De ontknoping van de landelijke basketbalfinales: deel 1

Gepubliceerd op 14 mei 2023 om 10:00

Tijdens de eerste landelijke finalewedstrijden kwamen acht kampioenschappen naar voren. In de onderstaande competities wordt nader toegelicht welke kampioenschappen dat zijn.

Vrouwen onder 12: BC Shooters loopt na rust uit richting een mooi kampioenschap

Zowel in de voorrondes van de Final Four als in de halve finale hadden zowel BS Leiden als BC Shooters weinig moeite om zich te plaatsen naar de finale. In de halve finale won BS Leiden met 57-48 van Grasshoppers, en een grotere overwinning van BC Shooters op Triple ThreaT was met 88-58 het geval. Dat brengt ons in Zwolle, voor de finale in de dames onder 12 competitie. Nadat Leiden sterk begon aan de finale en een 18-6 voorsprong, kwam BC Shooters bij rust langszij en ging gaandeweg de tweede helft uitlopen naar een comfortabele marge. Dankzij een 64-70 overwinning werd de onder 12 ploeg uit Bunschoten-Spakenburg kampioen van Nederland.

Het begin is voor BS Leiden, spelend in het wit. In de verdediging maken ze het BC Shooters lastig, maar dat doet Shooters ook. Leah Beukers zorgt met een drive naar de basket voor een gelijke stand van 4-4. Vechtend voor elke bal is het kenmerk van het eerste kwart, gecombineerd met de begrijpelijke zenuwen. De bal wil er niet in aan beide kanten, maar Celia van der Bent zorgt met een sterke actie naar de basket voor 6 tegen 4 voor Leiden. BC Shooters vindt aan de andere kant Leah Beukers die andermaal scoort. Beide ploegen blijven in evenwicht, en namens Leiden is het Celia van der Bent die met een driepunter de voorsprong vergroot voor de ploeg uit de Sleutelstad. Leiden gaat door, en wel met nog een driepunter. Dit keer is het Maya Hilla die trefzeker is. De voorsprong voor Leiden groeit, helemaal als wederom Van der Bent goed is voor de driepunter: 16-6. Een eerste gat is al geslagen in het voordeel van Leiden. Shooters krijgt de bal onder de ring er niet in. Leiden mag vrije worpen nemen, en Maya Hilla faalt in dat opzicht niet. Zij vergroot het verschil op 12 punten. Na een lange tijd doorbreekt Shooters de 12-0 run via de inlegger van Ise Bonneveld. Na een sterke stop van Shooters zorgt Leah Beukers via een and-1 voor de stand na het eerste kwart: 18-10. Het is Shooters dat de run doorzet, in het bijzonder via de sterke Leah Beukers die doorgaat met het scoren onder het bord: 18-15. Shooters is weer helemaal terug in de wedstrijd. Vrije worpen van Elise Kok zorgen voor een minimaal verschil, en een driepunter van Carlijn van de Geest zorgt voor een voorsprong voor Shooters: 20-22. Shooters gaat andermaal verder. Leah Beukers vergroot het verschil met opnieuw twee punten. Aan de andere kant doet Van der Bent dat ook, op een belangrijk moment voor Leiden om in de wedstrijd te blijven. Shooters is in de flow, getuige de rebound en score van Ise Bonneveld en de fastbreak afronding van Elise Kok: 22-28. De ballen vallen niet meer aan Leidse kant, zij het met af en toe wat pech. Leiden doet iets terug. Nadia Hilla gaat met haar linkerhand naar de ring en verzilvert op een fraaie manier een halve sky-hook. Aan de kant van Shooters doet Elise Kok dat ook. Het verschil blijft daardoor zes punten, en dat worden er acht dankzij de break van Ise Bonneveld: 24-32. Leiden staat niet stil, en via een driepunter van Maya Hilla is het verschil weer vijf punten. Achtervolgingen over en weer. Maya Hilla is het opnieuw die scoort, en zo is het verschil nog maar één punt bij rust, maar het is Bonneveld die in de laatste seconde met een inlegger het verschil zet op 31-34 voor Shooters.

