Mirakel in de Apollohal aanwezig voor dames 2 van Utrecht Cangeroes

Gepubliceerd op 6 mei 2023 om 17:00

In de Final Four van de Dames Eerste Divisie competitie won dames 2 van Utrecht Cangeroes (de nummer 3) vorige week haar eerste wedstrijd in Utrecht met 70-65 van dames 1 van BC Apollo Amsterdam (nummer 2). Vandaag was de return in de Apollohal, wat inhield dat Apollo met zes punten verschil of meer moest winnen om door te gaan naar de landelijke finale. Je weet dat basketbal een sport van 40 minuten is. Deze vuistregel zou ook nu eens te meer een cruciale betekenis hebben. Apollo stond met nog zeven minuten te gaan met 60-44 voor (en dus over twee wedstrijden met 11 punten voor), maar verloor zo vaak het balbezit in de resterende minuten dat Cangeroes terug kwam tot de barrière van vijf punten uit de vorige wedstrijd. Na veel persoonlijke fouten van Apollo en vrije worpen voor Cangeroes, en een belangrijke driepunter, wisten de bezoekers niet alleen binnen de vijf punten te komen, maar ook nog met 72-73 de wedstrijd winnen. Een marge van +6 is voor Cangeroes voldoende om zich te plaatsen voor de finale.

Gelijk in de beginfase start Cangeroes goed. Lotte Knoops krijgt na tip-off de bal, en rondt haar snelle drive naar de basket af. Apollo komt niet door de sterke verdediging van Cangeroes heen, en na meerdere keren balverlies zorgt Sigrid van der Toorn met een driepunter voor een 1-6 voorsprong voor de bezoekers. Dat maakt het doelsaldo over twee wedstrijden al +10 voor Cangeroes. Apollo is niet voor niets tweede geëindigd in de Eerste Divisie, en zullen dat aantonen. Via Josephine Ehling en Mafalda Prazeres pakt Apollo de voorsprong, welke nog verder wordt vergroot dankzij de jumper van Isa Hooiveld: 10-6. Beide ploegen blijven in het spoor van elkaar. Cangeroes passt goed door, en via opnieuw de scores van Knoops en Van der Toorn pakken de bezoekers een nieuwe voorsprong. Deze voorsprong wordt over en weer genomen. Angela van de Pol is sterk namens Cangeroes, maar dat is Jet Versloot ook bij Apollo. Een driepunter van Tessa Stel zorgt voor een 16-17 voorsprong voor Cangeroes na het eerste kwart. Aan alles is dan te zien dat het een enorm spannende wedstrijd gaat worden. Ook in het tweede kwart is dat niet anders. Cangeroes gaat goed om met de verdediging van Apollo. De vrije speelster wordt gevonden, in dit geval Simone Volmer die met een driepunter voor een nieuwe voorsprong zorgt voor Cangeroes. Apollo neemt een time-out, en besluit om de verdediging te veranderen naar een 1-3-1 zone. Dat heeft effect, want Cangeroes vindt niet meer haar open speelster. Bij Apollo wordt er beter doorgepasst, en beter afgerond door Jet Versloot en onder de basket via Veronika Vančíková. Het verschil is vier punten voor de thuisploeg, dat betekent dat Apollo over twee wedstrijden één punt achter staat. Verder laat Cangeroes het voorlopig niet komen. Opnieuw is Stel goed voor de driepunter, maar Apollo behoudt haar marge, en weet zelfs een winst van +1 te pakken als Vančíková met een driepunter het verschil op zes punten zet: 35-29. Cangeroes komt nog terug in de wedstrijd door vrije worpen van Melinda Grof en Immy Kloet, maar een driepunter van Lois Vrolijk zet Apollo op +2 bij rust: 39-32.

