De ontknoping van de landelijke basketbalfinales: deel 3

Gepubliceerd op 16 mei 2023 om 13:00

Met de laatste drie wedstrijden hebben we 15 finalewedstrijden gehad. Onderin is meer te lezen over de drie resterende duels.

Vrouwen Eerste Divisie: EBBC Den Bosch overtuigend kampioen

Na een spannend duel tegen BC Apollo Amsterdam bereikte Cangeroes Utrecht de finale van de vrouwen Eerste Divisie. In twee tijden wist EBBC Den Bosch (de koploper van de Eerste Divisie) zich te plaatsen tegen Utrecht Bull's. In de finale ging EBBC halverwege het derde kwart ervandoor. Zodoende stevenden zij af op een kampioenschap met 86-64.

Heleen van Delft pakt de rebound na het schot van Cangeroes. In de eerste aanval wordt op de rechter vleugel Anouk Heijnens gevonden, en zij schiet met succes de driepunter raak. De toon is gezet, maar Cangeroes hervat op een goede manier. Emma Mojet maakt gebruik van haar lengte, en scoort namens de Utrechtse ploeg. Ook Jantiene Kauffman is twee keer sterk, en Simone Volmer zet Cangeroes op een 7-9 voorsprong dankzij een driepunter. Beide ploegen blijven in evenwicht, maar Cangeroes begint lichtjes uit te lopen als Tessa Stel de driepunter erin schiet en Angela van de Pol het verschil op negen punten zet: 11-20. EBBC wil wat terug doen. Dat lukt als Nanneke Vissers naar binnen dribbelt, en weer naar buiten gaat om af te ronden. Vissers heeft al heel wat ervaring met het spelen van finale wedstrijden, zoals eerder bij Orange Lions Academy en Batouwe Bemmel. Nu wil ze een mooi einde meemaken met EBBC, en dat kan als Aggy Schalkwijk middels een mooie pass van Kim van der Hammen kan afronden. Hierdoor wordt de stand teruggebracht tot 15-20 na het eerste kwart, ook doordat Diana Derkx goed aan het verdedigen is. Toch blijft Cangeroes doorgaan. Tessa Stel schiet opnieuw de driepunter raak, en via Angela van de Pol lijkt Cangeroes uit te lopen. Dat gebeurt niet als Heleen van Delft naar de basket dribbelt en sterk afrondt, en later Jans van de Ven hetzelfde doet. Anke van Hertem passt naar Tess Govers die het verschil weer minimaliseert. Op dat moment breekt een sterke fase aan voor Heleen van Delft. Onder de basket is ze goed voor een and-1, en later is ze goed voor de fastbreak afronding. EBBC komt op een voorsprong van zeven punten, maar die wordt weer minder als Sigrid van der Toorn naar de basket snijdt en scoort. Het is EBBC dat niet meer tot een goede aanval komt, en Simone Volmer zorgt met een driepunter voor de ruststand: 35-33.

Beide ploegen blijven in de buurt van elkaar. Het is Van Delft dat sterk blijft scoren, en Van der Toorn die de driepunter erin gooit. Waar Heleen van Delft een sterke periode kende, zo is deze nu voor Kim van der Hammen. Na de rebound van Schalkwijk pakt Van der Hammen de aanvalsrebound na het schot, en legt de bal er sterk in. Niet alleen onder de basket, maar ook vanaf de driepuntslijn kan ze knallen: 49-41. Nog is ze niet klaar. Ze gaat opnieuw naar de basket en vergroot het verschil. Het lijkt alsof de spelers elkaar scorend aflossen. Na Van Delft en Van der Hammen breekt nu een sterke periode aan voor Michelle Tijssen. Haar schot treft doel, en even later wordt dat een driepunter waardoor het verschil 10 punten wordt. Cangeroes scoort niet, en opnieuw is het Tijssen die de driepunter weet te verzilveren. Acht punten oprij van haar betekent een stand van 59-46 voor EBBC Den Bosch. In het vierde kwart is het opnieuw Van Delft die domineert. De ene na de andere treffer benut ze. Acht punten oprij zorgen voor een groter verschil. Cangeroes scoort nog wel via Van der Toorn, maar EBBC scoort ook via Daniëlle Rovers en Van Delft die op maar liefst 30 punten zou uitkomen. Na de aanvalsrebound mag Renske Jorritsma tekenen voor een 86-64 eindstand waardoor EBBC Den Bosch kampioen wordt in de Eerste Divisie dames. Het hele seizoen waren ze sterk, en dat wordt nu op deze manier beloond.

Mannen onder 16: MBCA Amstelveen wederom kampioen tegen ZZ Leiden

Beide teams doen in de onder 16 Eredivisie niet ver onder elkaar. Leiden won in de competitie de onderlinge ontmoetingen tegen MBCA, en dat bracht ze ook op de eerste plaats. MBCA is niet voor niets de bekerwinnaar van het seizoen, en zou laten zien dat zij het niet alleen bij deze prijs zouden pakken. Na rust zou de Amstelveense formatie dan ook fors uitlopen richting een 55-85 kampioenschap, met 30 punten van Dominic Mack.