Na rust valt er aan beide kanten een lange tijd geen treffers meer. De scores zijn schaars, totdat Carlijn van de Geest vanuit de aanvallende rebound haar inlegger verzilvert. Gelijk aan de andere kant is het Van der Bent die wederom snel en trefzeker is. Tot twee minuten te gaan in de derde kwart lijkt het nog een close game te worden, maar op dat moment neemt Shooters het over. Ise Bonneveld is goed voor twee punten, en via snelle fastbreaks is het Elise Kok die het verschil vergroot met twee afrondingen, waarna Bonneveld ook op haar beurt twee afrondingen erin legt. Het verschil loopt daardoor op naar 11 punten: 38-49. Shooters maakt opnieuw gebruik van de fastbreaks, iets wat ze in het tweede kwart ook al naar een grote marge heeft geholpen. Vrije worpen van Celia van der Bent zorgen voor 40-49 na het derde kwart. Leiden moet een achterstand van negen punten zien in te lopen, en Shooters heeft een marge van negen punten te verdedigen. Bij de ploeg uit Bunschoten-Spakenburg lijkt Eliza Heinen een nieuwe kracht te zijn die opstaat. Zij gaat haar ploeg voor in de strijd, net als Bonneveld die zowel reboundend als scorend een sterke kracht is. Leiden komt in de problemen, maar weten via de driepunter van Romy Verkooijen terug te komen tot zes punten: 55-61. Leiden kan nog terugkomen in de wedstrijd, maar ziet meteen daarna Ilse Beukers op haar beurt ook een driepunter raak schieten. Beide teams zijn bezig met een nieuwe achtervolging, maar Ilse en Leah Beukers gaan verder met het scorende werk. Ise Koelewijn is samen met Leah Beukers ook sterk in de verdediging. Een voorsprong van 59-70 wordt nog teruggebracht tot 64-70, maar BC Shooters gaat de nieuwe onder 12 kampioen worden van 2023. Het lukt coach Chantal Heinen en de dames van BC Shooters om een mooi kampioenschap binnen te halen. Met 25 punten van Ise Bonneveld werd deze prestatie gezegevierd.

De onder 12 kampioenen van BC Shooters!

Vrouwen onder 16: H.S.V. Haren realiseert topprestatie door ondanks alle commotie kampioen te worden

Een lange tijd was het de vraag wie de tegenstander van BS Leiden zou zijn. H.S.V. won twee keer van Triple ThreaT in de halve finale, maar een protest van Triple ThreaT deed besluiten dat zij naar de finale mochten gaan. H.S.V. heeft op haar beurt een verzoek ingediend, en dat zorgde ervoor zij de ploeg uit Haren alsnog de finalist zou worden tegen Leiden, ook vanwege het feit dat zij twee keer van Triple ThreaT wonnen. Heel vervelend deze schommelingen, en ook erg vervelend voor Leiden aangezien zij twee dagen voor aanvang pas wisten wie hun tegenstander zou worden. In deze finalewedstrijd waren de scores erg schaars. Hoewel Leiden lang op voorsprong stond, kwam H.S.V. steeds dichterbij doordat hun schot steeds trefzekerder werd. In de laatste seconde kon het nog alle kanten op, maar het feit dat H.S.V. na alle protesten toch nog met 34-37 kampioen werd in de onder 16 competitie is een mooie prestatie.

BS Leiden start sterk, met name inside als Norah Linger voor 5-2 zorgt. Leiden verdedigt sterk waardoor H.S.V. geen kans maakt om inside te komen. Leiden mist op haar beurt veel punten onder de basket, en dat doet H.S.V. niet als Jip Goren haar snelheid inzet en de drive naar de basket verzilvert. Mex Sjollema is sterk naar de ring, en zorgt voor een gelijke stand van 6-6. Beide teams zijn niet zuinig met het balbezit, wat leidt tot veel turnovers. Snelle aanvallen zorgen voor veel schoten bij H.S.V.. Aan de hand daarvan zorgt Sasha Postma voor een voorsprong voor de bezoekers uit Haren. Leiden heeft moeite met het opzetten van een goede aanval. Sjollema zorgt met een steal en score voor 7-10. Verder laat Leiden het niet komen. Nuna Neumann gaat sterk naar de ring, en minimaliseert het verschil. Ook gaat H.S.V. hard voor de rebounds, waardoor er meerdere mogelijkheden ontstaan. Leiden mist veel vrije worpen, en zo behoudt H.S.V. voor een lange tijd haar voorsprong. Icey Koster verzilvert een nieuwe mogelijkheid voor Haren: 9-12. Zo blijft de ploeg uit Haren de bovenliggende partij na het eerste kwart.