Met de 1-3-1 zone heeft Apollo sterk uitgepakt. Als ook Gaby Prepost gaat scoren, loopt het verschil op in Amsterdams voordeel. Een marge van +2 was bij rust gerealiseerd, dat wordt +8 dankzij Prepost: 47-34. Cangeroes krijgt het moeilijk, vooral omdat ze onder het bord niet tot scoren komen en veel worden geblockt. Een driepunter van Nina Boekhoudt kan weleens voor een veilige marge zorgen bij Apollo. Daarmee zet ze het verschil op 16 punten, en dus een marge van +11 in het derde kwart. In de eerste minuten van het laatste kwart wordt de marge niet kleiner. Mafalda Prazeres benut met een backdoor de and-1, waarvan de bonus vrije worp er niet in gaat. Isa Hooiveld doet hetzelfde waardoor het 60-44 wordt voor Apollo met nog zeven minuten te gaan. Niets lijkt een finaleplaats Apollo in de weg te staan, maar Apollo mist veel vrije worpen om verder uit te kunnen lopen. Ondanks de driepunter van Van der Toorn blijft Apollo op de gewenste marge staan. De thuisploeg verliest veel de bal, en bij Cangeroes komt een nieuw soort kracht naar boven. Waar de ballen eerder onder het bord niet wilde lukken, wil het nu wel lukken. Melinda Grof is goed voor een mooie jumper vanuit de draai naar de ring toe. Even gelooft Cangeroes erin, maar aan de andere kant heeft Apollo alweer toegeslagen via Jet Versloot: 66-52. Die grote marge blijft intact, maar Melinda Grof scoort wederom. Apollo verliest bij inbounce de bal, en wederom is Grof sterk in de afronding: 66-56, een verschil van 10 punten voor Apollo betekent een marge van nog maar +5, en dan is er nog ruim vier minuten te spelen. De verdediging van Jantiene Kauffman, Emma Mojet en Fleur van Alphen begint haar werking te krijgen. Gelijk daarna begaat Apollo de aanvallende fout bij de inbounce, en is Cangeroes weer in balbezit. Hier maken zij gebruik van, en wel via een jumper van Angela van de Pol: 66-58. De marge is nog maar drie punten. Via Lois Vrolijk en Van de Pol blijft de marge drie punten, maar Apollo gaat veel persoonlijke fouten maken waardoor Cangeroes vrije worpen mag nemen. Met deze vrije worpen zorgt Van de Pol voor 70-65, en dus een gelijke marge. Er is nog maar één minuut te spelen, en Apollo is in cruciaal balbezit. Zij kunnen wellicht met een score de wedstrijd in hun voordeel eindigen. Lois Vrolijk gaat naar de ring, en daarin is ze in haar element. Ze rondt onder de basket af: 72-65. Apollo staat weer op +2, maar er is nog meer dan 55 seconden te spelen. Sigrid van der Toorn staat vrij bij de driepuntslijn, en weet ook nu toe te slaan, op een heel belangrijk moment: 72-68 en Cangeroes is zowaar weer binnen de veilige marge van vijf punten. Op basis daarvan gaan zij naar de finale. Apollo krijgt een nieuwe kans, maar mist de driepunter die voor een ommekeer had kunnen zorgen. Van de Pol, die een belangrijke schakel is in het laatste kwart, gaat omhoog, maar krijgt de fout mee waardoor ze twee vrije worpen mag nemen. De eerste vrije worp is raak: -3 dus voor Cangeroes, wat nog altijd veilig is boven de -5. De tweede bal is ook goed: 72-70 en dus is de marge nu drie punten in hun voordeel. Apollo probeert het opnieuw, moet de driepunter verzilveren om gelijk te maken over twee wedstrijden gezien. De driepunter wordt gemist, en moet er een snelle fout worden gemaakt. Van de Toorn mag vrije worpen nemen. Ook zij faalt niet: 72-72. Apollo moet in korte tijd vijf punten goed maken, maar leveren de bal in waardoor Cangeroes nog twee vrije worpen mag nemen. Eén daarvan gaat raak, en dus staat Cangeroes in de wedstrijd zelfs weer op voorsprong. Dit is voor de bezoekers genoeg om te kunnen vieren dat zij in de finale staan. Ze winnen met 72-73 en spelen zondag 14 mei om 17:00 de finale van de Eerste Divisie competitie in Zwolle.