De rebound is voor Endurance Aiyamenkhue, de center van MBCA. Onder het bord weet hij de sterke afronding te verzilveren, en tekenen voor de eerste punten namens MBCA. Het duo Aiyamenkhue en Dominic Mack zal de toon zetten in deze wedstrijd, eerste genoemde onder het bord en Mack via de bekende kruip-door-sluit-door bewegingen. Souplesse is kenmerkend voor zijn spel, en dat zorgt voor een 1-8 voorsprong voor MBCA. Leiden is niet voor niets de koploper, en zoekt naar hun center. Het is Eise van Wayenburg die onder de ring scoort, en daar doet Kunmi Guobadia ook aan mee. Leiden maakt meerdere stops op de aanvallen van MBCA, en daaruit minimaliseert Nai-Yahrell Leeuwin het verschil: 13-14. Het antwoordt is van MBCA via Dominic Mack en de driepunter van Jayden Anike. Een uitbraak voor MBCA komt eraan, en wel via het trio Mack, Anike en Aiyamenkhue. Hierdoor loopt het verschil op naar 19-30 voor MBCA dat een 0-11 run maakt. Vanaf dat moment gaat leiden wat terug doen, en goed ook. Zij houden MBCA van scoren af in de laatste vier minuten van het tweede kwart. Luc La Rose gaat naar de ring en scoort. Dat doen Van Wayenburg en Leeuwin ook waardoor het verschil weer één punt is. MBCA mist meerdere driepunters, en Wessel Vankan tekent met de fastbreak voor de ruststand: 31-30. Het is letterlijk een kwart van de runs geweest: 0-11 voor MBCA en daarna 12-0 voor Leiden.

Het is Leiden dat ook de tweede helft opent via Vankan, maar dan gaat MBCA er heel sterk vandoor. Jayden Anike is goed voor de afronding, na een lange tijd dat MBCA niet meer heeft gescoord. Het scoren zal nu weer de boventoon voeren, helemaal als Mack wederom goed is voor de drives naar de basket. Na de zes punten oprij van Mack is Farrell Binkhuijsen goed voor een driepunter die het verschil vergroot: 34-41. Op dat moment gaat MBCA verder met meerdere spelers. Savik Reinten is onder het bord sterk, en Thijs van der Meer ook. Leiden komt absoluut niet meer tot scoren, en MBCA des te meer. Efe Dinç is goed voor de driepunter die voor 36-56 zorgt na het derde kwart. Het verschil is al enorm groot. Leiden blijft het moeilijk hebben onder het bord, vooral vanwege de blocks van Endurance Aiyamenkhue. Ondertussen loopt het verschil op als Anike en Dinç er allebei een driepunter in schieten en Mack zijn souplesse moves doorzet door 30 punten. Het is dan tijd om de rest van de spelers in het veld te zetten. Justin Ladin en Guus Blom zijn goed voor meerdere vrije worpen, en Levy Lot bepaalt de eindstand op 55-85 met een jumper. Het zag er een tijdje niet naar uit dat MBCA met zo'n groot verschil kampioen zou worden, maar het is er toch van gekomen. Het is het derde team binnen deze vereniging dat zich tot kampioen mag kronen.

Mannen Promotiedivisie: Lokomotief voor de vierde keer oprij kampioen in de Promotiedivisie

Lokomotief kan op jacht gaan naar hun vierde kampioenschap oprij. Hun vertrouwde kern weet hoe ze dat voor elkaar kunnen krijgen. Hoewel het afstandsschot van UBALL er in de beginfase in bleef gaan, wist Lokomotief gaandeweg het duel uit te lopen. Een grote zege van 102-79 zorgde inderdaad voor een vierde landstitel oprij in de Promotiedivisie.

Bart Bijnsdorp is de center van Lokomotief die over is gekomen van The Hague Royals. Daar werd hij rookie of the Year in 2021, en laat nu zijn kracht zien in Rijswijk. De bezoekers uit Utrecht hebben in Jorna Snabilie een goed schot te pakken om op voorsprong te komen. Dat afstandsschot laat ze niet in de steeds in de beginfase. Ook Rik de Heer en Daen van Tilborg schieten de driepunter erin waardoor het 15-15 staat. Lokomotief vindt dan twee krachten: Snorri Vignisson en Lennart Overdevest. Vignisson is een IJslander die vorig seizoen net als Bijnsdorp uitkwam voor The Hague Royals, en daar gaandeweg het seizoen series driepunters verzilverde. Door zijn kracht loopt Lokomotief uit naar 24-17. Waar het de driepunters bij The Hague Royals betrof, zo schiet Vignisson ze nu raak namens Lokomotief. Hij zet daarmee het verschil op 10 punten, en de ploeg uit Rijswijk loopt uit dankzij een sterke inbreng van Lars Jansen. Jansen is al sinds jaar en dag betrokken bij Lokomotief. Een scorend vijftal laat het verschil steeds meer vergroten. Kevin Joukes is het die daarmee voor de ruststand zorgt: 43-41.

Ook na rust blijft Lokomotief zoeken naar Lars Jansen die blijft scoren. Lokomotief staat op een veilige voorsprong, al komt UBALL nog een keer terug dankzij de driepunters van James Rumahloine en Rinaldo van der Wurf. Lokomotief antwoordt terug via de driepunters van Freek Vos en Snorri Vignisson. Het verschil loopt daarmee verder op. Vos en Lennart Overdevest zijn onder de basket sterk, en Lars Jansen vergroot het verschil eens te meer met een driepunter. De ene drive is nog sterker dan de andere. Lokomotief neemt verder afstand van UBALL, en stevent af naar een nieuw kampioenschapsmoment. Dat komt zover via en 102-79 overwinning waardoor het voor Lokomotief niet meer op kan. Zowel onder 20 als heren 1 pakken het kampioenschap tijdens deze finaleweekend.

Reactie plaatsen

Reacties

Jeff de Vlugt
een jaar geleden

Mooi verslag