Weergaloos schutterswerk van Shanté Vermeulen zorgt voor een plek in de finale voor Landslake Lions

Gepubliceerd op 8 mei 2023 om 07:00

Vorige week verloor koploper in de onder 18 Tweede Divisie Landslake Lions met 56-51 van de nummer vier: Lokomotief Rijswijk. Zondagmiddag had Landslake Lions een overwinning van zes punten of meer nodig om door te gaan naar de finale van de competitie. Dat is gelukt, en wel via een bombardement aan driepunters van Shanté Vermeulen. Tien driepunters en 34 punten zorgden voor een groot aandeel in de overwinning. Ook Mia Lieverst en Yanti Samosir waren met 16 en 24 punten erg belangrijk waardoor er met 86-67 werd gewonnen.

Lokomotief start de wedstrijd goed, zeker via hun vertrouwde spel onder het bord. Yuna Klamer en Faye Borchert zorgen voor de eerste voorsprong voor de bezoekers. Zij hebben al een marge van +5, en kunnen dat verder vergroten. Dat gebeurt niet als Shanté Vermeulen voor het eerst een driepunter verzilvert, en voor 5-3 zorgt. Lokomotief is sterk in de verdediging, en weten vooral dat Mia Lieverst extreem sterk is in de afronding. Sofie Berkel neemt de verdediging over wanneer ze vrij komt te staan. Hierdoor komt Lieverst moeilijk tot een schotpoging. Lokomotief blijft in de wedstrijd dankzij Sofie Berkel die een nieuwe voorsprong voor de bezoekers op het bord zet: 10-12. Op dat moment schakelt Landslake Lions bij, dit keer wel via Lieverst. Ze gaat omhoog, verzilvert de and-1, en zorgt voor een gelijke stand. Even later doet ze het weer. Ze gaat omhoog voor het schot, krijgt de fout mee en weet de vrije worp raak te schieten. Landslake Lions heeft een voorsprong van drie punten te pakken, en deze voorsprong groeit naar de gewenste zes punten als Lieverst er ook een driepunter in gooit. Zo komt Lieverst al snel op acht punten: 20-14. Verder laten de bezoekers het niet komen. Sofie Berkel zorgt voor een gelijke marge na het eerste kwart: 23-18 voor Landslake Lions, maakt het saldo over twee wedstrijden nul (Lokomotief won met vijf punten, nu staan ze vijf punten achter). Lokomotief start het tweede kwart goed. De krachten onder het bord, Klamer en Borchert, doen goed werk. Door veel rebounds voor de bezoekers krijgen ze veel kansen om weer aansluiting te vinden. Alleen mist Lokomotief veel vrije worpen. Landslake Lions vindt naast Vermeulen en Lieverst een andere kracht: Yanti Samosir. Ze is sterk in de afronding, en zet met een driepunter het verschil weer op die gewenste marge: 26-21 na een mooie pass van Floor Coolen. Nog is Landslake Lions niet klaar. Ze zijn zuiniger met het balbezit, pakken via Femke Holleman, Valerie Kluijver en Ilvy Fahner veel rebounds en hebben een driepuntskanon in huis: Shanté Vermeulen. Ze gaat omhoog en vergroot de voorsprong naar zeven punten. Landslake Lions begint er goed voor te staan, zeker als Vermeulen haar vierde driepunter verzilvert: 39-29. De marge is nu +5 voor Landslake Lions, maar Sofie Berkel verkleint het via een driepunter tot 39-32 bij rust, twee punten is dus de marge voor Landslake Lions.

Beide teams blijven na rust in het spoor van elkaar. Allereerst is het Isa Pigot die ondanks haar drie persoonlijke fouten toch toe slaat met een jumper. Maar dan krijgt Landslake Lions vleugels, enorme vleugels als Shanté Vermeulen wordt gevonden. Op een belangrijk moment schiet zij de driepunter raak, haar vijfde driepunter: 49-37. Daar zal het niet bij blijven. Lokomotief krijgt moeite met het vinden van een goed schot. Bij opnieuw balbezit voor Landslake Lions wordt Vermeulen weer gevonden, en ook haar zesde driepunter treft doel. De voorsprong groeit, en coach Nadine Boesaart ziet haar wens in vervulling komen. Landslake Lions heeft een grote marge te pakken, en die wordt steeds groter. Samosir laat ook zien te kunnen schieten, en weer is het Vermeulen die haar zevende driepunter laat verzilveren: 65-45. Het kan niet op, ook niet voor Vermeulen. Driepunters nummer acht en negen treffen ook doel, in zo'n fase van de wedstrijd waarin het moet. Landslake Lions krijgt enorm grote vleugels en weet dat ze niet meer in gevaar gaan komen. Want kan Vermeulen missen op zo'n middag als deze? Nee, ze krijgt opnieuw de bal en weet ook haar tiende driepunter erin te gooien. Een enorme score van 34 punten staan dan al op het bord, een ongekend prachtige prestatie in een Final Four wedstrijd. In de laatste minuten maakt Rosalie Cok de and-1 namens Landslake Lions, en is het Pien Vogelaar die met vrije worpen de eindstand op 86-67 zet. Landslake Lions speelt op zaterdag 13 mei om 16:30 de finale in Zwolle tegen Dozy Den Helder, en heeft een zelden zo trefzekere prestatie op het veld weten neer te zetten; was getekend, Shanté Vermeulen en haar tien driepunters.