De vele missers blijven in de eerste minuten van het tweede kwart aanhouden. Totdat Norah Linger opstaat en eerst haar jumper erin schiet. Via een and-1 van haar staat Leiden weer voor: 14-12. De strakke verdediging blijft de boventoon voeren, maar ondanks dat scoort Linger opnieuw. Daarmee komt ze al op 10 punten namens Leiden. Iemand die ook sterk is in de afronding is Nuna Neumann. Andermaal laat Leiden vrije worpen liggen, ook mede dankzij een goede verdediging van Sophie Hartman en Loïs Hamel. maar de ploeg uit de Sleutelstad pakt veel steals waardoor zij de bovenliggende partij blijven. Opnieuw mogen zij vrije worpen nemen, en wederom geen punten, maar wel weer de steal en opnieuw de score van Neumann. H.S.V. komt in de problemen na opnieuw balverlies. Leiden moet beter afronden om uit te kunnen lopen. Dat gebeurt niet, en in plaats van een groter verschil zorgt Sjollema voor slechts vijf punten verschil. H.S.V. komt wel tot meerdere aanvallen, maar de afronding laat te wensen over. Een paar minuten voor rust weet Jonni de Haas wel vrije worpen te verzilveren. Een comfortabele voorsprong wordt voor Leiden steeds groter, ondanks de press van H.S.V. en het block van Jip Goren op de driepunter van Leiden. H.S.V. mist erg veel schoten, dat verklaart de lage stand. Dat lukt in drie tijden wel via Postma die voor 22-17 zorgt. Fleur Boom zorgt via vrije worpen voor een ruststand van 24-17 voor Leiden.

Schoten van buiten de bucket blijven onbenut bij H.S.V.. Hierdoor weten ze niet een sterke start te realiseren. Dat verandert als het Pien Goren wel twee keer lukt en het verschil verkleint tot vijf punten. Nu de schoten wel vallen is het weer een wedstrijd. Ook Postma schiet raak: 26-23. H.S.V. gaat verder, pakt de rebound, en zoekt opnieuw Pien Goren die wederom raak schiet en het verschil minimaliseert. meerdere turnovers bij inbounce voor Leiden zorgen voor kansen voor H.S.V. om op voorsprong te komen. Dat gebeurt nog niet als Neumann goed is voor een score, na een lange tijd weer voor Leiden. Ook De haas en Nienke Luykx lijken Leiden naar een veilige voorsprong te helpen, al is het Pien Goren die met een snelle afronding voor 31-27 zorgt na het derde kwart. De scores waren al schaars; in het vierde kwart worden ze nog meer schaars. Er wordt veel gemist bij Leiden, enkel een vrije worp van Madeleine Smit treft doel. Bij H.S.V. gaat het ook niet vlot, maar doordat zij veel meer kansen krijgen op aansluiting wordt zo'n aansluiting gerealiseerd via een drive van Jente Bult: 32-33. Haren staat na een lange tijd weer op voorsprong. Bij Leiden blijven vrije worpen mis gaan of voor een deel verzilverd worden. H.S.V. blijft altijd niet zuinig met het balbezit, en ook met de vrije worpen. Met nog 48 seconden te gaan schiet Pien Goren één vrije worp raak die voor 34-37 zorgt. Leiden heeft een score nodig, en heel snel. Maar er wordt geen driepunter geschoten, een driepunter die ze nodig hebben voor een verlenging. Hierdoor blijft H.S.V. op voorsprong en wordt kampioen met 34-37. Even leek het er afgelopen week op dat het hele feest niet door zou gaan, maar met deze overwinning voelt zo'n kampioenschap als extra lekker, weet ook coach Ellis Schouten.

De ontlading is groot, helemaal na alles wat er is gebeurd!

Mannen onder 12: Triple ThreaT houdt het hoofd koel en pakt het kampioenschap

Een sterk begin van de ploeg uit Amsterdam werd gevolgd door een overname van de voorsprong door Triple ThreaT uit Haarlem, een voorsprong die leek uit te lopen. De aanvallende rebounds zorgden voor een grotere marge, maar Apollo kwam nog sterk terug. Doordat Triple ThreaT koel en zuinig bleef in de slotfase werd een 69-72 kampioenschap gerealiseerd.

Het gaat er snel aan toe bij Apollo, spelend in het rood. Snelle drives worden door Russell van Willigen en Lucas Witte Rojas afgerond. Daar blijft het niet bij, want in de verdediging maken ze het Triple ThreaT erg lastig, en de snelheid van Lucas Witte Rojas blijft er goed in zitten. Valerius Siljade en Myles Boone zetten het verschil al snel op 10 punten, en gelijk moet Triple ThreaT dealen met een grote kloof. Die wordt wat gedicht als Jaylen Ramirez en Gian Dijon worden gevonden. Zijn snelheid zorgt voor het nodige verweer, en Ryan van der Meij minimaliseert de voorsprong van Apollo vanuit meerdere rebounds. Toch is het Myles Boone die Apollo op een veilige voorsprong houdt: 31-28.

