Basketbalfanatisme in overvloed bij zussen Jitske, Hanne en Minka Bos

Gepubliceerd op 18 oktober 2021 om 08:30

Drie zussen, twee teamgenoten, eenzelfde eigenschap; fanatisme. Jitske, Hanne en Minka Bos hebben alle drie gespeeld bij JRC Boxtel, en zijn van daaruit verder gaan groeien bij andere clubs. De 23-jarige Hanne gaat beginnen aan een nieuw seizoen bij haar nieuwe club Trajanum in Nijmegen. De andere twee gaan aan de slag bij Rowic uit Dordrecht.

Enorme passie voor basketbal

Zoals gezegd; in Boxtel is het voor het eerst gebeurd bij de meiden. Meteen bij het eerste moment wisten ze dat basketbal hun grote sport zou worden. “Onze ouders kennen elkaar via korfbal,” vertelt Hanne. “Zij hebben daar heel veel verhalen over verteld, ook over dat ze landelijk zijn gaan spelen. In Brabant konden ze niet korfballen, dus is onze moeder gaan basketballen. Jitske en ik hebben daardoor dezelfde stap gemaakt. Met basketbal kan je alleen als team een wedstrijd winnen. Je kan zelf een goede wedstrijd spelen, maar de andere spelers heb je ook nodig om te kunnen winnen. Dat vind ik het mooie aan deze sport, en er gebeurt ook veel. Voor mij is dat de grootste reden geweest dat ik ben blijven basketballen.”

“Ik moest eerst een zwemdiploma halen,” vertelt Minka. “Daarna ben ik meteen begonnen met basketballen, zonder echt naar een andere sport te kijken. Voor mij zag het er gelijk leuk uit. Ik ben lang de jongste van de club in Boxtel geweest. Aanvallend en verdedigend ben je altijd bezig. Je staat nooit stil, en je kan nooit enkel op een van de twee posities spelen.”

“Bij voetbal kan je een goede wedstrijd en 0-0 spelen, of met een lucky goal winnen zonder dat je de betere bent,” veronderstelt Jitske. “Dat vind ik anders bij basketbal. Daar is alles dynamischer en er gebeurt veel meer. Het is ook fysieker waardoor je hard tegen hard kan gaan tijdens het spel.”

Verschillende spelinzichten, met eenzelfde eigenschap

De drie weten elkaar te onderscheiden in hun basketbalspel. Drie verschillende spelelementen die samen enorm krachtig zijn. Hanne: “Wij zijn alle drie verschillende speelsters. Qua snelheid en lengte zijn we redelijk gelijk, maar Minka is van ons drieën het meest allround. Haar schot en drives zijn heel goed, en zij stelt haar teamgenoten in staat om te kunnen scoren. Jitske is het meest fanatieke van ons, en een fantastische schutter. Dat is echt haar kenmerk.”

Jitske: Als Hanne in een goed team speelt kan je haar herkennen aan haar drives en inside spel. Ze kan fysiek de strijd onder het bord aan gaan, kan echt goed schieten als ze dat zou willen doen. Daarbij zijn we alle drie enorm fanatiek tijdens onze wedstrijden; je wilt tenslotte winnen natuurlijk!”

Minka: “Zelf denk ik altijd eerst aan de drives naar de basket en dan aan schieten. Wellicht moet ik dat gaan omdraaien, maar in elk geval gaat dat schot er geregeld in gelukkig.”

Diverse inspiraties

Het maakt niet uit of je geïnspireerd wordt door iemand die op hoog niveau speelt of niet. Inspiratie kan tenslotte leiden tot sterker en beter worden. “Ik ben echt enorme fan van Steph Curry,” zegt Jitske gelijk. “Dat is denk ik vier of vijf jaar geleden begonnen, toen ik naar de play-offs van de Golden State Warriors ben gaan kijken. Vanaf dat moment ben ik de NBA echt gaan volgen, en hij is mij echt bijgebleven. Vooral omdat hij een schutter is, en ik mijzelf als een schutter zie.”

