Eerste week van de kwart en halve basketbalfinales zit erop

Gepubliceerd op 1 mei 2023 om 16:30

Nu de reguliere landelijke basketbalcompetities zijn gespeeld, is het tijd om te bepalen wie er in het weekend van 13 en 14 mei in Zwolle mogen strijden in de finales. Dat gebeurt op basis van de Final Four en de Final Eight. Support by Report bezocht een aantal van deze wedstrijden, en licht ze onderin toe.

Vrouwen onder 16 Tweede Divisie: MBCA Amstelveen VS Triple ThreaT Haarlem

Triple ThreaT uit Haarlem is als derde geëindigd op de ranglijst en neemt het in de Final Eight op tegen de nummer zes: MBCA Amstelveen. De eerste wedstrijd vond vrijdagavond plaats in Amstelveen. Over twee wedstrijden gaat het erom wie in twee wedstrijden over het beste doelsaldo beschikt. Beide teams houden de verdediging er goed op. Het is Hannah Mannaerts die haar schutterstalent laat zien met een driepunter, waardoor MBCA het sterkst begint. Naast Mannaerts is er ook een sterke beginfase weggelegd voor Jill Pinnock die met een drive naar de basket en vrije worpen het verschil opkrikt in het voordeel van MBCA. Met moeite komt Triple ThreaT tot een goed schot, en eigenlijk scoren zij enkel via vrije worpen. Dat geeft de thuisploeg gelegen om verder uit te lopen. Dat lukt dankzij twee jumpers van Pien Vogelaar waardoor MBCA op een 15-8 voorsprong komt te staan. Veel gemiste schoten vormen de boventoon in de eerste helft. Triple ThreaT had al snel terug in de wedstrijd kunnen komen, of MBCA had al een ruimere voorsprong kunnen pakken. Het schot van MBCA treft absoluut geen doel meer, al is Triple ThreaT ook niet zo vlot. Ze komen dichterbij dankzij een driepunter van Lilou Rusticus, die zelf ook een verleden heeft bij MBCA. Vogelaar is trefzeker, en daardoor behoudt MBCA de voorspong bij rust: 23-19 als Ranya Hnassay en Ama Ofori wat terug hebben gedaan namens de bezoekers.

Triple ThreaT houdt de mogelijkheid voor MBCA om onder de basket te scoren erg beperkt. Daardoor moet MBCA het zoeken vanaf de driepuntslijn, maar dat blijft een lastige opgave. Ondanks verweer van Ivy Panka komt Triple ThreaT dichterbij. Yamaira van der Goes schiet van dichtbij raak, waarna Ofori met een driepunter voor de eerste voorsprong zorgt voor Triple ThreaT: 29-30. MBCA blijft zoeken naar de mogelijkheden, maar wordt vaak geblockt of krijgt te maken met loopfouten als ze dichtbij de ring komen. Het is Jill Pinnock die met een driepunter de voorsprong herovert voor MBCA. Bij beide teams regent het dan vrije worpen. Juist door deze vrije worpen ontstaat er een gelijke stand na het derde kwart: 36-36. Coach Laki Lakner wil het eerste toeslaan in deze wedstrijd. Ze houden MBCA volledig van scoren af, en via nieuwe driepunters van Rusticus en Van der Goes is het verschil gegroeid en begint Triple ThreaT weg te lopen van MBCA. Tien punten is comfortabel, maar Mannaerts houdt de hoop voor MBCA nog levend met een driepunter. Het is slechts een moment dat dat gebeurt, want het zouden de enige drie punten zijn die MBCA in het vierde kwart zou maken. Via de verdediging van Elfira van Harte en Nada Hnassay, en de driepunter van Van der Goes, loopt Triple ThreaT uit naar een solide marge van 14 punten aan het einde van deze wedstrijd. Dankzij een 39-53 eindstand heeft Triple Threat 14 punten om aanstaande dinsdag te verdedigen. Dat houdt in dat MBCA met meer dan 14 punten verschil zou moeten winnen willen zij doorgaan naar de halve finale.