De rebounds voeren de boventoon na rust. Triple ThreaT weet er een groot aantal in aanvallend opzicht te pakken waardoor Maxime Jurriens samen met Van der Meij in grote getalen weten te scoren, net als Noah Kreule. Waar Apollo er in het eerste kwart en vandoor leek te gaan doet de ploeg uit Haarlem dat gedurende het derde kwart. De rebounds geven de doorslag, en zorgen voor een grotere voorsprong. Ook nu is er een comeback in het vizier. Veelal is het Boone die voor een impuls zorgt bij Apollo, en dat doet Jorrick Kreulen ook. De voorsprong van Triple ThreaT is nog maar vijf punten: 48-53. Opnieuw komt Triple ThreaT in een comfortabele situatie te staan. Bij 52-64 lijkt er niets aan de hand, zeker niet als het weer Van der Meij is die veelal scoort. Apollo valt niet stil. Het is Myles Boone die snel is in de afronding, en zelfs later een driepunter erin schiet die voor 59-64 zorgt. Het kan nog alle kanten op, en Triple ThreaT begint gehaast te spelen. Lucas Witte Rojas gaat omhoog en zorgt voor een verschil van één punt. Triple ThreaT moet iets doen om die voorsprong te behouden. Ze komen in deze situatie snel door met de open ruimte, en verzilveren daarin twee keer de drive naar de basket. Steeds als Apollo terug lijkt te komen, weet Triple ThreaT deze ruimte te benutten. Apollo moet bij 69-72 een driepunter raak schieten om gelijk te maken, maar dat lukt niet. Zodoende wordt Triple ThreaT bij de mannen onder 12 kampioen van Nederland door in de slotfase koelbloedig te blijven.

De onder 12 kampioenen van Triple ThreaT

Dutch Talent League: Apollo Amsterdam overheerst vanaf de eerste minuut en stevent af naar opnieuw een kampioenschap

In de bekerfinale stonden beide teams nog tegenover elkaar. Toen betrof de finale nog enorm veel spanning, maar daar was tijdens de finale van de Dutch Talent League geen sprake van. Apollo overheerste vanaf het begin, en beschikte over een collectief die over Orange Lions Academy (OLA) heen denderde. Een wedstrijd werd het nooit, uiteindelijk ruimschoots gewonnen door Apollo met 54-82.

Apollo heeft Jibbe Sicking. De sterke forward komt makkelijk tot scoren, en vergroot in een mum van tijd de voorsprong voor één van de twee hoofdstedelingen. Sicking is niet alleen onder de basket sterk, want met een driepunter zorgt hij voor 4-22, en is een eerste kloof al een feit. OLA weet er weinig tegenover te stellen, en Apollo heeft vleugels. Sicking gaat door, net als Jagoba Suso die met zijn inbreng voor 11-29 zorgt na het eerste kwart. De snelheid in de verdediging bij Apollo geeft de doorslag. Dat zorgt voor veel steals, en met deze steals wordt het verschil gemaakt. Ondanks de driepunter van Tjall de Vaal gaat Apollo verder met een driepunter op haar beurt. Het is Jacopo Bertotti die deze erin schiet. Dichterbij komt OLA niet, en Joris Metz en Sicking geven Apollo steeds meer impulsen. OLA komt niet aan haar vertrouwde spel toe, getuige de 27-46 achterstand. Deze achterstand maakt Apollo steeds groter. Sicking schiet opnieuw raak, opnieuw drie punten. De voorsprong groeit, ook omdat Apollo snel is in de afrondingen. Aanvallend en verdedigend zijn zij zo goed om steeds grotere verschillen te realiseren. Zie de snelle passes van Bertotti die op de medespelers aankomen. Dat geeft Apollo meer marge, meer ruimte en meer mogelijkheden. Deze mogelijkheden leiden tot een 54-82 overwinning waardoor het Dutch Talent League team van Apollo wederom landskampioen wordt in de basketbalcompetitie.

Opnieuw een kampioenschap voor Apollo Amsterdam in de Dutch Talent League!

