De ontknoping van de landelijke basketbalfinales: deel 2

Gepubliceerd op 15 mei 2023 om 13:00

Zondag stonden er nog zeven finalewedstrijden op het programma. In dit artikel gaan we in op vier van deze finalewedstrijden. In welke competities die werden gespeeld is onderin te lezen.

Mannen onder 18: BC Apollo Amsterdam overwint in het laatste kwart

Eerder stonden BC Apollo Amsterdam en Heroes Den Bosch in de finale van de beker. Na verlenging ging de winst naar Heroes via verschillende driepunters. Ook in de resterende ontmoetingen ging de overwinning naar de Brabantse formatie. Doordat Apollo tijdens deze finalewedstrijd meerdere driepunters vond via Joris Metz en Dapo Kruyswijk stevenden zij af op een kampioenschap met 77-71.

Net als in de bekerfinale begint ook Hidde Schottert nu met een driepunter namens Heroes Den Bosch. Apollo is aan de andere kant snel in de uitbraak, getuige de drives van Mark Roels en Joris Metz. Met een pass naar het bord wordt Metz opnieuw gevonden, en zorgt voor een 7-5 voorsprong voor Apollo. Op de vrije worp lijn blijven Dave van de Wiel en Kay-dee Tjin-a-Koeng feilloos. Wederom is Schottert trefzeker met de driepunter, maar Dapo Kruyswijk antwoordt gelijk terug met een driepunter. Metz is even later gelijk goed voor een tegentreffer waardoor Apollo weer met 12-10 voorstaat. Aanvallend gaat het in een hoog tempo. Savier Richardson is enorm snel in de aanval, en vindt in de hoek Kevan Kamminga die na de persoonlijke fout drie vrije worpen mag nemen. Twee daarvan gaan raak, maar na de aanvalsrebound komt er geen score. Wel scoort Dimitri Maravas twee punten voor Apollo. Doordat Apollo echter al snel op vijf teamfouten komt, krijgt Heroes veel vrije worpen. Hierdoor blijven ze in het spoort van Apollo gedurende het eerste kwart. Een fraaie drive naar de basket van Kamminga leidt tot een and-1 waardoor het verschil weer minimaal is. Doordat Apollo bij de aanvallende rebounds komt, blijven zij op voorsprong. Roels vergroot de marge naar vier punten, en een mooie dunk van Florian Rijkers verkleint het verschil. Velen denken dat het eerste kwart eindigt bij 19-17, maar een noodschot van Ibrahim Barry zorgt voor 22-17 voor Apollo. Voorlopig is het Apollo dat aan de leiding gaat dankzij de steals, en de vrije worpen van Dimitri Maravas en Dapo Kruyswijk. Heroes valt niet stil. Thijs Beens verkleint de achterstand tot 25-23, waarna Rijkers met een dunk gelijk maakt. Toch loopt Apollo dankzij opnieuw een steal uit, en is het Kruyswijk die een vier punten voorsprong realiseert. Beide teams zijn snel in de aanval, en in de afronding. Soms iets te gehaast waardoor de inleggers worden gemist. Een stand van 31-29 blijft lang op het bord staan. Heroes gaat naar het bord, en van daaruit scoren Florian Rijkers en Thijs Beens die voor een voorsprong zorgen. Daar blijft het niet bij, want Seth Forbis krijgt de diskwalificerende fout tijdens de time-out. Dat betekent veel vrije worpen voor Heroes waaruit goed wordt gescoord. De turnovers van Apollo leiden tot een ommekeer in de wedstrijd, waardoor Savier Richardson met een drive zorgt voor 36-41 bij rust.

