1 tegen 1 met Shelaney Kopra

Gepubliceerd op 29 oktober 2021 om 08:30

Door op jonge leeftijd gecoacht te worden door mensen met enorm veel kennis heeft het Helderse talent Shelaney Kopra al heel veel meegekregen qua spel en inzicht. Zij gaat zich klaarmaken op om het hoogste niveau van Nederland zich nog sterker te ontwikkelen!

1.  Introduceer jezelf eens, wie ben jij?

“Ik ben Shelaney Kopra, 20 jaar en sinds mijn zesde zit ik op basketbal.”

2.  Hoe ben je begonnen met basketbal?

“Wij kregen op de basisschool een lijst met sporten wat je zoal kon proberen. Naast zwemles ging ik op basketbal, en sinds dat moment ben ik er niet meer van af gegaan.”

3.  Wat maakte basketbal op dat moment zo leuk?

“Ik was er gelijk jong bij, en was beter dan anderen. Daardoor wilde ik het blijven doen, aangezien ik zag dat ik er goed in was. Op dit moment heb ik een leuk team, in een leuke organisatie!”

4.  Wat voor type speelster ben jij?

“Ik ben een point guard, waardoor ik vooral aanvallen opzet. Daarnaast ben ik wel een driver en als ik vrij sta schiet ik ook.”

5.  Is er iemand die jou heeft geïnspireerd?

“Maaike Klein van Den Helder, net als Laura Kooij. Maaike pakt heel veel steals en is altijd op tijd in de verdediging. Laura heeft mij in het verleden gecoacht en veel bijgebracht om dichtbij mijzelf te blijven.”

6.  Hoe is het om dan nu met één van je inspiraties in het team te spelen?

“Dat vind ik heel bijzonder! Maaike heeft al heel veel ervaring, ook met basketballen in het buitenland. Daardoor helpt ze ons ook heel veel!”

7.  Wat heeft Den Helder jou zoal gegeven in de jeugd?

“Altijd door blijven gaan! Sinds onder 12 heb ik ook geregeld coaches met enorm veel kennis gehad. Sinds jongs af aan maken coaches je gereed om het niveau aan te kunnen. Dat heeft mij wel gebracht tot waar ik ben.”

8.  Welke coaches hebben jou veel meegegeven (ik heb wel een vermoeden wie zoal)?

“Onder andere Meindert van Veen, Cora Rieuwers, Karin Bootsman en Robert Thran. Toen ik in de jeugd zat wilden wij allemaal basketballen. Dat was echt ons leven. Verliezen vonden wij verschrikkelijk, dus door altijd te luisteren naar coaches zijn we heel ver gekomen. Ook door te blijven trainen en je inzetten voor elke mogelijkheid.”

9.  Wanneer speelde je op landelijk niveau?

“Bij onder 12 speelden we regionaal (door heel Noord-Holland), en vanaf onder 14 speelde ik landelijk door heel Nederland. Je merkt op dat niveau dat alles sneller gaat dan normaal. Uiteindelijk raak je daaraan gewend.”

10.  Krijg je een grotere rol bij de hoofdmacht van Den Helder Suns?

“Nu is er meer plek op mijn positie, maar de afgelopen jaren trainde ik altijd al mee. Toch heb ik het gevoel dat het een mijlpijl is die ik heb bereikt.”

11.  In 2017 speelde je op het EK bij het onder 16 team van de Orange Lions in de A-divisie. Hoe was het om voor het nationale jeugdteam uit te komen?

“Het was een heftig programma met negen wedstrijden in 13 dagen. Je wordt er wel goed op voorbereid. Het is heel leuk en anders om op zo’n podium te staan, en heb daar echt enorm veel geleerd!”

12.  Wat kan je je herinneren van dat toernooi?

“Dat het enorm leuk was! Het maakte totaal niet uit dat we zoveel wedstrijden spelen. Integendeel, en helemaal met zo’n leuk team!”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.