Meet Sofie & Femke Berkel

Gepubliceerd op 9 februari 2023 om 13:00

Al 11 jaar zijn de zussen Sofie en Femke Berkel enorm verknocht aan het Rijswijkse basketbal. Bij Lokomotief Rijswijk zijn beide zussen bezig aan mooie ontwikkelingen, waarbij hun spel en hun verschillende capaciteiten bijdragen aan zowel individuele en collectieve ontwikkelingen!

1.  Introduceer jullie zelf eens, wie zijn jullie?

“Ik ben Femke Berkel, 17 jaar en speel samen met Sofie 11 jaar bij Lokomotief Rijswijk. Dit seizoen speel ik onder 18 op landelijk niveau, en val soms in bij dames 2.”

“Ik ben Sofie Berkel, 17 jaar, en speel ook onder 18 op landelijk niveau, en bij dames 1 in de Promotiedivisie.”

2.  Hoe zijn jullie begonnen met basketbal?

Sofie: “Op ons zesde zijn we begonnen in het onder 8 team van Lokomotief. We moesten een sport kiezen, en toen hadden we onder meer dansen geprobeerd. Onze nicht, neef en broer hadden al gebasketbald, dus dat wilden wij ook gaan proberen. Dat heeft met succes uitgepakt.”

Femke “Ik vind het heel leuk om met een team te spelen. De meiden zijn enorm lief, en je kan al je energie uiten in de sport. Naast alles wat je doet is dit een lekkere bezigheid!”

3.  Wat voor type speelsters zijn jullie?

Sofie: “Ik ben speel op de guard en forward posities, waarbij ik van snel spel houdt en de intensiteit hoog wil houden. Heen en weer rennen vind ik prettig om te kunnen doen.”

Femke: “Qua positie ben ik meer een forward. Daarbij overzie ik meer het spel, en ik pass ook meer dan dat ik zelf de actie zou afronden.”

4.  Hoe was het om voor het eerst te spelen bij Lokomotief?

Femke: “In het begin vonden we het enorm spannend, aangezien we in een team met alleen maar jongens speelden. Onze trainster was gelijk enorm leuk.”

Sofie: “Dat klopt, want hierdoor werden we enorm goed verwelkomd door Ammie Ammerlaan. Ze is een enthousiaste trainster die het duidelijk uitlegde. De basis kregen we hierdoor al snel onder de knie.”

5.  Lokomotief is een vereniging waar veel potentieel talent doorgroeit. Hoe denken jullie dat zoiets lukt?

Sofie: “Bij Lokomotief hebben ze veel topcoaches. Zij zijn enorm gedreven in spelers en speelsters. Op vrijdag had je fundamentaltraining, waarbij iedereen die het wilde mocht meedoen. Daardoor werd je ook steeds beter.”

Femke: “Bart Rijkeboer gaf ons dat soort trainingen. Ze besteden ook veel tijd aan je techniek, waarbij je effectieve verbetertips krijgt.”

6.  Spelen op landelijk niveau, hoe was dat voor het eerst?

Femke: “Het was echt enorm gaaf om bijvoorbeeld naar Groningen of Limburg te reizen. De intensiteit was veel hoger, maar dat maakte het leuker.”

Sofie: “Het spel was fysiek harder. Het vergt ook een bepaalde verwachting die je moet nastreven als je op dat niveau speelt.”

7. Hebben jullie nog bijzondere tijden meegemaakt met de jeugd van Lokomotief?

Sofie: “We zijn met onder 12 kampioen geworden. Dat was echt onvergetelijk en bijzonder! Verder hebben we diverse Final Four finales gespeeld.”

Femke: “Zo’n Final Four finale spelen was ook geweldig! We moesten in Zwolle spelen, maar met onder 14 verloren we van Leiden.”

8.  Hoe was het om zo’n Final Four te spelen?

Sofie: “De druk neemt toe, want er is geen uitweg. Het is toch een onvergetelijke ervaring.”

Femke: “Spelen op het center court van Zwolle is heel mooi, met zoveel publiek, echt gaaf! Je krijgt veel energie van aanmoedigend publiek.”

9.  In 2020 speelden jullie drie wedstrijden met veel sterke speelsters, totdat covid-19 weer aanbrak. Hoe denk je dat dat seizoen geweest zou zijn?

Femke: “We hadden met goede speelsters heel ver kunnen komen. De Final Four had zeker weer in zicht kunnen zijn.”

10.  Op een gegeven moment gaat na een hele lange lockdown tijd de competitie weer beginnen. Hoe was het om na zo’n lange tijd weer te mogen spelen?

Sofie: “Voorheen hebben we veel buiten getraind, maar dat is heel anders dan gewoon binnen spelen en trainen. Het was best vreemd om ineens weer te mogen spelen, maar in het seizoen werd de competitie weer voor drie maanden stilgelegd. Op dit moment voelt het weer vertrouwd zoals altijd.”

11.  Jullie spelen nu bij onder 18. Hoe zouden jullie het seizoen en de verwachtingen omschrijven?

Femke: “Het team is heel leuk en gezellig. De spirit om zo hoog mogelijk te eindigen is er altijd. We begonnen best moeizaam, maar nu het beter gaat zien we weer kansen om zo hoog mogelijk te eindigen.”

Sofie: “De Final Four halen is ons doel, en we hebben zeker de speelsters die zoiets mogelijk te kunnen maken. Ook spelen in de Promotiedivisie met dames 1 is heel gaaf en spannend, om te spelen op het één-na-hoogste niveau van Nederland.”

Reactie plaatsen

Reacties

Lucy Alkemade
een jaar geleden

Zo trots op onze kleindochters en we komen graag naar de wedstrijden kijken

Fred van Herwijnen
een jaar geleden

Wauw, wat een heerlijk artikel over jullie. Basketbal is duidelijk een stuk van jullie leven, Sofie en Femke. Ik ben trots op mijn twee nichten.

Ada Alkemade
een jaar geleden

Wat een leuke, sportieve, positieve nichtjes heb ik. Echt om trots op te zijn ! Ik hoop dat jullie verder succesvol zullen zijn én veel olezier aan de sport zullen beleven. Go for its girls!