1 tegen 1 met Quinty Tuinstra

Gepubliceerd op 27 februari 2023 om 13:00

Dit seizoen is Quinty Tuinstra (met nummer 12) goed voor negen punten en heel wat rebounds per wedstrijd namens Dozy Den Helder onder 16, en traint tegenwoordig ook met het onder 18 team op landelijk niveau mee. Ze gaat voor elke mogelijkheid, en bewijst haar waarde namens haar team. Haar vaardigheden laten zien dat zij gezien kan worden als potentieel talent voor in de toekomst!

1.  Introduceer jezelf eens, wie ben jij?

“Ik ben Quinty Tuinstra, 14 jaar en speel in het onder 16 team van Dozy Den Helder.”

2.  Hoe ben je begonnen met basketbal?

“Mijn moeder heeft vroeger gebasketbald, net als mijn tante en mijn nicht. Wat dat betreft zit basketbal in de familie. Mijn tante heeft nog op het hoogste niveau gespeeld onder leiding van Meindert van Veen.”

3.  Wat kan je je nog herinneren van de allereerste keer dat je bent gaan basketballen?

“Dat was bij de benjamins, onder leiding van Marion Velzenboer en Kirsten Bijker. Het hield in hard werken en beter worden, wel op een leuke manier.”

4.  Wat voor type speelster ben jij?

“Ik speel op de centerpositie, maar dat kan verschillen. Soms schiet ik, maar ik kan ook onder het bord sterk spelen. Toch zou ik mij meer op mijn schot willen focussen. Dat moet met vier keer in de week trainen zeker goed komen!”

5.  Je hebt altijd al gespeeld in Den Helder. Hoe was het om voor het eerst op landelijk niveau te spelen?

“Ik speel nog steeds met hetzelfde team als vorig jaar. Toen eindigden we vierde op landelijk niveau, maar het werd steeds moeilijker tegen teams als Hoofddorp, MBCA en Leiden. We kwamen in de Final Four terecht, en we troffen het sterke Leiden. Zij werden later kampioen.”

6.  Je speelt nu bij onder 16. Wat kan je mij meer vertellen over jouw team?

“We doen het zeker goed in de competitie. We kunnen elkaar goed vinden, en staan op dit moment tweede in de competitie. Als geheel maken we stappen omhoog.”

7.  Jullie zitten in de competitie met teams als BV Hoofddorp, Flying Oost en MBCA. Wat zou jouw team moeten doen om tegen dat soort teams een slag te kunnen slaan?

“Ons team is sneller, dus als we hebben verdedigd zouden we onze transitie moeten gebruiken om toe te kunnen slaan. We zijn bezig met nieuwe vaardigheden, dus als we dat onder de knie hebben zal het zeker goed moeten komen.”

8.  Den Helder is een succesvolle vereniging met een sterke dameslijn. Gaan we jou daar later ook terugvinden, op het hoogste niveau van Nederland?

“Hopelijk wel, absoluut! Vroeger wilde ik net zo’n sterke speelster zijn als Britt Zappeij. Dat wil ik nog steeds hoor, maar ik zou ook willen zijn als Kourtney Treffers, aangezien ze erg sterk is onder het bord. Ook Kiki Fleuren, Janiek van Veen en Mecx van Linge zijn geweldig! Van mijn eigen team vind ik Mare Lutterman echt heel goed.”

9. Zijn er tijden die je nooit meer zal vergeten?

“Toen we in de onder 14 speelden, moesten we spelen tegen Hoofddorp. Zij spelen nu onder 16 op landelijk niveau, maar we gingen toen met onder 14 lang gelijk op. Het kwam aan op een verlenging, en de laatste negen seconden stonden we één punt achter. We kregen de bal, en op dat moment had ik omhoog moeten gaan voor twee punten. Dat is wel iets om mee te nemen voor later, ik bedoel daar leer je van.”

Genoeg gelegenheid om te leren en om beter te worden. Wie weet waar wij Quinty later zullen treffen, wellicht inderdaad in het eerste team van Den Helder!

Reactie plaatsen

Reacties

Kelly Vd graaf
een jaar geleden

Wat een superleuk stuk Quinty mag je trots op zijn!!🏀