wedstrijd komt en haar negende punt weet te realiseren. Met de scores van Julie Page-Apeldoorn en Floor Kuijt aan de andere kant, is het verschil acht punten na het eerste kwart: 12-20 voor Leiden.

Gelijk in het tweede kwart gaat Leiden uitlopen. Het begint met de drive van Lucy van der Bent die richting de basket wordt gevonden. Hoofddorp heeft moeite met de full-court press verdediging van Leiden, en dat leidt tot veel balverlies. Uit deze turnovers weet Leiden steeds te scoren, waardoor het verschil groter wordt. Fleur Boom is, net als Anne van Wayenburg, goed voor een score-impuls voor Leiden. Meerdere speelsters zorgen voor het verschil. Het is met name Madeleine Smit die met negen punten in het tweede kwart het verschil opkrikt naar 24-50 bij rust. Leiden heeft al een ruime marge opgebouwd, geheel als collectief en door een sterke verdediging.

Na rust gaat Smit door met een driepunter. Leiden gaat wederom als collectief verder, en net als Smit is het Van Engen die in de dubbele cijfers terechtkomt. Zowel scorend als in het geven van assists gaat Smit door, getuige een mooie pass op Teuntje Galavazi. Zo loopt Leiden steeds meer uit, en dankzij het scherp schieten maken zij het verschil. Bij Hoofddorp is Rosalie Joustra goed voor 13 punten en 9 rebounds. In het laatste kwart zijn het Diora Sas en Lotte de Groot die met meerdere drives en driepunters nog wat terugdoen, maar Leiden wint deze wedstrijd ruim dankzij onder meer de 24 punten en 8 assists van Madeleine Smit. Met een 50-88 overwinning behoudt Leiden zicht op de top 3 in de Eredivisie.