Verdere ontwikkeling voor Jarno Tielemans bij Landstede Hammers

Gepubliceerd op 12 februari 2023 om 10:00

Al 10 jaar basketbalt de 16-jarige Jarno Tielemans (derde van links met nummer 6). Zijn ontwikkeling richting topsport begon bij MBCA Amstelveen. Daar ontdekte hij spelen op landelijk niveau en won hij ook afgelopen seizoen de Basketball Cup met het onder 16 team. Van Amstelveen is hij afgelopen zomer naar Zwolle gegaan, om bij Landstede onder 18 te spelen. Een ideale gelegenheid om school (Landstede is aangesloten aan de topsporthal) te combineren met sport. Meer trainen en flexibiliteit kunnen leiden tot een fantastische ontwikkeling!

Voor het eerst basketballen in Almere en Huizen

Op zijn vijfde zat Jarno op voetbal, als keeper. Na een jaar kwam hij erachter dat iets anders beter bij hem aansloot. “Mijn vader vertelde mij dat ik basketbal eens zou moeten proberen,” vertelt Jarno. “Bij Almere Pioneers heb ik toen try-out gedaan, en ben ik daar op mijn zesde in de onder 10 ingestroomd. Ik had een heel leuk team daar. Destijds zat ik al met Jayden Burke in het team, die nu ook bij het team van Landstede Hammers onder 18 zit. Het is wel grappig dat je na 10 jaar tijd weer met elkaar in het team zit.”

Na Pioneers ging Jarno voor een nieuwe uitdaging bij de Quick Runners in Huizen. Hij is ingestroomd bij de tweedejaars onder 10, tot in de eerstejaars onder 14. “Af en toe trainde ik ook mee met onder 14. Toen ik naar onder 12 ging, ging ik ook naar de Basketbal Academie in Amsterdam. Na drie jaar besloot ik om in seizoen 2018/2019 naar MBCA Amstelveen te gaan. Dat was het eerste jaar dat ik op landelijk niveau ging spelen. Onder 14 2 speelde in de Tweede Divisie. Ook speelde ik één keer op landelijk niveau mee tegen Groningen onder leiding van Brian Benjamin.”

Spelen op landelijk niveau bij MBCA

Het onder 14 team won het seizoen dat Jarno naar MBCA ging op één wedstrijd na alle wedstrijden in de Eredivisie. Zij waren eerder met onder 12 al kampioen van Nederland geweest. “Destijds was ik 12 jaar, en speelde niet veel mee op eredivisieniveau,” herinnert Jarno zich. “Vanaf dat moment ben ik steeds meer gaan groeien. Ik ben afgelopen seizoen na de lockdown periode naar het onder 16 team van MBCA gegaan. We wonnen alle thuiswedstrijden, en we hebben afgelopen seizoen de bekerfinale gewonnen in Weert tegen Landstede Hammers, waar ik nu dus speel.”

De bekerfinale

In maart 2022 speelde het onder 16 team van MBCA de finale van de Basketball Cup in Weert tegen Landstede Hammers. Het was voor het eerst dat MBCA zo’n finale behaalde. “Het is mijn allereerste finale die ik op landelijk niveau speelde. We gingen met de bus van Amstelveen naar Weert. We hebben veel over de wedstrijd gepraat, over wat wij konden verwachten. We kwamen sporthal Boshoven binnen, en de vloer met sponsoren lag al klaar. Je voelt op dat moment dat er iets groots te wachten staat. In het begin voel je de spanning, maar die gaat tijdens de warming up weg. Alles is spannend aan die wedstrijd, maar eenmaal in actie gaat dat steeds beter. Van deze prestatie hangt ook een banier in de Goudsmithal.”

De finale van de Final Four

Er deden vorig seizoen in totaal vijf teams van MBCA mee aan de Final Four. Ook Jarno’s onder 16 team ging naar de finale, die werd gehouden in de Maaspoort in Den Bosch. “Eerst kwam MBCA onder 12 in actie, maar die verloren nipt van Utrecht Cangeroes. Daarna speelde onder 14 van MBCA, en toen kwamen we met het team de Maaspoort binnen. Zij wonnen het kampioenschap van Apollo. Naarmate de wedstrijd van onder 14 afliep, nam de spanning toe. Het is hetzelfde als tijdens de bekerfinale, en met alle lawaai en de hele ambiance is het een enorme beleving. De spanning nam steeds meer toe. Helaas verloren we de finale tegen Heroes Den Bosch.”

De overstap naar Landstede Hammers

Voor Jarno stond een nieuwe uitdaging klaar. Voor verdere ontwikkeling ging hij naar Landstede Hammers, om zo in Zwolle zijn school goed te kunnen combineren. “Om beter te kunnen groeien hoef je niet altijd bij dezelfde club te blijven. Bij Zwolle is het best zwaar geweest in het begin. Bij MBCA trainden we vier keer per week, maar hier in Zwolle twee keer per dag. Dat begon ik in mijn benen te voelen, en was het in het begin even wennen. Het is ook iets langer dan een uur reizen geweest met de trein. Toch, hoe meer je een team wordt, hoe leuker het wordt. In de oefencampagne zijn we ook naar Duitsland geweest, en speelde we ook in Weert nog. Daarna begon gelijk het seizoen, en speelt dit team ook mee met het onder 22 team. Daar hebben ze weinig spelers. Het is veel serieuzer hier, en op het Landstede MBO zijn ze met school natuurlijk ook met topsport verbonden. De flexibiliteit die ze hier hebben is heel ideaal!”

Onder 18 doet het niet verkeerd. De Final Four nog altijd in zicht is!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.