Suzanne de Jager toont haar prachtig basketbalspel met inzet, passie en schutterswerk

Gepubliceerd op 22 oktober 2021 om 08:30

De 26-jarige Suzanne de Jager heeft al veel meegemaakt op het gebied van basketbal. De inmiddels afgestudeerde psychologe basketbalt sinds haar 10e, en begon bij Grasshoppers in Katwijk. Daar is ze met de jaren steeds meer gaan groeien qua spel. Op dit moment basketbalt Suzanne bij CobraNova, en daar mag de Voorburgse organisatie enorm trots op zijn! Haar inzet en prachtig schutterswerk geeft deze organisatie heel veel moois, gecombineerd met een grote dosis passie!

Suzanne en Anita; twee zussen met diverse basketbaleigenschappen

Bij Grasshoppers zijn Suzanne en Anita de Jager totaal geen onbekende speelsters. Het was Anita die als eerste is begonnen met basketballen. “Ik ben vroeger naar wedstrijden gaan kijken van Anita, die nu in de Promotiedivisie bij BS Leiden speelt. Hierdoor wilde ik ook weten hoe het is om te basketballen,” herinnert Suzanne zich. “Zij is degene die ervoor heeft gezorgd dat ik het ook ben gaan doen. Mijn vader is momenteel scheidsrechter. Hij is daarmee begonnen nadat ik en Anita zijn gaan basketballen, waarna hij gelijk zijn cursus en diploma is gaan halen.”

Suzanne zegt dat zij en Anita totaal verschillende speelsters zijn. In een team kan zoiets alleen maar goed van pas komen. “Anita is een guard en kan mooie drives en schoten verzilveren,” zegt Suzanne. “Ik ben voornamelijk een harde werker, hoewel ik ook lekker kan schieten vanaf de driepuntslijn. Mijn positie verschilt ook. Ik zie mezelf meer als een shooting forward. Dat maakt dat we in een team ons spel enorm goed kunnen gebruiken qua diversiteit.”

Twee zussen die samen een sterk koppel kunnen vormen in de line-up!

Inspiraties van coaches en speelsters

Grasshoppers staat bekend om haar jeugdopleiding. Op het hoogste niveau werd Grasshoppers al twee keer eerder kampioen van Nederland met veel eigen jeugdspeelsters. Suzanne weet hoe het is om zo’n traject te doorlopen. “Bij Grasshoppers had ik een pittige jeugdopleiding. Daar heb ik mijn hele jeugd doorgemaakt. Ik keek enorm op naar de coaches daar, zoals bijvoorbeeld Talia Versteeg en Anja Kuijt. Dat waren bij de meisjes mijn coaches, en zij hebben mij qua hard werken enorm geïnspireerd. De opleiding heeft mij gebracht tot waar ik nu ben. Vroeger was ik niet een scorer, en moest ik het hebben van het harde werken en spelen in het belang van het team. De coaches vertelde daar dat dat soort elementen één van de, zo niet de belangrijkste, elementen zijn als het gaat om basketbal. Nu ben ik meer een driepuntsschutter geworden. Verder zat ik in een lichting waarbij ik met verschillende speelsters heb gespeeld; de ene keer met Fleur Kuijt en de andere keer met Sonja Kuijt. Ik heb daardoor met verschillende speelsters gespeeld, waardoor ik het geluk had dat ik meerdere inspiraties kon krijgen.”

Suzanne haar ervaring met spelen op het hoogste niveau binnen de jeugd

Door het spelen op eredivisieniveau in de jeugd heeft Suzanne veel mooie tijden meegemaakt, al dan niet pittig af en toe. “Vanwege Anita kwam ik natuurlijk vaak bij Grasshoppers, ook omdat ik toen in Katwijk woonde. Toen ik zojuist mijn medailles weer tevoorschijn heb gehaald, besefte ik dat ik zoveel heb meegemaakt bij Grasshoppers! Na het eerste jaar dat ik begon, mocht ik gelijk het jaar daarop meedoen met mini’s 1. Vanaf toen is de bal altijd gaan rollen. Ik mocht met twee teams mee, heb mij daar volop ontwikkeld en ben gestimuleerd geraakt om door te gaan tot het uiterste! Vanaf onder 16 ben ik voor het eerst in de Eredivisie gaan spelen, tot en met onder 20. Dan kan je nagaan dat het best een lang traject is geweest, vier jaar lang. Natuurlijk is dat in de jeugd het hoogst haalbare, dus je moet er wat mee doen natuurlijk.

Bij Grasshoppers was basketbal alles voor mij. Ik trainde twee keer mee met mijn eigen team en met een ander team, en speelde elke week twee wedstrijden. Daar koos ik voor, dus daar ging ik ook volledig voor. Zij zijn ook gefocust op je prestaties op school, dus daar houden ze uiteraard ook rekening mee. Trainen was wel een belangrijk aspect wat nooit mocht ontbreken. Schoolgala vanavond? Eerst trainen, en dan mag je gaan. Feestje? Eerst trainen, en dan mag je gaan. Als ik daar nu naar terugkijk, is het iets wat echt als een uitdaging klinkt, maar op dat moment was dat wat ik wilde doen aangezien ik gewoon wilde spelen.”

Prachtig spel bij CobraNova

Grasshoppers heeft jaren mogen genieten van het talent waarover Suzanne beschikt. Sinds een tijdje mag CobraNova genieten, en dat is zeker terecht. “Op het moment dat ik naar CobraNova ging, voelde dat best vreemd,” beweert Suzanne. “Toen had ik het gevoel dat ik voor iets nieuws wilde gaan, aangezien ik op mijn 18e een tijdje ben gestopt met basketballen. Brigitte Neuteboom zat al bij CobraNova, en was al eerder een teamgenoot bij Grasshoppers. Zij vroeg of ik bij CobraNova wilde spelen. Samen met een andere teamgenoot, Eline Kraaijenoord, ging ik bij Lokomotief en bij CobraNova kijken. Uiteindelijk hebben we samen ervoor gekozen om naar CobraNova te gaan, aangezien het daar enorm gezellig is en iedereen voor elkaar wilde werken. Ik voelde met gelijk enorm thuis daar, en nog steeds! Tijdens het eerste jaar was het best rommelig. We hadden een coachwissel, maar los van dat had ik het enorm naar mijn zin. Dit seizoen is Rogillio Sewrattan onze coach, en tot dusver hebben we in het begin al heel wat wedstrijden gewonnen. Het voelt goed daar te spelen en dat ik daar ook lekker uit de verf kom!”

Spelen met passie en inzet; dat zijn één van de belangrijkste elementen binnen de sport. Dat zijn in beginsel de elementen waardoor je sterker gaat spelen. Het is voor elk team belangrijk om een speelster als Suzanne, met haar inzet, in het team te hebben. Als zij al 10% van haar inzet kan overbrengen op andere speelsters, dan betekent dat voor zo’n team hoop op het winnen van heel veel wedstrijden!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.