Vrouwen onder 18: Dozy Den Helder weet met een sterke verdediging het kampioenschap te realiseren

Gelijk aan het begin van de wedstrijd zette de ploeg uit de Marinestad de toon. Via meerdere drives werd het verschil al groot, al kwam Landsmeer nog terug in de wedstrijd en op voorsprong. Een sterke verdediging zorgde voor een nieuwe ommekeer, en deze keer definitief. Een sterk spelende Mila Noot met 22 punten bewees zichzelf vaardig in de wedstrijd. Samen met 15 punten van Romy Jansen kon een kampioenschap niet meer kapot gaan, en een 41-53 voor Dozy Den Helder zorgde voor vreugde bij de ploeg uit de Marinestad.

Landslake Lions gaat opnieuw naar het afstandsschot. Daarvoor vinden zij Shanté Vermeulen, die in de vorige wedstrijd maar liefst tien driepunters verzilverde. Ook deze keer is het raak, maar gelijk daarna is het Den Helder dat via Romy Jansen een mooie inlegger verzilvert. Den Helder laat het daar niet bij zitten, want ook Mila Noot is sterk en weet het Landslake Lions lastig te maken. In de verdediging wordt er goed geswitcht op Mia Lieverst. Zij weten dat zij een exponentieel talent is met een enorm sterk schot en drive naar de basket. Hierdoor weet Den Helder uit te lopen van Floor Toornstra en Dali Lobregt. Landslake Lions stelt daar niet veel tegenover. Enkel een aantal vrije worpen en een jumper van Ilvy Fahner gaat er nog in, maar een 7-15 voorsprong voor Den Helder is al gerealiseerd. Den Helder gaat door, en wederom via Noot. Op het moment dat Den Helder weg lijkt te lopen, komt Landslake Lions weer terug. Zij vinden Rosalie Cok en Yanti Samosir die met de drive het verschil verkleinen. Ook in de verdediging gaat het beter bij de ploeg uit Landsmeer. Den Helder krijgt de bal er niet goed in, en Landslake Lions komt dichterbij. Een rebound en inlegger van Valerie Kluijver zorgt voor een 24-22 voorsprong bij rust.

Het begin is na rust ook voor Landslake Lions. Net als in het eerste kwart schiet Vermeulen weer een driepunter raak. Vanaf dat moment gaat er verdedigd worden door Den Helder. Jente Geestman pakt al een steal, Djula van Leeuwen is onder de basket sterk waardoor Landslake Lions geen bal erin krijgt, en het is Mila Noot die in de aanval de kar trekt. Een driepunter zorgt voor een kleiner verschil, waarna Floor Toornstra een belangrijke and-1 verzilvert. Hierdoor komt Den Helder weer op voorsprong, en groeien de problemen bij Landslake Lions. De scores zijn schaars, maar wel in het voordeel van Den Helder. Romy Jansen zorgt voor 31-37 na het derde kwart. In het laatste kwart moet het de beslissing brengen. Ofwel Den Helder blijft die sterke verdediging aanhouden, of Landslake vindt haar vertrouwde scorende spelers. Het wordt dat eerste, zo lijkt het. Mia Lieverst zorgt voor 37-42 als ze twee keer wordt gevonden. Een verschil van vijf punten is van korte duur, want Mila Noot is alweer aan de andere kant met een mooie and-1 die het verschil laat groeien. Den Helder krijgt vleugels, zeker na de driepunter van Leanne de Beurs: 37-48. Een voorsprong van 11 punten gaat Den Helder niet meer weggeven, zeker niet na de steal van Pien van der Sloot. Door met 41-53 te winnen is Dozy Den Helder kampioen in de onder 18 competitie.

De onder 18 kampioenen uit de Marinestad!

Mannen Eerste Divisie: River Trotters sprint in de laatste minuten naar het kampioenschap

Met nog 3:30 minuten te gaan stond het 67-68 voor River Trotters, en was er van alles mogelijk. Het vele balverlies deed BV Amsterdam de das om, en middels de uitbraak van Leron Esajas kon het kampioenschap niet meer verloren gaan voor de ploeg uit Hardinxveld-Giessendam. De kampioen in de Eerste Divisie is River Trotters met een 69-82 overwinning.