Vrouwen Promotiedivisie: CobraNova Voorburg VS US Amsterdam

Koploper CobraNova zal het in de Final Four opnemen tegen US Amsterdam. Over twee wedstrijden zal duidelijk worden wie van hen in de finale zal staan. CobraNova verloor slechts één wedstrijd van de 22 gespeelde wedstrijden. Een mooie uitgangspositie voor de Final Four. Ook nu start de thuisploeg uit Voorburg goed. De steal en score van Susanne Taal zorgt gelijk voor een 6-1 voorsprong. US heeft deze Final Four niet voor niets gehaald, en blijft in het spoor van CobraNova dankzij hun aanvallende rebounds en een sterk spelende Nina Burgert die onder het bord niet af te stoppen is. CobraNova blijft in de eerste minuten overeind door het schutterswerk van Taal en Sayna Azad. De bezoekers uit Amsterdam kunnen ook schieten, getuige de driepunter van Inass Al Oumani en Burgert. Zodoende pakken zij met één punt de voorsprong na het eerste kwart: 20-21. CobraNova wil het niet verder laten oplopen, en schakelen Gwen van Helfteren in om onder het bord sterk uit te pakken. Ondanks de aanvallende rebounds van US lukt het CobraNova om ze van scoren af te houden. Op het belangrijke moment slaat de thuisploeg dan ook toe via Romy Horsten en Azad die met een driepunter voor een 36-29 ruststand zorgt.

Een sterke verdediging van onder meer Suzanne de Jager zorgt voor turnovers bij US. Hier profiteert de thuisploeg van, in het bijzonder via Amy Ramchandani. Zij ontwaakt deze eerst Final Four wedstrijd, helemaal in het derde kwart. Een voorsprong van 12 punten realiseert zij, en ook als US wat dichterbij is gekomen van een driepunter van Lisa van der Water gaat Ramchandani opnieuw verder. Samen met Romy Horsten en Roos Norder tilt ze het verschil op. US krijgt het moeilijker, en via De Jager lijkt een gewenste uitgangspositie aanstaande: 61-42. Toch wil US wat van deze marge afhalen. Snelle schoten beginnen doel te treffen. Kim Sowa schiet raak, net als Burgert die het verschil verkleint. Van de marge van 19 punten blijven er 12 over bij 63-51. CobraNova heeft een voorsprong van 12 punten te verdedigen, volgende week zondag om 15:00 uur in de Amstelcampushal.

Vrouwen Promotiedivisie: BV Hoofddorp VS Binnenland dames 2

BV Hoofddorp was afgelopen seizoen net als CobraNova de finalist. Dit jaar bevinden zij zich op de derde plaats in de Promotiedivisie, en moeten het dus in twee wedstrijden opnemen tegen de nummer twee: Binnenland uit Barendrecht. Eerder dit seizoen wist Binnenland al in Hoofddorp te winnen, maar het is de thuisploeg dat sterk begint en via een driepunter van Marcelle Noordanus op een 8-3 voorsprong staat. Ook Binnenland kan schieten, en dat laten zij zien via Anna van Dalsum, een hele sterke schutter die gelijk de driepunter verzilvert. Wie ook raak schiet is Tété Bartelds, die vorig jaar nog kampioen werd met CobraNova. Haar driepunter zet de bezoekers op voorsprong. Zo blijft het op en neer gaan gedurende de eerste helft: Binnenland komt op een voorsprong, Hoofddorp antwoordt terug met een driepunter en herovert de voorsprong, en vervolgens doet Binnenland hetzelfde. Marcelle Noordanus en Britta Klomp zijn de aanjagers namens Hoofddorp. Bij Binnenland komt prachtig spel tot stand aan de hand van Lisa van den Adel. Niet alleen leidt ze het spel, ook is ze sterk in het afronden van de drives naar de basket. Maaike van Zeijl is niet voor niks een jeugdinternational geweest, en is in de verdediging zo'n enorm sterke speelster die in staat is een aanvalsmachine af te kunnen stoppen. Dat kenmerkt haar spel ook tijdens deze wedstrijd, en met verschillende afrondingen onder de basket blijven de bezoekers in de buurt, bij rust tot 40-38 voor Hoofddorp.