Na rust laat Apollo de achterstand niet verder oplopen. Een drive naar de basket van Bas Roels verkleint het verschil. Het is vervolgens Dapo Kruyswijk die andermaal goed doorkomt inside, en al op 12 punten komt. Hierdoor komt Apollo dichterbij, en zelfs op een minimaal verschil als ook Carlitos Barreto Faustino sterk naar de ring gaat. Heroes passt door, en weet dat ze een tegenaanval nodig hebben. Via meerdere schijven wordt Schottert gevonden die op een belangrijk moment zijn driepunter erin schiet. Na de treffer van Kruyswijk, wederom inside, zoekt Heroes weer naar Schottert, en andermaal met succes via de driepunter: 46-51. Ook nu valt Apollo niet stil, en gaat in de achtervolging. Opnieuw zijn Roels en Kruyswijk sterk onder de ring, maar Heroes heeft Hidde Schottert. Twee maal eerder was hij goed voor een driepunter, ook een derde keer lukt het hem. Zo blijft Heroes op voorsprong, zeker door de vijf driepunters van Schottert. Ook nu zet Apollo door met snelle transities. Dimitri Maravas scoort, en ook Jeremy Konadu is goed voor een and-1. Met een extra vrije worp zet hij Apollo na een lange tijd op voorsprong. Toch gaat Heroes door richting het einde van het derde kwart aan de leiding. Senne van den Bekerom krijgt vier vrije worpen, en met drie benutte exemplaren zorgt hij voor 55-57 voor Heroes na driekwart van de wedstrijd. Beide ploegen gaan voor het uiterste belang. Apollo start daarin sterk via een driepunter van Joris Metz. Den Bosch wordt minder secuur in het balbezit. Hierdoor ontstaat er een nieuwe kans voor de hoofdstedelingen. Metz zet twee grote stappen, en rondt met links de drive naar de basket af: 60-58 voor Apollo. Heroes zoekt naar een nieuwe kans op aansluiting, maar levert de bal opnieuw in bij Apollo. Vanuit de inbounce wordt metz weer gevonden, en met acht punten oprij is het 63-58. Apollo heeft ook reboundend het overwicht te pakken. Kruyswijk is opnieuw sterk onder de basket, maar daarna is het Schottert die zijn zesde driepunter erin schiet: 66-63 met nog 3:30 minuut te gaan. Apollo laat het antwoord niet onbenut, en niet alleen onder de basket maar ook van afstand is Kruyswijk sterk. Daarmee komt hij op 21 punten, en slaat ook een gaatje voor Apollo. Zes punten is het verschil en blijft het verschil als Apollo en Heroes om en om inside scoren. Apollo wordt daardoor met 77-71 kampioen in de onder 18 competitie. Mede met 21 punten van Dapo Kruyswijk en 20 punten van Joris Metz wordt deze prestatie gerealiseerd.

Vrouwen onder 14: MBCA pakt vijf seconden voor tijd de eerste voorsprong en beleeft een fantastisch mirakel

Met nog drie minuten te gaan stond BS Leiden met 38-46 voor. In deze fase was MBCA al sterk teruggekomen in de wedstrijd, voornamelijk dankzij de reboundende kracht en de meerdere kansen die Ivy Panka wist af te ronden. Leiden kon de tijd laten verstrijken door rond te passen, aangezien er geen 24 seconden klok aanwezig was. Het leidde alleen tot balverlies, en ook omdat er veel aanvallende rebounds werden gepakt, kon MBCA dichterbij komen. Het zou een comeback worden wat ongetwijfeld als één van de bijzonderste wedstrijd getiteld mag worden in de geschiedenisboeken van MBCA.

