BV Hoofddorp onder 16 2 kampioen

Gepubliceerd op 24 april 2023 om 15:00

Een beslissende wedstrijd om het kampioenschap tussen BV Hoofddorp onder 16 2 en Dozy Den Helder onder 16; bijna iedereen had op dat scenario gerekend. De formule zou simpel zijn: BV Hoofddorp verloor één keer van Den Helder, die op haar beurt al twee keer verloor van Hoofddorp. Echter, doordat het verschil op de ranglijst één overwinning was, en Hoofddorp nog maar één wedstrijd te spelen had en Den Helder twee, konden beide teams gelijk komen te staan en zou op neutraal terrein de beslissing moeten vallen. Het liep vorige week anders. Den Helder verloor van MBCA onder 16 2 met 63-49 en dat betekende ineens dat als BV Hoofddorp de laatste wedstrijd tegen K.T.C. uit Overveen zou winnen dat Den Helder na twee wedstrijden niet meer gelijk kon komen met Hoofddorp. Zaterdagmiddag vond deze wedstrijd van Hoofddorp tegen K.T.C. plaats. Hoewel Hoofddorp steeds een voorsprong van 15 punten had, kwam K.T.C. nog meerdere keren dichtbij. Gevaarlijk dichtbij zelfs toen met nog drie minuten te gaan het verschil acht punten was. Een eerdere fase in de wedstrijd liet zien dat K.T.C. zo acht punten in 30 seconden kan maken. Toch was de angst dat een ommekeer in de wedstrijd (en het kampioenschap) erin zou zitten ongegrond, en stelde Hoofddorp orde op zaken door met 64-53 te winnen. Een collectief als deze meiden van Hoofddorp weet wat het is om een beker in handen te nemen, en vooral ook om te strijden naar dit soort fantastische momenten! Foto: Jan van de Bilt

Een sterke start, om mogelijke moeilijkheden te voorkomen

Dozy Den Helder heeft tegen MBCA een dure fout gemaakt door met 14 punten verschil te verliezen. Dat maakt dat de wedstrijd van afgelopen zaterdag tussen BV Hoofddorp en K.T.C. al voor de beslissing kan zorgen. Wint BV Hoofddorp, dan zijn zij kampioen. De bezoekers uit Overveen zoeken naar hun scorende speelster: Zora Boissevain. Ze is goed voor meer dan 30 punten per wedstrijd namens haar ploeg, en draagt daarmee bij aan een grootse productie. Haar schoten komen met moeite bij de ring, en Hoofddorp pakt gelijk uit. De thuisploeg, die onder meer worden gesupport door Rosalie Joustra, Isabella Knol en Maud van Susteren van het onder 16 1 team van Hoofddorp, gaat dankzij de inbreng van Jinte Vermaat en Rozy Bangu naar een 7-5 voorsprong. Nadat beide teams lange tijd in de buurt blijven van elkaar komt Romy Wesselius in het veld. Deze inbreng zal een zeer belangrijke inbreng worden voor de coaches Maria Breur en Marc Vermaat. Hoofddorp gaat omhoog, mist, maar gelijk is Wesselius aanwezig die met haar sprongkracht gelijk tot een aanvallende rebound komt. Dat geeft de thuisploeg nieuwe mogelijkheden. Na twee gemiste kansen pakt Wesselius opnieuw de aanvalsrebound en is het Elisha Ubu die de inlegger verzilvert. Gelijk daarna wordt de aanval afgestopt door Jacqueline Zurhaar, en gaat Hoofddorp verder. Wesselius pakt daarmee rebound nummer vier en vijf, wat ervoor zorgt dat Cleo Barteram in derde instantie tot score komt. Dat zijn cruciale rebounds die Romy Wesselius pakt om zo de scoreproductie nieuwe kansen te geven. In de volgende aanval is dat wederom het geval waardoor Vermaat de voorsprong van Hoofddorp vergroot: 13-5. Hoofddorp is snel in de verdediging, waardoor Elisha Ubu bij meerdere steals komt. De bal gaat goed rond bij Hoofddorp. Waar het enkel nog niet goed wil lopen is de afronding. Onder het bord worden veel kansen gemist. Hoofddorp oogt zenuwachtig, gezien het feit dat het gaat om een mogelijk kampioenschap. De gelegenheid dat de bezoekers daardoor kunnen terugkomen is er niet, want er worden veel aanvallende rebounds gepakt door Hoofddorp. Van daaruit scoren Wesselius en Iris Janssens na meerdere kansen wel. Een jumper van Janssens toont aan wat voor vertrouwen het team in haar heeft, iets dat ook juist nu voor de thuisploeg van belang is. Nadat Hoofddorp een voorsprong van zeven punten heeft genomen, is K.T.C. aan zet. Zij zoeken naar nog een sterke scorer: Roos Brouwer. Twee keer snijdt ze door de verdediging van Hoofddorp waardoor de bezoekers weer dichterbij zijn gekomen: 19-14 na het eerste kwart.