Binnenland ontwaakt na rust in alle opzichten. Voornamelijk omdat Anna van Dalsum er een bombardement aan driepunters erin gooit. Het brengt de bezoekers op een voorsprong van 10 punten, mogelijk gemaakt door driepunters en drives van Anna van Dalsum en Lisa van den Adel, en sterke verdediging van Maaike van Zeijl en Imke van Genderen. Het fysiek sterk spel van Binnenland is iets waar Hoofddorp enorm veel moeite mee heeft, en scoort totaal niet meer. Als de thuisploeg via Lisanne de Jong nog dichterbij komt, heeft Van Zeijl alweer toegeslagen met een driepunter, net als Bartelds die daarmee voor een 53-68 voorsprong zorgt. Alles lukt bij de bezoekers: de driepunters (zeven in totaal van Anna van Dalsum), een sterke verdediging van Van Zeijl, Michelle Zantman en Joska Rikkers en drives van Lisa van Dalsum en Lisa van den Adel. Het kan niet op, zeker niet op het gebied van de driepunters. Het verschil loopt op, en nog eens op, en dan te bedenken dat Hoofddorp nog naar Barendrecht moet volgende week. Een grote winst is gerealiseerd bij 60-91 voor Binnenland die volgende week een marge mogen verdedigen van maar liefst 31 punten.

Vrouwen onder 16 Tweede Divisie: BS Leiden VS Basketbal Academie Limburg

De eerste wedstrijd in Weert werd al door Leiden gewonnen met 52-71. Leiden verdedigt dus een voorsprong van 19 punten in eigen huis. Deze voorsprong wordt al gauw vergroot. Inside zijn Nuna Neumann en Norah Linger sterk, en zorgt Jonni de Haas voor een 9-0 voorsprong. Pas later in het tweede kwart kan Basketbal Academie Limburg (BAL) wat terugdoen via Liza Post en Phileine Kneepkens. Al gauw gaat Leiden verder uitlopen, voornamelijk dankzij de fastbreak kansen die zij creëren via Danique Roodakker, Nienke Luykx en Sterre van Engen. Een and-1 van Luna Brouwer zorgt voor een verschil van meer dan 20 punten, helemaal als ook Madeleine Smit raak schiet. Niets staat een grote voorsprong bij rust in de weg, al is het Phileine Kneepkens die vanaf de middenlijn een geweldige treffer raak schiet.

De wedstrijd is allang een formaliteit. Leiden loopt verder uit. Luna Brouwer begint steeds trefzekerder te worden, net als Jonni de Haas. Een ruimere marge zorgt voor een plek in de halve finale voor de thuisploeg door ook de tweede wedstrijd te winnen met 84-47. In de halve finale treft Leiden Lokomotief Rijswijk.

Mannen onder 16 Eredivisie: Zorg en Zekerheid Leiden VS BC Apollo Amsterdam

Ook al betrof het eerste duel de nummer één (Leiden) tegen de nummer acht (Apollo): Apollo wist de eerste wedstrijd met 73-70 te winnen. Dat betekent dat Leiden in eigen huis met minstens vier punten verschil moet winnen om naar de halve finale te gaan. Snel spel zorgt er in elk geval voor dat Leiden op een 11-0 voorsprong komt als Eise van Wayenburg en Wessel Vankan snelle drives naar de basket verzilveren. Toch moet de thuisploeg oppassen voor het verweer van Apollo. Daarin zijn Lisandro Boerleider en Alexandru Mirzaie goed een impuls dat voor een kleiner verschil zorgt. Leiden vindt onder het bord het duo Vankan en Van Wayenburg die voor Leiden belangrijk zijn om zodoende een veilige marge intact te houden. Beide ploegen blijven in de achtervolging, maar uiteindelijk loopt Leiden bij rust uit tot 41-34. Een voorsprong van zeven punten, waarvan na aftrek van drie punten van de vorige wedstrijd uiteindelijk een marge van vier punten over is.

Na rust voert het afstandsschot de boventoon, met name via Nai-Yahrell Leeuwin die driepunter na driepunter verzilvert. Het verschil loopt op naar 10 punten, later 20 punten en zelfs 30 punten verschil. De driepunters blijven vallen, en Apollo heeft geen antwoord op het schot van Leiden. Zelf blijven ze balverlies lijden en daaruit weer Leiden groots uit te pakken. Een grote overwinning staat de thuisploeg dan ook niet in de weg door met 86-65 te winnen waardoor Leiden zich voor de halve finale plaatst.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.