MBCA maakt op het schot van Leiden een persoonlijke fout, waardoor Lucy van der Bent twee vrije worpen verzilvert. Het zou een teken zijn voor het feit dat Leiden een eerste gat slaat. Madeleine Smit en Sterre van Engen zijn vanuit de onder 16 competitie aan deze wedstrijd toegevoegd. Leiden doet hier haar voordeel mee, en beide speelsters zorgen voor een eerste grote voorsprong. Coach Klaas Steegstra van MBCA neemt een time-out. Er worden betere passes gegeven, waaruit Sofiya Usanova scoort. De ploeg uit de buurstad van Amsterdam gaat verder. Ivy Panka zet een paar stappen en scoort meerdere keren middels haar uitschijf arm. Leiden zet een fullcourt press neer waardoor MBCA vaak op een laat moment op haar eigen aanvalshelft de aanval kan opzetten. Het leidt ook tot meerdere turnovers, waar Leiden uit kan scoren middels Floor Kuijt. Zij zet Leiden op een 6-13 voorsprong na het eerste kwart. Opnieuw incasseert MBCA een loopovertreding. Daardoor pakt Leiden onmiddellijk uit. Sterre van Engen geeft een prachtige pass op Floor Kuijt die naar de basket snijdt en scoort. Leiden staat negen punten voor, op een comfortabele manier. Toch weerhoudt het MBCA er niet van wat terug te doen. Retaj Kherrazi gaat omhoog en schiet een driepunter raak, op een belangrijk moment voor MBCA. Leiden krijgt het schot er niet meer makkelijk in, en iemand die dat wel doet is Kherrazi die wederom scoort als ze langs haar tegenstander draait: 11-15. Leiden levert in, krijgt wat moeite met de fysieke verdediging van MBCA. Sonja Matic verdedigt strak. Dinyah Salem pakt de steal, en vanuit deze steal wordt geprofiteerd. Kensia Roseval stapt naar buiten, net geen driepunter, maar ze is wel goed voor twee belangrijke punten waardoor het verschil nog kleiner wordt. Beide teams houden elkaar in evenwicht, net nadat Leiden daarvoor een voorsprong van negen punten had. Naast Kherrazi is het ook Tess Steegstra die zich met het scorende werk bezighoudt, ondanks het verweer van Maaike Hoogeveen aan Leidse kant. Het scoren begint te lopen bij MBCA. Steegstra scoort opnieuw, en Kherrazi vindt vanuit de hoek Sofiya Usanova. Beide teams weten de basket goed te vinden, en Leiden vlucht in een nieuwe time-out om op nieuwe ideeën te komen. Usanova heeft voor de gelijkmaker gezorgd bij 21-21. Vlak voor rust is Leiden goed voor het schot via Floor Kuijt, die daarmee de ruststand bepaalt op 21-24.

