Lotte Toornstra ontwikkelt zich als sterke schakel bij Den Helder Suns

Gepubliceerd op 8 maart 2023 om 12:00

Den Helder is altijd de plek geweest waar Lotte Toornstra is gaan basketballen, en werd elk seizoen en bij elke jeugdlichting sterker en sterker. Inmiddels basketbalt ze bij zowel dames 1, Den Helder Suns, als om het onder 20 team. Vier jaar geleden speelde de inmiddels 19-jarige Lotte voor het eerst in de jeugd van de Orange Lions. Ze maakt stappen, en wordt een steeds sterkere schakel in het team! Foto: FIBA Europe

Het adoreren van het teamverband

Aangezien Lotte haar moeder ook in Den Helder basketbalde, kon het gewoon niet anders zijn. “Mijn moeder werkte samen met Meindert van Veen,” vertelt Lotte. “Ik kwam vaak bij mijn moeder op het werk, en zo ben ik eigenlijk begonnen, ook omdat mijn moeder vroeger heeft gebasketbald. Ze deed een sportopleiding waardoor ze veel sporten heeft uitgeoefend. Meindert vond dat ik het ook eens zou moeten proberen.”

Teamverband; het begrip wordt eens te meer naar voren gehaald. Het belang is natuurlijk enorm. “Basketbal speel je als team,” veronderstelt Lotte. “Het hele jaar werk je ergens naartoe, om uiteindelijk prijzen te pakken. Samen met je team daarnaartoe werken vind ik geweldig, ook wat je ervoor terugkrijgt. Het publiek dat komt kijken en alle support daaromheen voelt ook fantastisch! Ik wil altijd winnen, whatever it takes.”

Groeien als jeugdspeelster

Uiteraard is een eerste keer een sport uitoefenen altijd passen en meten. In het begin wist Lotte niet wat te doen, maar dat zou al gauw veranderen. “Ik was aan het kijken hoe het spel in elkaar zat, maar uiteindelijk krijg je het steeds meer door en zie je dat het je prima af kan gaan. Marion Velzeboer gaf mij destijds training, wat ze nog steeds doet met de jongste jeugd in Den Helder. Daarna had ik Cora Rieuwers als trainster. Zij leerden je alle basiselementen en bewegingen, tot in detail. Ik hoor ze nog vertellen hoe je het moet uitvoeren, en nog steeds heb ik daar enorm veel profijt van!

Bij onder 12 moesten we tegen jongens spelen, aangezien er toen weinig meidenteams waren. Daar word je wel sterk van, en op een later moment weet je daar goed op in te spelen. Je bent dan al bezig om je zinnen te zetten op basketbal, en daardoor bereik je steeds meer. We kwamen met onder 12 in het Noord-Hollands kampioenschap terecht, en later het Nederlands kampioenschap. Later met onder 14 zijn we een keer Nederlands kampioen geworden, en ook met onder 18.”

Doorgegroeid naar dames 1

In 2019 trainde Lotte al mee met dames 1, het seizoen waarin corona later heel de wereld in z’n greep had. Het seizoen daarna kwam het er echt van: spelen op het hoogste niveau van Nederland. “Ik nam me voor alles te geven, en het is ook gelukt. Alle trainers in Den Helder hameren op wat er gedaan moet worden om op het hoogste niveau van Nederland te kunnen spelen. Uiteindelijk lukt het, wat echt geweldig is! Je staat er niet gelijk bij stil, tot het moment dat je met het team heel ver komt. Je bent een aandeel van het team, maar je wilt ook gelijk meespelen. Je leert enorm veel, zoals bijvoorbeeld van Maaike Klein die weet wat het is om kampioen te worden. Wat ik wel nog weet is dat ik het 100e punt scoorde in de play-offs. Het was fantastisch, ook om zo’n prestatie mee te maken! Van Kourtney Treffers en Janis Ndiba leer je zoveel. Ik kreeg meer minuten, en dan voel je je meer een onderdeel van het team. Het was geweldig om én veel te leren van ze én om zelf ook meer te groeien.”

Geweldige reboundkracht

We zien wedstrijden waarin Lotte dit seizoen 13 rebounds pakt. Een belangrijk element die ze steeds meer onder de knie gaat krijgen. “Rebounden is echt een element dat coach Mario Bennes erin wil hebben. Hij vertelde dat als het rebounden goed gaat het scoren zeker zal komen. Hij vroeg mij altijd, toen hij mij de stats liet zien, of dit aantal rebounds genoeg was. Hij wilde meer rebounds per wedstrijd, en dat is iets waar nu de focus op ligt. Mario gaf mij na training altijd nog wat extra opdrachten om mijzelf nog meer als center te ontwikkelen. Hij kreeg het er wel in bij mij.

Uiteraard hebben we alle kansen om opnieuw kampioen te worden. Dat is het enige doel wat ik heb. We zien wel dat andere teams ook sterker worden, dus dat zorgt voor meer uitdagingen. We zijn heel hecht met z’n allen, en op deze manier wedstrijden winnen is heel bijzonder!”

Spelen als jeugdinternational

Van de jongste jeugd tot en met nu; de ontwikkeling van Lotte is steeds weer terug te zien. Zo ook vier jaar geleden, toen werd ze voor het eerst geselecteerd voor het nationaal jeugdteam bij onder 16. “Voor Nederland spelen is iets heel bijzonders! Het voelt als en droom die uitkomt. In 2019 hadden we een enorm leuk team, een lichting van 2003 en 2004. We begonnen goed, maar we verloren één wedstrijd in de groepsfase waardoor een negende plek het maximaal haalbare was. Ik vond het geweldig om afgelopen zomer wederom gevraagd te worden. Helaas ging het niet zo lekker, maar de ervaring die je opdoet is top! Ook kwamen er nieuwe vriendschappen tot stand, bijvoorbeeld met Floor Toonders.”

Foto: FIBA Europe

Kansen op nog meer talentvolle groei in Den Helder

Het blijft maar doorgaan; de groei van nieuw basketbaltalent in Den Helder. Het is een traditie die al generaties het geval is. “Met een aantal onder 18 meiden speel ik in de onder 20. Veel meiden hebben talent, alleen de vraag is: zijn ze bereid om alles voor basketbal te geven? Ik zie wel meiden die dat doen. Hierdoor ben ik ervan overtuigd dat er genoeg meiden zijn voor wie een mooie toekomst in Den Helder aanstaande zal zijn!”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.