Toch zijn het de hoofdstedelingen die het beste beginnen aan de wedstrijd. Onder het bord wordt Jesse Markusse gevonden, en de driepunter van Daan Marinissen zorgt voor een 12-4 voorsprong. Het gaat de ploeg van coach Abdrahim Rachati goed af. Ook Koen Nooij is goed voor een driepunter. Zodoende loopt BV Amsterdam uit naar 25-15 na het eerste kwart. De Amsterdammers moeten het doen zonder de geblesseerde Berend Weijs, en dan mis je ook echt de nodige kracht voor het trapezewerk. Het deert de ploeg voorlopig nog niet. River Gori zet het verschil met een drive naar de basket op 13 punten. Dan ineens ontstaat er een ommekeer in de wedstrijd. River Trotters komt terug, goed terug in de wedstrijd. Door toedoen van Chris den Boer en Gillian Boldewijn wordt het verschil kleiner en kleiner. Op dat moment doet Leron Esajas het spierballenwerk en realiseert zowaar een voorsprong voor River Trotters bij rust: 33-37. River Trotters is dankzij een 2-19 tussensprint op koers om de landstitel in de Eerste Divisie te pakken.

Ook na rust gaat River Trotters door. Den Boer vergroot de run dankzij een driepunter, en belangrijker nog de voorsprong voor River Trotters: 33-42. BV Amsterdam zet dan een drietal spelers in die voor een ommekeer moeten zorgen: Dexter Hope, Koen Nooij en Okke Hoonhout. De drives en driepunters vliegen om de oren waardoor de Amsterdammers terug in de wedstrijd komen. Het verschil wordt zeven punten, vijf punten, drie punten, en dankzij een driepunter van Lennard Prent staat het gelijk: 51-51. BV Amsterdam gaat verder, en opnieuw met een driepunter. River Gori zet BV Amsterdam op voorsprong, maar ziet aan de andere kant Arco van Genderen naar de ring gaan en weer gelijk maken. De voorsprong wisselt, en we kunnen rekenen op een thriller. Met nog ruim zeven minuten te gaan hebben we een gelijke stand. Ondanks dat blijft Boldewijn koel en zuinig namens River Trotters. Hij stapt naar buiten voor het schot, net geen driepunter, maar wel twee hele belangrijke punten: 58-60. Boldewijn komt daarmee op 11 punten, maar BV Amsterdam is alweer aan de andere kant, met wederom een driepunter van Koen Nooij die een nieuwe voorsprong weet te realiseren voor zijn team. Een minimaal verschil die in de resterende minuten niet verder groeit. Nooij is weer aan de bal. Moet het een driepunter zijn? Het hoeft niet. Twee punten zijn ook goed voor 67-64, en River Trotters moet nu antwoord geven op het schutterswerk van BV Amsterdam. Hope gaat voor het snelle schot, mist, en iemand die niet mist is Gillian Boldewijn. Met een backdoor zorgt hij voor 67-68 voor River Trotters met nog 3:30 minuten te gaan. Na de time-out gaat Nooij weer voor het schot, maar die gaat er nu niet in. Chris den Boer doet het wel, en de voorsprong is nu weer drie punten voor River Trotters. BV Amsterdam gaat forceren, getuige het snelle schot. Esajas gaat aan de andere kant omhoog, en komt daarmee op 25 punten. River Trotters staat vijf punten voor met nog twee minuten te gaan. Kan BV Amsterdam nog terugkomen? Bij 69-74 met nog 48 seconden kan het nog, maar dan moet het vallen bij BV Amsterdam. Het omgekeerde blijkt te gebeuren, want balverlies op balverlies stapelt zich op bij de hoofdstedelingen. Hieruit kunnen Boldewijn, Olvainey Mercera en Esajas het kampioenschap binnen halen door serie scores te verzilveren. River Trotters pakt het kampioenschap met 69-82 en realiseert daarmee een topprestatie.

Toeslaan op het juiste moment, dat is wat River Trotters heeft gedaan!

Mannen onder 20: Lokomotief blijft overeind tijdens de eindstrijd

De hele wedstrijd stond Lokomotief op voorsprong, maar Leiden kwam steeds dichterbij. Koelbloedigheid, en 33 punten van Toine Smit in een kampioenswedstrijd, zorgden ervoor dat Lokomotief kon zegevieren, en de overwinning pakken met 71-64.

