Ook BV Hoofddorp onder 14 kampioen

Gepubliceerd op 25 april 2023 om 15:30

In de onder 14 Eerste Klasse competitie had MBCA Amstelveen onder 14 2 met een overwinning op Apollo bovenaan kunnen staan. Als BC Flying Oost dan zou winnen van Hoofddorp was MBCA kampioen, maar zou BV Hoofddorp van Flying Oost winnen dan zou er een gelijke stand op de ranglijst volgen waarna er een beslissingswedstrijd zou moeten plaatsvinden. Er ontstond echter een ommekeer in de situatie. BC Apollo onder 14 2 won namelijk zaterdag in en tegen MBCA met 54-60, en als Hoofddorp zou winnen van Flying Oost zouden zij kampioen worden. Dat zou ook het geval zijn. Gaandeweg het tweede kwart liep Hoofddorp uit naar een grotere voorsprong. Flying Oost kwam nog sterk terug, maar zag hoe de bezoekers opnieuw wegliepen naar een uiteindelijke 82-94 kampioensoverwinning. Wederom weet een team van BV Hoofddorp zich te kronen tot kampioen, in dit geval het onder 14 team van BV Hoofddorp.

Thuisploeg Flying Oost begint het sterkst aan de wedstrijd. Liam Bruce zet een paar grote stappen om af te drukken voor de drive naar de basket. Ze hebben een aantal beweeglijke spelers, zoals Tobi Ajala die met een hoge sprong een tijdje in de lucht blijft en de bal er behendig in weet te krijgen. Via meerdere scores onder de basket, waaronder die van Aidan Sto Tomas, is het verschil acht punten in het voordeel van Flying Oost: 16-8. Wat volgt zijn een hele serie vrije worpen aan de kant van BV Hoofddorp. Naut Somers is in dat opzicht trefzeker, net als Daniël Rietveld waardoor het verschil weer kleiner wordt. Als ook Tycho Harmers er vier vrije worpen in gooit is de stand 28-22 na het eerste kwart. Zoals gezegd, veel persoonlijke fouten aan beide kanten, wat met de hoeveelheid vrije worpen de hoge stand na 10 minuten verklaart. Het zijn de bezoekers die sterk aan het tweede kwart beginnen. Tycho Harmers is onder de basket sterk in de afronding. Hoofddorp komt terug, en via een and-1 van Naut Somers weer op gelijke hoogte: 28-28. Verder laat Flying Oost het voorlopig niet komen, niet als Emilio Huipe, Liam Bruce en Tobi Ajala op hun beurt ook toeslaan onder de basket. Flying Oost lijkt opnieuw uit te lopen, maar dankzij de and-1 van Finn Luyben is Hoofddorp weer terug in de wedstrijd: 37 gelijk. Halverwege het derde kwart gaat Hoofddorp een tussensprint plaatsen. Danilio Westerveld, Lucas Flipse en Dex van Riemsdijk scherpen hun verdediging aan waardoor Flying Oost moeilijk tot scoren komt. Dat leidt wel tot veel persoonlijke fouten voor ze, maar geen score voor de bezoekers. Aan de andere kant doet Timmo van der Lans dat wel als hij meerdere rebounds weet te pakken. Hij zet Hoofddorp weer op voorsprong. Deze voorsprong groeit verder. Flying Oost krijgt het moeilijker in de aanval. Rietveld en Somers zijn na meerdere steals goed voor sterk afgeronde fastbreaks. Dit soort acties zorgen ervoor dat Hoofddorp bij rust met 47-53 aan de leiding gaat.

Wederom weet Flying Oost het de bezoekers moeilijk te maken, zo moeilijk dat er wellicht toch een beslissende kampioenswedstrijd aan te pas moet komen. In de aanval komen ze makkelijker bij de ring, en via opnieuw een sterke sprong van Tobi Ajala is het verschil nog maar één punt: 57-58. Hoofddorp heeft 10 punten voor gestaan, nu is die voorsprong helemaal weg. Ze weten in elk geval op het juiste moment toe te slaan. Naut Somers schiet een belangrijke driepunter raak die voor een kleine tussensprint zorgt. Net als in het tweede kwart wordt er sterk verdedigd waardoor de thuisploeg moeilijk bij de ring kan komen. Onder luide aanmoedigingen voor BV Hoofddorp volgt er een nieuwe tussensprint. Na meerdere aanvallende rebounds slaan Timmo van der Lans en Daniël Rietveld onder het bord toe. Het verschil wordt steeds groter, waarbij Van der Lans zorgt voor 70-77 na het derde kwart. Wat in het vierde kwart volgt zijn een aantal sterke stops in de verdediging van Hoofddorp. Hierdoor lopen de bezoekers uit naar een grotere voorsprong, mogelijk gemaakt door de geblockte schoten van Tycho Harmers. Flying Oost komt in de problemen doordat zij hun drives niet meer benutten. Harmers blockt het schot van Flying Oost opnieuw, en via het scorende drietal Harmers, Van der Lans en Rietveld komen de bezoekers niet meer in gevaar. Een kampioenschap kan bij een eindstand van 82-94 niet meer kapot, en een feestje voor de Hoofddorpse bezoekers is dan ook op zijn plaats. BV Hoofddorp onder 14 is de nieuwe kampioen van 2023.