1 tegen 1 met Sofie Keyaerts

Gepubliceerd op 24 oktober 2021 om 09:30

Afgelopen zomer heeft Sofie Keyaerts een academy bezocht in Amerika. Ze heeft het talent om sterker te worden en uit te groeien naar een zeer goede basketbalster. Ze krijgt daarvoor trainingen van niet de minste trainers, en dus kunnen we stellen dat Sofie op de goede weg is naar hopelijk meer prachtige ontwikkelingen!

1.  Introduceer jezelf eens, wie ben jij?

“Ik ben Sofie Keyaerts, net 15 jaar geworden. Ik speel basketbal sinds ik ongeveer vier jaar ben. Momenteel speel ik bij Mercurius BBC Foxes in Antwerpen, waar we sinds augustus weer zijn begonnen met trainen. Ik train bijna elke dag met trainers als Sofie Hendrickx, een voormalige speelster van de Belgian Cats, ook met Dominic Rossi en Tom van den Bosch.”

2.  Hoe ben je met basketbal in aanraking gekomen?

“Mijn broers speelden eerder basketbal nadat ze zijn gaan voetballen. We gingen naar diverse wedstrijden kijken van Okapi Aalstar onder 12, aangezien ze daar toen actief waren. Mijn mama vond het een goed idee dat ik ook zou beginnen met basketbal. Ik ben begonnen bij DBC Osiris, de damesploeg in Aalst.”

3.  Verschil je veel qua speelstijl met jouw broers?

“Mijn oudste broer en ik hebben een andere speelstijl. Hij is een echte center met fysieke kracht onder de basket, terwijl ik het van mijn snelheid heb.”

4.  Wat voor type speelster ben jij?

“Ik ben een echte teamspeelster. Natuurlijk kan ik 1 tegen 1 omhoog gaan, maar houd er zeker van om middels de pass de open speelster te vinden.”

5.  Is er iemand die jou inspireert?

“Hier in België zijn Emma Meesseman en Julie Allemand mijn inspiraties. Zij zijn Belgische speelsters die de WNBA hebben meegemaakt. Ik zie hoe hard Jullie Allemand werkt om alles te kunnen bereiken. Dat inspireert mij ook om door hard te werken dingen te kunnen bereiken wat ik zou willen. Buiten België inspireert Kobe Bryant met zijn mamba mentality. Ondanks dat hij is gestorven is hij nog altijd mijn grootste inspiratie. Hij heeft zo hard gewerkt om te komen waar hij had gewild!”

6.  Kan ik daar vanuit gaan dat je door Kobe Bryant je bent gaan focussen op het sterker worden en het hogere niveau aangaan?

“Zeker! De kleinste dingetjes in het leven kunnen heel inspirerend zijn of jouw leven doen veranderen. De impact van Kobe Bryants spel is voor mij een moment geweest om daarop te focussen, ook al is hij er jammer genoeg niet meer.”

Dit is Sofie op haar best; altijd tot het uiterste blijven gaan! © Rhode Photography

7.  Waar heb je zoal gebasketbald?

“Toen ik vier jaar was begon ik bij Osiris. Daar speelde ik ongeveer twee jaar. Daarna heb ik gespeeld bij onder 8 en onder 10 van Okapi. Mijn laatste onder 12 jaren heb ik doorgebracht in BBC Erembodegem. Tot vorig jaar speelde ik bij Antwerp Giants en nu speel ik dus bij Mercurius BBC Foxes.”

8.  Wat herinner je nog van jouw spel bij Osiris?

“Nog best veel! Ik was toen nog redelijk bang waardoor ik aan mijn moeder vroeg om met mij mee te trainen. Het werd steeds meer een leukere sfeer en ik maakte veel vrienden. Daarbij kreeg ik ook veel steun van de coaches.”

9.  Wat heeft Okapi Aalst jou zoal gegeven?

“Bij Okapi kwam ik bij onder 8 terecht bij coach Andy Bulté. Daar leerde ik allerlei fundamentals zoals het dribbelen en passen. Mijn volgende coach was Sven Claus. We liepen veel parcours, waarbij we soms tijdens trainingen 80 push ups hebben uitgevoerd. Desondanks vond ik het leuke trainingen, en het bracht mij veel extra’s.”

10.  Wanneer heb je voor het eerst op landelijk niveau gespeeld?

“Bij Antwerp Giants heb ik voor het eerst landelijk gespeeld in onder 14.”

11.  Zoals je al zei hebben Sofie Hendrickx, Dominic Rossi en Tom van den Bosch jou begeleid. Wat hebben zij jou meegegeven?

“Sofie is mijn fitnesscoach. Zij helpt mij met mijn kracht en spiermassa. Hierdoor word ik atletischer. Dominic is een coach die mij veel balvaardigheid geeft; verschillende manieren om te bewegen met de bal. Recentelijk werk ik ook samen met Ferried Naciri. Hij heeft de afgelopen twee jaren in Nederland gecoacht bij Aris in Leeuwarden, en hij helpt mij bij mijn wedstrijdsituaties. Dat betekent hoe ik reageer in bepaalde situaties in de wedstrijd. Tom helpt mij met mijn schoten en het eindresultaat daarvan. Dat alles bij elkaar maakt mij steeds beter.”

12.  In juli ben je naar Amerika geweest. Hoe was dat?

“Dat was een hele leuke ervaring! Ik was naar de boardingschool geweest, bij Phillips Academy Andover. Dat is één van de beste high schools in Amerika. Elke avond was er een basketbaltraining, bestaande uit veel scrimmages. Daardoor kon ik beter anticiperen en reageren op diverse speelstijlen. De coach van Andover kwam naar mij kijken tijdens een training. Dat was echt heel bijzonder!”

13.  Gaan we jou terug zien bij de Belgian Cats?

Hopelijk wel! We kijken hoe dat gaat lopen, eerst nog door de selectietrainingen van de jeugd heen!”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.