Voor K.T.C. is het van belang dat Boissevain en Brouwer tot een hoge puntenproductie komen. Daar lijkt het wel op, want opnieuw is het Boissevain die aan het begin van het tweede kwart tot scoren komt. Beide teams komen in de eerste drie minuten niet los van elkaar, totdat Hoofddorp gebruik gaat maken van haar lengte. Deze lengte vinden zij in Zurhaar en Ubu. Reboundend en scorend zorgen zij voor een groter verschil. Zurhaar gebruikt haar kracht om bij de ring te komen, en met succes: 29-18. K.T.C. probeert dichterbij te komen, maar twee keer krijgen zij te maken met een steal van Romy Wesselius. Zij is snel, heeft oog voor de bal, getuige opnieuw haar aanvallende rebounds. In de eerste helft pakt zij al zeven aanvallende rebounds die steeds voor nieuwe kansen zorgen in de aanval. Nieuwe kansen worden in dit geval benut door Ubu en Bangu. Het verschil wordt steeds groter. Wesselius pakt opnieuw de rebound, en vergroot het verschil met een inlegger naar 14 punten: 35-21. Hoofddorp is op weg naar een comfortabele kloof, maar in de laatste aanval van de bezoekers zien zij dat Roos Brouwer nog één floater los laat en tekent voor de stand bij rust: 35-23.

Een cruciale fase, het pakken van de aanvallende rebounds waardoor er nieuwe scoremogelijkheden werden verzilverd! Foto: Jan van de Bilt