Ondanks een goede start van MBCA, een jumper van Usanova, gaat Leiden sterk door. Sterre van Engen bewijst haar waarde namens de Leidse formatie, waarna Lucy van der Bent met een driepunter voor een groter verschil zorgt. Het begint moeilijker te worden voor MBCA, en Leiden pakt wederom uit met scores. Smit en Nora La Rose zetten het verschil met hun inbreng op 11 punten: 23-34. Leiden krijgt de nodige zelfvertrouwen te pakken, en MBCA moet met verweer komen als zij nog aanspraak willen maken op het kampioenschap. Dat weten de aanwezigen in de zaal ook. Een fanatieke aanhang van Leiden en MBCA laat zich enorm horen. Voorlopig dicteert Leiden als Celia van der Bent de jumper raak schiet en voor 26-36 zorgt na het derde kwart. Zal Leiden in staat zijn uit te lopen, en het kampioenschap niet meer in gevaar te laten komen? Of zorgt MBCA voor wederom een comeback? Leiden komt gelijk aanzetten met een steal, maar scoort daaruit niet. Usanova is alweer naar de andere kant gedribbeld, en bij Leiden komt het probleem tot stand dat zowel Madeleine Smit als Sterre van Engen op vier persoonlijke fouten komen te staan. Bij vijf fouten is het einde wedstrijd. Ivy Panka maakt gebruik van de ruimte, en zorgt voor 30-36. Lang blijft het verschil niet op zes punten, want aan de andere kant is het Celia van der Bent die haar schutterstalent laat zien met een driepunter. Een belangrijke driepunter: 30-39. Leiden staat op een comfortabele voorsprong, en MBCA laat vrije worpen liggen. MBCA komt niet dichterbij, en Leiden neemt weer afstand via Sterre van Engen. Net geen driepunter, maar wel twee lekkere punten: 30-41 en komt daarmee op 11 punten. Lang blijft het verschil niet op de psychologische barrière van 10 punten, want vanuit de aanvalsrebound scoort Ivy Panka. Het verschil blijft 11 punten vanwege een treffer van Romy Verkooijen, maar de scores van Panka zijn toonaangevend. Kensia Roseval en Ivy Panka zijn reboundende krachten. Panka is onder het bord sterk en scoort na meerdere aanvalsrebounds: 38-43 met nog drie minuten te gaan. Op dat moment is het weer Celia van der Bent die drie punten verzilvert. Het verschil is wederom acht punten in de laatste minuten, en nu moet MBCA hopen op het feit dat alles gaat vallen. Als het aan Ivy Panka ligt komt MBCA weldegelijk dichterbij, en bij Leiden komen Madeleine Smit en Sterre van Engen op vijf persoonlijke fouten te staan. Dat is een cruciaal moment, en Panka blijft rebounden en scoren. Wederom is een achtervolging het geval, maar Leiden kan lange aanvallen spelen door rond te passen. Er is geen 24 seconden klok, maar Leiden levert in. Opnieuw zoekt MBCA naar Panka, opnieuw víndt MBCA Panka met succes: 43-46. Toch lijkt er niets aan de hand te zijn bij Leiden. Rondpassen zou de oplossing bieden, maar opnieuw wordt er vaak balverlies geleden. Het verschil is drie minuten, en er is niet veel tijd. Leiden lijkt de tijd te verstrijken, maar een turnover biedt nieuwe kansen voor MBCA . Kensia Roseval pakt de rebound, en Ivy Panka gaat voor de oversteek naar de basket. Zij maakt maar liefst 15 punten oprij waardoor MBCA terug is gekomen tot 45-46 met nog 34 seconden te gaan. Leiden neemt een time-out, om uit te tekenen hoe zij de voorsprong moeten vasthouden. Leiden neemt in, en krijgt de fout mee die MBCA maakt. Er komen nog geen vrije worpen omdat het pas de tweede teamfout is van MBCA, maar Leiden levert met nog 20 seconden te gaan in bij Ivy Panka. Ze sprint naar de andere kant van het veld, maar struikelt. MBCA raapt de bal op, en passt af naar Panka. Dit keer gaat ze voor het afstandsschot, net geen driepunter, maar uit alle ontlading valt deze bal door de ring waardoor MBCA voor het eerst op voorsprong komt met nog vijf seconden te gaan: 47-46. Leiden heeft enorm veel haast, maar levert de bal over de zijlijn in waardoor MBCA met twee seconden voor tijd het balbezit heeft. Dat is bevrijdend voor de Amstelveense formatie die daarmee op miraculeuze wijze het kampioenschap in de onder 14 competitie pakt met 47-46. Een bijzondere comeback, met acht aanvallende rebounds en 17 punten oprij voor Ivy Panka (20 in totaal) die op het belangrijkste moment geweldig uitpakt en het kampioenschap op prachtige wijze bezegelt.

Vrouwen onder 21: Dozy Den Helder blijft koel en zuinig in de slotfase

Veel speelsters op het hoogste niveau van Nederland werden door zowel Dozy Den Helder als door Triple ThreaT opgetrommeld voor het onder 21 kampioenschap. Hoewel Den Helder voor het grootste deel op voorsprong stond, kwam Triple ThreaT steeds terug, en vooral in de eindfase dankzij de driepunters van Phoenix Stotijn. Toch bleef Den Helder de aanvallende rebounds pakken, voornamelijk dankzij Lotte Toornstra, om zodoende een 87-84 kampioenschap te kunnen realiseren.

Aan het begin van de wedstrijd is Triple ThreaT erg explosief. De snelheid van Yalisa Sintiago en Phoenix Stotijn zorgen voor de eerste voorsprong. Daar laat Den Helder het niet bij zitten. Mecx van Linge en Iris Vennema zijn goed voor een driepunter, en zo blijven beide teams in de achtervolging. Vooral Vennema bewijst haar talent met haar snelheid en souplesse. Triple ThreaT lijkt steeds uit te lopen, maar Den Helder reboundt beter. Lotte Toornstra is een fantastische rebounder, en laat dat altijd zien tijdens elke aanval. Een rebounder als Toornstra, en schutters als Van Linge en Vennema maken het verschil. Hierdoor komt Den Helder op een 41-37 voorsprong te staan bij rust.

