Talent, progressie, kracht en uithoudingsvermogen: maak kennis met Isabelle Degels

Gepubliceerd op 25 februari 2023 om 11:00

Ze heeft enorm veel moeten ondergaan, namelijk meerdere kruisbandblessures. Voor veel sporters betekent zoiets einde carrière, maar basketbalster Isabelle Degels wil daar niets van weten. Isabelle wil beter worden, progressieve stappen maken en meer beleven binnen basketbal, en dat laat de 30-jarige guard van KBBC Sparta Laarne ook zien. Haar volharding en uithoudingsvermogen zijn zeer inspirerend voor iedereen die zijn of haar droom wil verwezenlijken! Foto: Yona Lebaigue

Het vorm geven van een eigen bedrijf

Naast basketbalster heeft Isabelle ook een eigen bedrijf. In 2018 heeft ze de stap gemaakt om iets vorm te geven wat geheel van haarzelf is. “Mijn ouders hebben ook een eigen bedrijf, meer in de recyclage sector,” vertelt Isabelle. “Zodoende begon het ook bij mij steeds meer te kriebelen om iets vorm te geven, en ook om te zien hoe zoiets is aan te pakken. In 2018 is het ervan gekomen, mijn eigen bedrijf: ID-FIXED. ID-FIXED biedt klanten ondersteuning en begeleiding met hun administratie, voor korte en langlopende projecten. Niet alleen op administratief gebied, maar ook op het gebied van communicatie, grafische ontwerpen en webdesign biedt ID-FIXED allerlei mogelijkheden, al bijna vijf jaar.”

Weten wat het begrip teamplayer inhoudt

Ook als basketbalster weet Isabelle veel moois te realiseren. Zij weet nog precies hoe het was om aan deze sport te beginnen. “Mijn broer Matthias basketbalde al eerder. Ik ben naar zijn trainingen gaan kijken, en mocht ook met hem meetrainen. Dat was echt heel leuk, ook om thuis met hem verder te spelen. Sinds dat moment ben ik nooit meer gestopt met basketbal, en speel ik al een tijdje voor Sparta Laarne. Voorheen heb ik meerdere sporten geprobeerd: karate, atletiek en nog veel meer. Basketbal bleef het leukste om te doen, vooral omdat je in teamverband speelt en je vrienden voor het leven maakt. Je gaat op in het reilen en zeilen van het team, aangezien je mensen nodig hebt om verder te groeien en je met vier andere teamgenoten op het veld staat. Je steunt en helpt elkaar verder, en samen bereik je nog veel meer!”

All of a kind

Isabelle is veelzijdig. Ze weet verschillende elementen zo uit te voeren dat haar team er altijd van kunnen profiteren. “Ik speel op de point guard positie, en ben veelal een snelle speelster met veel souplesse. Doordat ik eerder al wat knieoperaties heb moeten ondergaan heb ik mijn spel wat aangepast, door bijvoorbeeld ook meer de focus te leggen op de kleine dingen die op het veld belangrijk zijn om het team beter te kunnen laten spelen. Verdedigen vind ik ook leuk, door te zorgen dat je tegenstander niet scoort. Juist dat element is, net als rebounden, een niet te onderschatten element. Ik zie mijzelf als een harde werker, alles doen om de overwinning te pakken.

Al mijn trainers hebben de focus gelegd op het onder de knie krijgen van fundamentels. Dat, en mijn werklust, heeft ervoor gezorgd dat ik sprongen ben gaan maken, net als spelen tegen een oudere broer. Dat zorgt ervoor dat je harder wilt gaan werken om beter te worden.”

Gedrevenheid ten top! Foto: Serch Carriere

Doorbrekend talent in Ieper

Isabelle is binnen deze sport opgegroeid in Ieper samen met Emma Meesseman, Julie Vanloo en Hanne Mestdagh. Van deze groep zaten veel speelsters die uiteindelijk naar de nationale ploeg zijn doorgestroomd. “Dat is zeker ook de verdiensten van Philip Mestdagh,” veronderstelt Isabelle, “tot voor kort ook de coach van de Belgian Cats geweest. Het is echt top om te zien hoe je medespeelsters steeds verder zijn gegroeid. Onze lichting was heel gedreven, en in Ieper kon je zien dat ook later talenten hun doorbraak realiseerden. Bijvoorbeeld Elise Ramette, die ongeveer vijf jaar jonger is dan onze lichting in Ieper. Zij is nu ook onderdeel van de Belgian Cats, en speelt dit seizoen in Spanje. Tegenwoordig zie je dat er meerdere teams zijn waar sterke talenten doorbreken, bijvoorbeeld in Waregem, Kortrijk en Mechelen. Wat ik denk is dat er vele manieren worden gevonden om talenten boven water te laten komen, en dat maakt deze sport heel boeiend!”

De eerste keer spelen op het hoogste niveau van België

Inmiddels basketbalt Isabelle al voor het derde jaar op rij bij Sparta Laarne. Zij weet nog hoe het geweest is om voor het eerst uit te komen op het hoogste niveau met het toenmalig Blue Cats Ieper. “Eerder in Deerlijk had ik Benny Mertens als coach. Hij wilde in alle opzichten voor beter basketbal zorgen, dus dan wist je wat hij van je verwachtte. In Laarne was het even zoeken naar mijn rol, en wat mijn coach Tine Putman goed zou vinden in mijn spel. Gaandeweg het seizoen ging het steeds beter, maar toen kwam corona in het spel. Hierdoor stond alles tijdelijk stil.”

De weg omhoog vinden met Sparta Laarne

De ploeg uit Laarne hebben een tijdje naar de juiste vorm moeten zoeken. Isabelle weet in elk geval zeker dat er genoeg potentieel is en dat er ook zeker progressie waargemaakt zal worden. “Vorig jaar, onder leiding van Gerrit Driessens, was het zoeken naar de juiste vorm van het team. We hebben het beste ervan gemaakt, ondanks opnieuw een periode met corona ertussen. Nu hebben we opnieuw een nieuwe coach Tom Poppe, en met de perioden van corona ertussendoor hebben we nog niet echt verder kunnen bouwen aan ons sportieve doelstellingen. Met nieuwe plays en mogelijkheden is het passen en meten, maar we weten elkaar steeds beter te vinden. Laarne is een toffe ploeg, waar nog veel meer groei en progressie mogelijk is!”

Een inspiratie met al haar doorzetting en uithoudingsvermogen

Je moet het maar kunnen, na zoveel blessures nog steeds doorgaan met basketballen. Het is helemaal mooi om Isabelle nu dan ook in actie te zien komen op het hoogste niveau. “Ik vind basketbal enorm leuk, te leuk om er gewoon niet mee te stoppen. Mijn blessures hebben mij nooit klein gekregen. Het is hooguit heel irritant om er steeds uit te liggen, maar het feit dat ik beter wil worden en wil groeien geeft voor mij de doorslag. Geen blessure zal dat ooit veranderen!”

Een geweldige inspiratie voor wie er ook maar hogerop wil komen! Foto: Yona Lebaigue

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.