1 tegen 1 met Ires van der Wal

Gepubliceerd op 26 oktober 2021 om 08:30

Al op hele jonge leeftijd wilde ze niets liever dan basketballen! Ires van der Wal heeft op jonge leeftijd veel hoogtepunten weten te realiseren. Zo kwam ze terecht bij het RTC opleidingsprogramma in Groningen en kreeg ze de kans om op het hoogste niveau van Nederland te spelen. Ires heeft zoveel inzet en passie voor deze sport, en dat zal nooit verdwijnen!

1.  Introduceer jezelf eens, wie ben jij?

“Ik ben Ires van der Wal, 21 jaar. Ik kom uit Tolbert, vlak bij Groningen. Ik basketbal sinds mijn zevende al, en studeer op dit moment aan de Hogere Hotelschool.”

2.  Hoe ben je begonnen met basketbal?

“Mijn vader basketbalde en coachte al heel veel, op hoog niveau ook. Hierdoor ben ik sinds jongs af aan met een bal in de hal te vinden, en wilde ik op mijn vijfde al op basketbal gaan. Op dat moment was er nog geen team, dus kon ik op mijn zevende beginnen.”

3.  Waar heb je zoal gebasketbald?

“Ik begon gelijk bij de mini’s, waar we een peanut’s toernooi hebben gespeeld bij Flying Red in Roden waar ik woonde. Daar heb ik tot mijn 13e gespeeld, waarna ik de overstap naar RTC Noord maakte om beter te worden. Ik ging toen naar een topsportschool tot HAVO 5. De onder 20 Eredivisie heb ik doorgebracht bij H.S.V.B. in Haren, en afgelopen seizoen heb ik volledig gespeeld bij Martini Sparks Haren op het hoogste niveau van Nederland.”

4.  Wat voor type speelster ben je?

“Van mezelf ben ik een leider op het veld. Ik vind het leuk om mij in te zetten voor het team, spelletjes op te zetten en inzicht te creëren. Ook vind ik het leuk om backdoors te lopen om de verdediging te verrassen en ook scorend aanwezig te zijn.”

5.  Is er iemand die jou inspireert?

“Eigenlijk heb ik maar één inspirator. De sport op hoog niveau vind ik heel mooi, dat je elke dag beter wordt, en verder vind ik het mooi dat mensen die mij bij RTC voor gingen beter werden, zoals Laura Cornelius. Zo’n speelster vind ik echt heel leuk!”

6.  Hoe was het om voor het eerst bij Flying Red te spelen?

“Super leuk! Het is alweer heel lang geleden, maar ik was als kind al heel enthousiast in de hal. We hadden een team opgezet waar ik op mijn zevende speelde. Ik wilde sinds dat moment al veel trainen en zoveel mogelijk spelen.”

7.  Heb je daar nog bijzondere tijden meegemaakt?

“Voornamelijk de peanut’s toernooien die ik daar ben gaan spelen.”

8.  Hoe was het om de stap naar RTC te zetten?

“Ik twijfelde eerst wel. In mijn tweede jaar van de middelbare school ging ik erheen, hoewel ik in het eerste jaar al werd benaderd. Ik was best gebonden aan mijn vriendinnen en thuis. Het kriebelde toch om de overstap te maken. Ik trainde van vier keer naar zeven trainingen, waarbij de tijden vrij flexibel waren. De school was er natuurlijk ook mee bezig. Bij RTC speelde ik op Tweede Divisie niveau. Het was veel serieuzer en ben daar echt sterker worden. In het begin was dat wennen, maar dat soort omstandigheden zijn uiteindelijk wat je als topsporter nodig zal hebben.”

9.  Waarin denk je dat je beter bent geworden sinds het moment dat je op landelijk niveau hebt gespeeld?

“Door alle trainingsuren ontwikkel je je eigen vaardigheden. Je wordt fitter, en ik denk dat ik juist daardoor mijn inzicht heb verbeterd en beter bent gaan anticiperen.”

10.  Hoe was het om op eredvisieniveau bij H.S.V. Haren onder 20 te spelen?

“Heel leuk! We trainden wat minder op dat moment dan bij RTC. De ochtendtrainingen vervielen, maar we hadden een super leuk team. Ik heb echt enorm veel geleerd daar!”

11.  Wat herinner je je nog van dat jaar?

“Het was een heel hecht team, alsof je alle vriendinnen om je heen had. Dat staat mij het meeste bij.”

12.  Afgelopen jaar ben je naar Martini Sparks te gaan. Hoe ervaarde je het spelen op het hoogste niveau van Nederland?

“Daar kijk je natuurlijk het meeste naar uit; zo’n podium. Voorheen had ik een beetje gesnuffeld aan het niveau, maar de overgang naar het niveau en de snelheid was mooi om te zien. Je speelt tegen de beste teams van Nederland, en ook daar leer je enorm veel van. Het eerste jaar hield voor mij vooral leren in, en ik ben heel blij hoe het is gegaan! Afgelopen seizoen speelde ik constant en solide, iets wat ik vooral op mijn positie heel belangrijk vind voor het team.”

13.  Wat heeft je doen besluiten om dit seizoen bij Groene Uilen op promotiedivisieniveau te spelen?

“Ik studeer momenteel in Leeuwarden, wat moeilijk te combineren is met spelen op het hoogste niveau. Hierdoor wil ik deze stap zetten, maar een terugkeer op het hoogste niveau sluit ik niet uit.”

14.  Hoe was het om voor het nationale team uit te komen?

“Dat was echt een hoogtepunt! De uitnodiging alleen al vond ik enorm gaaf. We hadden twee onder 14 teams, dus je had meer kans om geselecteerd te worden. Als je eenmaal hoort dat je erbij mag komen is dat echt heel mooi! Het was allemaal heel nieuw voor mij, ook het spelen tegen andere teams. Het ging heel snel voor mijn gevoel, en met alle meiden was het super leuk!”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.