Ook na rust laten beide ploegen elkaar geen duimbreedte toe. Vennema is opnieuw goed voor een driepunter, maar dat is Quinta van Schijndel namens Triple ThreaT ook. Toch blijven de schutters (Van Linge en Vennema) toeslaan op het moment dat het moet. Van Linge komt in korte tijd al op vier driepunters te staan, en 66-59 is de voorsprong voor Den Helder via haar inbreng. Ook aan het begin van het laatste kwart is het Van Linge die met een driepunter opent. Het verschil is dan al 10 punten, maar Triple ThreaT zet zich in op een comeback. Van Schijndel en Stotijn zijn snel, en op een snelle manier verkleinen ze de achterstand tot nog maar twee punten: 71-69. Triple ThreaT maakt gebruik van de ruimte om de drives naar de basket te kunnen verzilveren. Met nog vijf minuten te gaan wordt Yalisa Sintiago gevonden die met een driepunter het verschil minimaliseert: 73-72 en Den Helder lijdt ook balverlies. De meegereisde fans vanuit Haarlem zetten alles op alles om Triple ThreaT langszij te supporten. Maar Triple ThreaT passt de bal recht in de handen van Vennema, maar ook zij mist. Zo is er met nog 4:08 minuten nog van alles mogelijk. Lotte Toornstra pakt de aanvalsrebound en scoort. Den Helder krijgt bij 79-72 weer wat ruimte, een ruimte die mogelijk wordt gemaakt door Toornstra en Mila Noot. Van Linge zorgt met nog één minuut te gaan voor 85-76, maar op dat moment wakkert het vuur aan bij Phoenix Stotijn. Een driepunter van haar zorgt voor 87-81 met nog 26 seconden te gaan. Dat lijkt een grote marge, maar Mila Noot mist beide vrije worpen waardoor Triple ThreaT weer in balbezit is. Binnen zes seconden schiet ook Quinta van Schijndel de driepunter raak, en met nog acht seconden te gaan levert Den Helder de bal in bij Triple ThreaT. Ze hebben heel snel een driepunter nodig om een verlenging te forceren, maar het gebeurt niet. Dozy Den Helder blijft overeind en wint met 87-84 het kampioenschap in de onder 21 Eredivisie.

Mannen onder 14: MBCA ruimschoots kampioen tegen Leiden

Al in het eerste kwart was het geen vraag meer wie er kampioen zou worden. MBCA kreeg vleugels in de aanval, en had meer dreiging dan Leiden. Een sterk seizoen kreeg ook een sterke afloop, waardoor het onder 14 team het kampioenschap wist te pakken met 80-45.

Snelheid en souplesse, daarover beschikken Kaan Bektas en Shawn Mikels Tache. Zij gaan de strijd met succes aan tegen Leiden, en daardoor is een 10-2 voorsprong al gauw gerealiseerd. Leiden doet iets terug via Francesco Rampini, maar Leiden heeft Kerfalla Sylla die het spierballenwerk uitvoert en het verschil vergroot naar 20 punten. In gevaar komt MBCA eigenlijk nooit, hoewel ze een lange tijd op 26 punten staan. Het is Tim Weijers die de lange stop doorbreekt met een drive naar de basket. Het is meteen een teken in de wedstrijd om verder uit te lopen. Dat lukt via Sylla, Bektas en de jumper van Sael Olaciregui-Castineiras. De kracht van MBCA is groter dan die van Leiden. Op reboundend, fysieke en mentale kracht overwinnen zij, en staan ze bij rust al ruim voor. Het beeld verandert niet na rust, want Shawn Mikels Tache en Kaan Bektas blijven sterk de basket aanvallen. Liam Benjamin is veelal de aangever op de scores van MBCA. Een sterk collectief als team krijgt een ruime voldoende, zeker ook als Daniil Solomonenko en de driepunter erin schiet en Pieter Soen met Stijn van den Akker meerdere stops maken. Een 80-45 overwinning wordt niet meer ongedaan gemaakt. Een seizoen sterk presteren heeft voor MBCA geleid tot een fantastisch kampioenschap.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.