Minka: “Soms kijk ik naar de NBA. Misschien komt het door Jitske dat ik voornamelijk de Golden State Warriors ben gaan volgen, en een speler die mij daar is bijgebleven is Andre Iguodala. Het is enorm mooi dat hij als zesde man heel belangrijk is. Ik ben een teamspeler, en geef altijd andere spelers de mogelijkheid om te scoren via een extra pass. Iguodala is een echte teamspeler die in dat algehele plaatje enorm belangrijk is.”

Hanne: “Ik kijk eerlijk gezegd geen NBA. Lisa van Dalsum speelt in de Eredivisie bij Utrecht Cangeroes. Wij zijn samen op rayonniveau begonnen, en kijk enorm op naar wat zij nu doet. Zij heeft echt hard gewerkt om te staan waar ze nu staat. Dat is echt super mooi wat ze bereikt heeft!”

Individuele vragen

Hanne: Je zei dat je onder 20 Eredivisie hebt gespeeld. Hoe was dat voor jou?

“Heel spannend! Ik kende veel meiden van het team van rayon, en speelde echt hele leuke wedstrijden. Hoe langer je meedoet, hoe meer je de club en het niveau kent. Je wint met z’n allen, je traint voor de volle 100% en maakt mooie dingen mee. Echt fantastisch dat ik het heb mee kunnen maken!”

Jitske: Stel je hebt met nog drie minuten te spelen vier persoonlijke fouten. Ben je dan voorzichtiger in de verdediging om de vijfde persoonlijke fout te voorkomen?

“Eerlijk gezegd heb ik zelden vier persoonlijke fouten. Ik denk wel dat ik voorzichtiger zou zijn, maar niet minder verdedigend. Dat is geen optie, zeker niet met nog zo weinig tijd op de wedstrijdklok.”

Minka: Van welke spelregel zou je het liefst afscheid willen nemen?

“Ik word altijd gepakt op reaching fouten. Mijn eerste drie fouten zijn altijd dat soort fouten. Vaak krijg ik met een clean steal alsnog een persoonlijke fout!”

Minka: Stel je staat nog twee minuten te gaan acht punten achter. Hoe reageer je op zo’n situatie?

“Ik ben enorm fanatiek, dus zo’n achterstand kan zo omgebogen worden. Bij elke mogelijkheid is het fanatieker proberen om dichterbij te komen en te scoren. Echter, mocht een overwinning er niet in zitten bij een goede wedstrijd, dan heb ik er vrede mee. Zolang ik er maar vol voor ga.”

Hanne: Wat zijn jouw verwachtingen bij Trajanum?

“Ik denk dat we een leuk seizoen draaien. We hebben met Dennis Williams een hele ervaren coach, dus daar hoop ik veel van te leren. Ik kijk er met veel vertrouwen naar uit!”

Jitske: Wat zijn jouw verwachtingen bij Rowic?

“Dat we gaan groeien als team. Iedereen is enorm fanatiek, iets wat bij mij en Minka past!”

Hanne: Wat maakt Jitske een fantastische basketbalster?

“Haar inzet is fantastisch. Ze geeft 100% inzet en gaat altijd voor de winst. Ze kan zo 10 driepunters erin schieten zonder dat je het door hebt. De forward is echt haar plek, en dat is in aanvallend en verdedigend opzicht terug te zien.”

Minka: Wat maakt Hanne een fantastische basketbalster?

“Ik kan Hanne al vanaf dat ik kijk. Ze is overal in het veld, waar ze ook staat. Dat is heel mooi, want daardoor is ze verdedigend erg sterk en kan ze veel bereiken in de aanval. Bij haar heb je als tegenstander een lastige wedstrijd, en bof je enorm als een medespeelster van haar!”

Jitske: Wat maakt Minka een fantastische basketbalster?

“Minka is heel snel en explosief. Ze rent veel meiden eruit, en is sterker dan dat ze eruit ziet. Ze heeft krachtige drives die voor veel mooie scores zorgen. Ze loopt vrij op het veld met veel mogelijke opties.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.