Meet Madé Letteboer & Naomi Mourits

Gepubliceerd op 5 maart 2023 om 10:00

Er wordt enorm veel gelachen in het team, en de gezelligheid spat er elke wedstrijd van af. Met Peatminers beleven Madé Letteboer en Naomi Mourits altijd hele mooie tijden. Juist daardoor bereiken ze veel meer als collectief!

1.  Introduceer jullie zelf eens, wie zijn jullie?

“Ik ben Naomi Mourits, en ik basketbal bij Peatminers in Vriezenveen.”

“Ik ben Madé Letteboer, 17 jaar en basketbal ook bij Peatminers.”

2.  Waarom is basketbal jullie passie?

Naomi: “Als je met z’n allen voor het beste gaat, dan realiseer je ook sneller het gewenste eindresultaat.”

Madé: “Een effort die wordt beloond in het behalen van het kampioenschap is geweldig. Daar doe je het ook voor, en dat bereik je alleen als team. Dat maakt het altijd uitdagend.”

3.  Wat voor type speelsters zijn jullie?

Naomi: “Fanatisme past heel goed bij ons. Wij zijn hele harde werkers, zowel in de aanval als in de verdediging. Bij mij zijn het vooral de dingen die op het veld belangrijk zijn, maar minder gauw in de statistieken terug te vinden zijn. Dat is ook heel belangrijk, en een niet te onderschatten element.”

Madé: “Dat is zeker belangrijk. Je moet jezelf ook goed kunnen vrij spelen en een breed overzicht hebben op het veld. Scoren en samenspel is een geweldige combinatie. Zelf train ik de jongste jeugd, en die zijn gauw geneigd te denken aan veel te kunnen scoren.”

4.  Waar hebben jullie zoal gebasketbald?

Naomi: “Ik begonnen bij The Jump in Noordwijkerhout. Daarna ging ik naar Grasshoppers in Katwijk, daarna naar BS Leiden en op dit moment bij Peatminers. Wij zijn ongeveer drie jaar geleden verhuisd naar Vriezenveen. Ik wilde het basketballen daar wel proberen. Nog steeds is het geweldig om hier te spelen!”

Madé: “Ik ben gelijk begonnen bij Peatminers. Na een aantal uitstapjes ben ik altijd weer teruggekomen. Zo heb ik meegetraind bij The Valley Bucketeers in Nijverdal, en in de Basketbal Academie van Almelo. Dat was allemaal heel leerzaam, maar later bestond dat in Almelo niet meer. Ik keerde terug naar Peatminers, maar vorig seizoen heb ik ook bij Uitsmijters gespeeld op landelijk niveau. Ook nu ben ik teruggekeerd naar Peatminers, en ik heb mijzelf voorgenomen om daar ook te blijven.”

5.  Hoe was het voor jullie om voor het eerst te basketballen?

Madé: “In het begin was ik best verlegen. Niet alleen verlegen, maar ook onzeker. Basketbal was ook een manier om voor mijzelf op te komen. Dat is goed gelukt, en dat neem ik vandaag de dag nog steeds mee!”

Naomi: “De tijd bij The Jump kan ik mij nog zo goed herinneren. Wat ik nog wel weet is dat ik diezelfde zaterdag nog mee kon doen met een wedstrijd. Leuk was het zeker! Spelen bij Grasshoppers en Leiden betekende steeds een stapje omhoog klimmen. Sommige speelsters groeien steeds meer, en in Leiden deed ik voor het eerst op eredivisieniveau mee in de jeugd. Uiteraard blijft Peatminers mijn favoriete plek!”

6.  Wat maakt Peatminers een geweldige organisatie voor jullie?

Naomi: “Het maakt niet uit waar je vandaan komt of wie je bent; je bent één van Peatminers en dat blijft zo. Dat maakt alles zo verwelkomend, qua de acceptatie die je voelt. Voor mijn gevoel zit het basketbaltalent voornamelijk in het westen van het land, iets wat het ook is geworden vooral. Dat is op dit moment een nadeel speelsters. Er is echt veel talent te bekennen, maar dan moeten ze wel de kans ervoor krijgen.”

Madé: “Voor ons is het altijd gezellig, maakt niet uit wie er komt. De verbinding is enorm aanwezig, en gelukkig voelt de rest dat ook zo.”

7.  Jullie zijn enorm goedlachs en zeker ook vrij van geest. Ik weet zeker dat jullie grappige momenten bij Peatminers kunnen herinneren, heb ik gelijk?

Madé: “Laat ik zo zeggen; mijn leven is nooit saai, hahaha! Neem nou bijvoorbeeld de bonte avond met Peatminers. Er moet altijd wel iemand voor schut gezet worden, op een grappige manier. Of het nu een trainer of een speler is.”

Naomi: “Elke training gebeurt er wel iets grappigs. Soms gebeurt het dat een teamgenoot van ons onbedoeld een bal wegschopt bij trainingen. Er gebeurt zoveel moois, en ik denk dat wij de wedstrijden winnen door als geheel dit soort momenten mee te maken.”

8.  Hoe zouden jullie het onder 20 team van Peatminers omschrijven?

Naomi: “Om het even in mooie woorden te vertellen: wij zijn het josti-team van de vereniging. Wij willen voor het hoogst mogelijke gaan, kampioen worden.”

Madé: “Voor ons gaat het om het plezier en de gezelligheid. Het josti-team hebben we bedacht en erin gehouden. Onze kracht is in vele opzichten te omschrijven, en komt op een bijzondere manier tot uiting!”

9.  Naomi: Ooit heb ik gezien dat je een toernooi in het Deense Limfjords-Cup hebt gewonnen. Hoe was basketbal in het buitenland voor jou?

“Basketbal stond toen wat centraler in mijn leven. Nu ben ik meer op mijn maatschappelijke toekomst gefocust, wat ik belangrijker vind op dit moment.”

10. Madé: Tijdens de covid-19 periode kan ik mij nog herinneren dat jullie als vereniging steeds (online) een bal naar elkaar rond passten. In hoeverre heb je dan het idee dat Peatminers een hechte familie is?

“Iedereen kent elkaar, ook mensen die je niet enorm goed kent. Het was ook een leuk idee om zoiets met dat initiatief nog eens bevestigd te krijgen. Heel bijzonder om te zien!”

11. Madé: Stel je staat met nog drie seconden te gaan twee punten achter. Ga je voor een verlenging of een overwinning met een driepunter of een and-1?

“Voor de overwinning uiteraard! Even uitstellen en een verlenging spelen is geen optie voor mij, wij willen gewoon de klus snel klaren.”

12. Naomi: Is er een spelregel die je wilt wijzigen of verwijderen?

“Dat je wat makkelijker een aanvallende fout kan uitlokken. Als je stilstaat, en iemand torpedeert je met schouder en al, dan vind ik dat een aanvallende fout gefloten kan worden. Ik heb geen zin om geblesseerd te raken, dus het is vrij logisch dat je dan beweegt om het te voorkomen.”

13. Madé: Wat maakt het zo leuk om met Naomi in het team te zitten?

“Zij is enorm leuk, gezellig, en draagt bij aan een goede teamsfeer waardoor we het met elkaar goed kunnen vinden!”

14. Naomi: Wat maakt het zo leuk om met Madé in het team te zitten?

“Wij kunnen elkaar blindelings vinden. In de verdediging kunnen we elkaar aflossen, en ze staat er op elk moment. Madé beleeft zelf ook mooie verhalen, dus ze is echt top!”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.