Snel spel is te kenmerken in de eerste minuten. Snelle drives worden afgerond bij Lokomotief, dankzij Mick Schoemaker en Sjoerd van Drueten. Toine Smit is een schutter, en bewijst dat met een driepunter waardoor Lokomotief uitloopt naar 12-3. Van Leiden zijn ze zeker niet af. Koen van Dijk zorgt samen met Milo Zaalblok voor aansluiting na het eerste kwart: 17-13. Een geharde strijd wordt het, wat niet vreemd is voor een kampioenschap. Leiden verdedigt sterker, maar Lokomotief weet er voorlopig goed mee om te gaan. Smit blijft scoren, maar Leiden heeft Boris Borst die inside doorkomt. Ondanks de time-out van Lokomotief weet Leiden met een driepunter van Sam Termaat gelijk te maken. Lokomotief moet zoeken naar nieuwe impulsen, en vindt nieuwe impulsen in Toine Smit die met de drive en de driepunter het verschil weer vergroot. Later wordt Smit weer gevonden, en zijn explosiviteit is van groot belang waardoor het 35-25 wordt bij rust.

De spanning is aanwezig, dat voel je aan alles. Toch loopt Lokomotief uit via een driepunter van Ties Boonstra: 40-29. Opnieuw moet Leiden een comeback zien te realiseren. Een comeback die wordt ingezet via wederom Koen van Dijk en Tyrese Pantophlet. Leiden komt iets terug, maar Lokomotief gaan nog altijd met 49-41 aan de leiding bij het ingaan van het vierde kwart. Leiden zet de comeback door. Vincent Frerick verkleint de achterstand met een driepunter tot slechts twee punten. Lokomotief moet zijn vorm zien terug te vinden, anders zal een onder 20 kampioenschap zo naar de Sleutelstad gaan. Sjoerd van Drueten zorgt voor wat ruimte, maar de bal is alweer aan de andere kant bij Leiden. Koen van Dijk bewijst zich als schutter, en schiet ook een driepunter raak: 52-51. Het kampioenschap ligt weer helemaal open bij beide teams. Na opnieuw een sprint van Van Drueten komt Leiden weer aan het driepuntsschot toe. Het is dit keer Yannick Guinau die raak schiet: 57-55. Lokomotief blijft op voorsprong, maar Leiden blijft terugkomen. Wie maakt er nu de goede beslissingen en wie de verkeerde? Toine Smit is een speler die je de nodige vertrouwen mag geven. Opnieuw scoort hij op een belangrijk moment. Het verschil is vier punten voor Lokomotief, maar Leiden is op schot vanaf de driepuntslijn. Dit keer is het Boris Borst die raak schiet. Het verschil is weer minimaal, en alles is weer mogelijk tot in de laatste minuten. Wie ook trefzeker is, is Toine Smit die een hele belangrijke driepunter raak schiet als antwoord. Leiden moet nu alles op alles zetten, komt weer terug, maar ziet dat Lokomotief en Toine Smit blijven scoren. Ondanks alle comebacks en verweer gaat Lokomotief met 71-64 zegevieren en het kampioenschap met binnenhalen. Op belangrijke momenten waren zij aanwezig, en zeker met 33 punten van Toine Smit.

Koel en zuinig gebleven, en dus is Lokomotief kampioen in de onder 20 competitie!

Vrouwen Promotiedivisie: CobraNova prolongeert het kampioenschap na een slotfase met stalen zenuwen

In het eerste kwart wilde het totaal niet lukken bij CobraNova. Een sterke verdediging bij Binnenland, voornamelijk dankzij de sterk spelende Maaike van Zeijl, hield onder de basket alles op slot. Toch kwam de ploeg uit Voorburg terug, maar een om en om situatie van Binnenland en CobraNova was het grootste kenmerk tijdens deze wedstrijd. Ondanks de driepunters van Binnenland in de slotfase bleef CobraNova mee scoren, en wist daarmee voor de tweede keer oprij kampioen te worden met 62-58.

Een beginfase waarin niets wil lukken; dat is het geval bij CobraNova. Vrije worpen, inleggers en driepunters willen niet vallen. Beter gaat het bij Binnenland uit Barendrecht als Maaike van Zeijl sterk naar de ring gaat en scoort. Via Lisa van den Adel en de driepunter van Lisa van Dalsum staat het al 0-7 en neemt CobraNova al gelijk een time-out. Veel helpt het niet, want Enkel Susanne Taal weet in het eerste kwart een veldscore te verzilveren. Een enorm lage stand is dan ook na het eerste kwart het geval bij 3-9 voor Binnenland. CobraNova moet en zal aansterken om terug te kunnen komen. Gwen van Helfteren wordt gevonden, en weet twee keer een jumper te verzilveren waardoor CobraNova weer dichterbij komt. Via Sayna Azad en Roos Norder wordt het verschil kleiner, en komt Binnenland moeilijker tot scoren. Het is Suzanne de Jager die met een driepunter voor de eerste voorsprong zorgt voor CobraNova: 17-16. Aan de andere kant is Tété Bartelds gelijk goed voor de drive naar de basket. Bartelds werd vorig jaar nog met CobraNova kampioen in de Promotiedivisie. Het verschil blijft dankzij Romy Horsten en Lisa van den Adel minimaal bij rust: 19-20 voor Binnenland.

