Dozy Den Helder onder 14 pakt de winst in Hoofddorp

Gepubliceerd op 31 maart 2024 om 16:00

In de onder 14 Eerste Divisie competitie staan de meiden van BV Hoofddorp en Dozy Den Helder dicht bij elkaar op de ranglijst. Beide teams hebben veel in te brengen, en dus was de verwachting dat deze wedstrijd spannend zou worden. Spannend werd het gaandeweg de wedstrijd, maar Den Helder behield de hele wedstrijd de veilige marge en wist daardoor met 43-53 te winnen.

Bij Hoofddorp is Fay Kors terug van een blessure. Afgelopen november ging ze tijdens een thuisduel tegen BC Apollo Amsterdam door haar knie, wat haar 4,5 maand uit het spel hield. Nu is ze terug, en dat is maar goed ook voor de thuisploeg. Ze staat dit seizoen gemiddeld goed voor 12 punten per wedstrijd, net als haar teamgenoot Lexy Kettmann. Zij excelleert in de verdediging en is vaak succesvol met drives naar de basket voor mooie afrondingen in de aanval. Naast Kors en Kettmann hebben ze ook Lieve Haver, die een belangrijke rol speelt in het team, net als Bo van Ooijen. Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden bij de thuisploeg, maar het begint niet lekker. Na het schot van Bo van Ooijen is het aan Den Helder om het over te nemen. Dat lukt ze in eerste instantie via Jenna van den Broek, die na een steal de oversteek naar de basket maakt en de eerste score voor de bezoekers verzorgt. In de verdediging is het Fleur van der Most die de steal pakt, en samen met Jenna van den Broek zorgt ze voor meerdere onderscheppingen. In de aanval wordt Suri Cabalt in stelling gebracht. Zij is snel, behendig en goed voor onderhandse drives naar de basket. Met succes verzilvert ze binnen zes minuten vier scores op rij, waardoor ze al op acht punten komt. In de rebounds is het Mare Lutterman die voor 2-12 zorgt. Hoofddorp staat al met ruime cijfers achter, maar daar komt verandering in wanneer Fay Kors in het veld wordt gezet. Ze mag weer spelen, en dat laat ze gelijk zien met een rebound en een score in tweede instantie. Een inbreng die Hoofddorp even nodig had, maar aan de andere kant is het Mare Lutterman die sterk naar het bord gaat en de and-1 weet te benutten. Opnieuw is het Fay Kors die met succes wordt gevonden bij Hoofddorp. Haar rentree is niet onopvallend, getuige haar zes punten op rij. Toch blijft Hoofddorp tegen een achterstand aankijken. Het zijn Lutterman en Cabalt die met succes doorgaan, ziet ook coach Isa Jacobs. Den Helder gaat daardoor met 10-20 aan de leiding na het eerste kwart.

Het zijn de bezoekers die het tweede kwart goed openen als Van der Most onder het bord ook op een behendige manier weet te scoren. Hoofddorp moet iets doen aan de achterstand van 12 punten, en coach Linda Somers gaat met een plan komen. Voor dat plan gaan ze in de verdediging de basket dubbel bezet houden. Hierdoor krijgt Den Helder moeite met de drive naar de basket, en bovendien pakt Lexy Kettmann een steal waardoor er een nieuwe kans ontstaat voor Hoofddorp. Deze heeft gelijk succes. Élinda van Dalen gaat haar snelheid inzetten naar de basket, en brengt Hoofddorp weer dichterbij Den Helder. Ook in de volgende aanval van de bezoekers is het Kettmann die ertussen komt, en daarmee Bo van Ooijen in scorende positie brengt. Haar score halveert de achterstand van Hoofddorp: 16-22. Nog is het niet gedaan. Kettmann pakt voor de derde keer op rij de steal. Hoofddorp kan nog dichterbij komen, en komt dichterbij als Tess Somers de drive naar de basket verzilvert. De bezoekers krijgen moeite met de drive naar de basket, en dit keer is het Macy Ismail die de onderschepping pakt op de pass van Den Helder. Wederom scoort Somers, en zet Hoofddorp weer naast Den Helder: 21-23. Den Helder moet met een nieuwe aanval komen. Na een tijdje geen veldscores is het Jenna van den Broek die de ban breekt. Haar score, samen met de vrije worpen van Chleysha Farrell, zorgen voor een voorsprong voor Den Helder bij rust: 25-29.

Na rust krijgen beide teams moeite met de aanval. Van Ooijen houdt beide teams met twee vrije worpen in evenwicht, maar qua veldscores ontbreekt het aan de kant van zowel de thuisploeg als de bezoekers. Lisa de Heij pakt de steal, maar van daaruit valt er geen score aan de kant van Hoofddorp. In de aanval van Den Helder gebeurt dat ook niet wanneer Anne Prinsen de steal pakt namens Hoofddorp. Veel open lay-ups worden gemist bij Hoofddorp, en daar maakt Mare Lutterman gebruik van: 29-34. Het is enkel Tess Somers die nog een veldscore weet te benutten, want voor de rest komen de punten alleen nog vanaf de vrije worplijn. Via één vrije worp van Cabalt leidt Den Helder met 33-35. Ook bij het ingaan van de laatste tien minuten heeft Hoofddorp moeite met het afmaken van de kansen. Den Helder zet een goede stop op de scorende speelsters van Hoofddorp, en maakt verder gebruik van Lutterman en Van der Most. Hierdoor lopen ze weer uit naar een voorsprong van zes punten, en dit keer kan het wel voor de overwinning zorgen. Daar wil Fay Kors voorlopig nog niet aan denken, en opnieuw is ze sterk onder het bord. Echter is het aan de andere kant ook raak. Mare Lutterman tilt het verschil zelfs op naar 10 punten met nog zes minuten te gaan. De bezoekers lijken een gewenste uitgangspositie te hebben, maar Bo van Ooijen brengt er nog wat extra energie in. Er is nog hoop: 39-45. Komt de thuisploeg opnieuw terug in de wedstrijd? Opnieuw pakken zij de steal, maar het probleem zit hem in de vijfseconden overtreding bij de inbounds. Vier keer is dat het geval in het laatste kwart. Op deze manier kan Hoofddorp moeilijk dichterbij komen, en Den Helder maakt daar gebruik van. Cabalt en Lutterman zijn opnieuw goed onder het bord, en via vrije worpen van Djill de Leeuw gaan de bezoekers naar de overwinning afstevenen. Met een 43-53 overwinning nemen zij de punten mee naar huis, en staan daardoor bovendien tweede in de onder 14 Eerste Divisie.