Intense spanning: omgaan met de druk dat je kampioen kan worden

Voor de duidelijkheid: Hoofddorp mág nog verliezen, omdat zij later dan nog kans hebben om kampioen te worden. In Den Helders perspectief móét Hoofddorp verliezen als zij (Den Helder) nog kans willen maken om een kampioenschap. Dat gegeven kan voor een immense druk zorgen dat er gewonnen moet worden. Hoofddorp weet wat er op het spel staat. Met name Rozy Bangu oogt enorm zenuwachtig gezien eerder gemiste inleggers in de eerste helft. Niet vreemd als je weet waar het om gaat. Zij opent de tweede helft met een drive naar de basket, met al haar snelheid. Je speelt 40 minuten een wedstrijd, dus een voorsprong van 14 punten blijft enkel een 'zelfverzonnen' comfortzone om je in te begeven. Het gaat erom wat de stand zegt als de klok 0:00 aangeeft na het vierde kwart. K.T.C. weet dat, en doet er alles aan om terug te komen in de wedstrijd. Zij zijn de enige redding die Dozy Den Helder nog heeft. Weten zij dat Hoofddorp wellicht zenuwachtig is om al deze factoren? Zijn zij zelf in staat daarop een antwoord te kunnen geven? Roos Brouwer wel, want zij snijdt langs de verdediging van Hoofddorp en scoort opnieuw. Hoofddorp maakt het haarzelf niet makkelijk, en levert de bal in. De bal is opnieuw bij Brouwer die met de score dreigt, maar ze ziet Romijn Bik onder de basket en zij zorgt voor een kleiner verschil: 39-28. Coach Maria Breur weet dat haar speelsters uiteraard weten waar het deze wedstrijd om draait, en neemt een time-out om orde op zaken te kunnen stellen. Ook zet zij Romy Wesselius weer in het veld, de speelster van de aanvallende rebounds en de steals in de eerste helft. Ook deze keer is het raak, en op een uiterst cruciaal moment. Meerdere kansen worden gemist om uit te kunnen lopen, maar via nieuwe rebounds van Wesselius wordt op een later moment uitgepakt door Hoofddorp. Wesselius pakt de rebound waardoor Cleo Barteram met een jumper Hoofddorp weer wat ruimte geeft. Een nieuwe aanvallende rebounds van Wesselius brengt Vermaat in scorende positie, en later eenzelfde scenario waardoor er een driepunter wordt verzilverd door Barteram. Wesselius staat inmiddels op 13 rebounds, allemaal leidende tot diverse scores van Barteram, Vermaat en Bangu waardoor het verschil in no-time is opgekrikt naar 50-30 met nog één minuut in het derde kwart. Als K.T.C. niet scoort wil Barteram met een driepunter het verschil vergroten. Zij voelt zich natuurlijk lekker na een eerder gelukte driepunter. Deze gaat er niet in, en dat is met nog 30 seconden te gaan in het derde kwart het teken dat de bezoekers zich opmaken voor een tussensprint. Roos Brouwer is het die scoort: 50-32, nog niks aan de hand, zo lijkt het. Gelijk bij de inbounce passt Hoofddorp recht in de handen van Brouwer die een nieuwe mogelijk niet onbenut laat: 50-34. Hoofddorp dribbelt de bal op, maar wordt heel slordig zodat er een rechte oversteek van K.T.C. kan plaatsvinden door wederom Roos Brouwer: 50-36. Een snelle tegenaanval is zo gemaakt, en dat weet de thuisploeg ook. Toch gebeurt het aan het einde van het derde kwart opnieuw waardoor het deze keer Zora Boissevain is die met een lay-up 50-38 maakt na het derde kwart.