Gelijk bij het ingaan van de tweede helft is het opnieuw Suzanne de Jager die CobraNova op voorsprong schiet met een driepunter. Dat is het teken voor het feit dat CobraNova gaat weglopen, in het bijzonder via Sayna Azad. Er worden veel steals gepakt, en de drives naar de basket blijft ze koelbloedig verzilveren met daarbij de vrije worpen. Zodoende loopt CobraNova uit tot 31-23. Voor wie dacht dat Binnenland niet meer terug zou komen zou het mis hebben, goed mis. Lisa van den Adel vormt samen met Bartelds een duo onder de basket; Van den Adel met de inside pogingen en Bartelds voor de drives. Bartelds zet Binnenland daarmee opnieuw op een 36-37 voorsprong, maar Susanne Taal is er op tijd bij waardoor CobraNova met een voorsprong van één punt naar het laatste kwart gaat. De slotfase wordt intens, heel intens. Roos Norder opent namens de Voorburgse formatie, maar het is aan de andere kant Michelle Zantman die uiterst trefzeker is via de driepunter: 40 gelijk. Wie maakt aanstalten om uit te lopen? Norder antwoordt terug met een driepunter, en een belangrijke steal en score van Suzanne de Jager kan een teken zijn om uit te lopen: 45-40. Van Binnenland ben je nooit af. Dat wil Lisa van den Adel weten. Haar snelle tegenscore en een score van Imke van Genderen zorgt weer voor een gelijke stand. In de laatste vier minuten van de wedstrijd vindt CobraNova Gwen van Helfteren. Dit worden belangrijke minuten, eentje waarin Van Helfteren voor een nieuwe voorsprong van vijf punten zorgt: 54-49. Toch wil CobraNova daar niets van weten. Anna van Dalsum antwoordt meteen terug met een driepunter. Het wordt spannend, het blijft spannend, en CobraNova vindt wederom Van Helfteren die de and-1 verzilvert. Met negen punten oprij zorgt ze voor 57-52. Waar CobraNova Van Helfteren heeft, heeft Binnenland een ander wapen: de driepunter. Wederom schiet Anna van Dalsum, en wederom met succes: 57-55. Het wordt extreem spannend, met alles nog mogelijk in de laatste twee minuten. CobraNova zoekt opnieuw Van Helfteren, want zij weten dat Binnenland niet meer stopt met scoren. Van Helfteren doet dat ook niet, en met 11 punten oprij is het verschil weer vier punten. Zoals gezegd; Binnenland stopt niet met scoren. Ook nu valt de driepunter via Maaike van Zeijl. Een extreem belangrijke score: 59-58. Er zijn nog maar 50 seconden te spelen, en CobraNova scoort niet. Binnenland heeft de kans om op voorsprong te komen. Van den Adel gaat naar de basket, daarin is ze in haar element. Maar deze keer scoort ze niet en is de bal voor CobraNova. Er wordt een fout gemaakt op Van Helfteren. Zij mag vrije worpen nemen. De eerste gaat er niet in met nog 17 seconden te gaan. De tweede wel: 60-58. Opnieuw heeft Binnenland de kans om gelijk te maken, of met een driepunter op voorsprong te komen. Binnenland verliest de bal en moet een fout maken op Azad. Zij blijft ook in deze fase koel en zuinig met de vrije worpen en daardoor kan het niet meer kapot voor CobraNova. Zij worden met 62-58 kampioen van de Promotiedivisie, door in de laatste seconden koel en zuinig met het balbezit te blijven.

Blijven scoren, dat heeft CobraNova gedaan waardoor het kampioenschap geprolongeerd wordt!

Reactie plaatsen

Reacties

Erica
een jaar geleden

River Trotters gefeliciteerd mannen!!!!!

Jeff de Vlugt
een jaar geleden

Weer mooie uitgebreide verslagen. Ontbreekt verslag Lokomotief H1 kampioen promotiedivisie. Of komt dat nog?

Bryant Abath
een jaar geleden

Dit zijn 8 finalewedstrijden, er moeten er nog 7 komen. Vandaag nog 4 en morgen 3, waaronder die van Lokomotief