Dat is ineens een heel ander scenario, iets dat de zaak weer helemaal kan doen veranderen. Binnen 30 seconden ziet BV Hoofddorp een voorsprong van 20 punten inkrimpen naar 12 punten, en dan is er nog een heel kwart te spelen. De bezoekers hebben nog 10 minuten de tijd om dichterbij te komen, en er wellicht voor te zorgen dat het hele feest voor BV Hoofddorp niet doorgaat. Kan BV Hoofddorp omgaan met deze druk, en met de angst dat in 30 seconden tijd bijna de helft van de voorsprong teniet is gedaan? Brouwer is namens K.T.C. alweer aan de overkant, en halveert de voorsprong van 20 punten: 50-40 met nog ruim negen minuten te gaan. Hoofddorp heeft een score nodig om K.T.C. niet nog meer in een flow te laten komen. Diora Sas gaat omhoog, normaal is ze goed voor 13 punten per wedstrijd. Haar productie stokt deze wedstrijd, maar ze scoort op een heel belangrijk moment. Gelijk daarna mist K.T.C. en kan Hoofddorp weer uitlopen. Dat gebeurt met twee belangrijke inleggers van Zurhaar: 56-41, Hoofddorp heeft weer een verschil van 15 punten te pakken. K.T.C. weet daar niets tegenover te zetten, en een jumper van Sas lijkt een kampioenschap te kunnen bezegelen: 58-42 met nog zes minuten te gaan. Coach Jan Maarten Boissevain, die een deel van de wedstrijd de coachingstaken van Bea Lie-A-Tjam moest overnemen, neemt een time-out om nog één keer in de wedstrijd toe te slaan. Nogmaals, voor Den Helder is het van het allergrootste belang dat K.T.C. nog een keer terugkomt, maar de mogelijkheid dat het gebeurt is nagenoeg minimaal. Toch wordt er nog een poging gedaan dat te laten gebeuren, in de laatste zes minuten waarbij Hoofddorp de kampioensbeker dichterbij ziet komen. Romijn Bik gaat naar de basket en zorgt voor een kleiner verschil. Als Hoofddorp tegen kan scoren, kan er niets mis gaan. Toch wel misschien, want opnieuw dreigt er een scenario te komen dat K.T.C. in no-time aansluiting maakt als de bal recht in de handen van de bezoekers wordt gepasst als Hoofddorp al op een vroeg moment de tijd wel uitspelen (er is geen 24-secondenklok in deze competitie). Als het weer zo snel gaat, dan zal Hoofddorp niet lang op een voorsprong van 10 punten staan, gezien het feit hoe snel het ging vlak voor het einde van het derde kwart. K.T.C. passt door, schiet, mist, maar pakt de rebound. Bij de driepuntslijn staat Zora Boissevain klaar, en haar driepunter biedt alle perspectieven voor K.T.C.: 58-47 met nog vijf minuten te gaan. Opnieuw staat Hoofddorp voor het scenario dat er gescoord moet worden. Zo niet, dan heeft K.T.C. weer de gelegenheid om wat terug te doen, en de flow te pakken. Opnieuw wordt er geschoten na lang gespeelde aanvallen. Lange aanvallen zonder score kan leiden tot een moment dat de bezoekers snel wel tot scoren kan komen en op moment suprême tot gelijke hoogte kan komen. Het plan van Hoofddorp wil niet lukken, en K.T.C. krijgt meer mogelijkheden. Jette den Hollander is snel, en laat de bal met een boog los waardoor K.T.C. dit keer binnen de 10-puntengrens komt: 58-49 met nog 4:30 te gaan. Wat gaat Hoofddorp doen? Er wordt een fout gemaakt op Elisha Ubu waardoor zij vrije worpen mag nemen. Dit worden belangrijke vrije worpen om weer afstand te kunnen nemen, maar Ubu mist de eerste mogelijkheid. Kan Hoofddorp weer op een voorsprong van 10 punten komen? Een benutte poging van Ubu bevestigt deze mogelijkheid in tweede instantie wel. K.T.C. is de bal alweer kwijt vanwege een loopovertreding. Een nieuwe kans om uit te lopen doet zich voor, maar ook Hoofddorp maakt een loopovertreding. Kansen over en weer, of om uit te lopen of om terug in de wedstrijd te komen. Het laatste scenario is van kracht als Boissevain wederom wordt gevonden en scoort: 59-51, het verschil is nog maar acht punten met nog drie punten te gaan. Hoofddorp is snel aan de overkant, en gokt nu op snelle schoten om weer op een veilige marge te komen. Echter, geen schot treft doel, en K.T.C. is weer op hun eigen aanvalshelft. De bal gaat rond, in de wetenschap dat als er nu gescoord gaat worden dat Hoofddorp echt in een benauwde positie terecht gaat komen. De kans dat het gebeurt is aanwezig. Boissevain gaat omhoog voor de driepunter, vlak daarvoor was deze nog raak. Nu gaat deze bal mis, maar K.T.C. pakt de rebound, met nog 2:30 minuut te gaan. Het is werkelijk voor de speelsters en de aanwezigen niet meer te houden in Sporthal SKWA. De kansen voor de bezoekers blijven aanwezig. Boissevain gaat omhoog, maar die bal gaat mis. Toch pakt K.T.C. weer de rebound. Brouwer gaat dan omhoog. Deze bal lijkt erin te willen, maar springt eruit. K.T.C. heeft wederom de rebound. Wederom staat Boissevain klaar bij de driepuntslijn; het moet, het zal als Den Helder kampioen wil worden. De bal lijkt dat ook te beseffen, maar springt opnieuw uit de ring. Zo houdt Hoofddorp de mogelijkheid om uit te lopen, in de wetenschap dat ze zaterdag kampioen kunnen worden. De bal gaat rond, en Hoofddorp kan het nog altijd helemaal weggooien. Een nieuwe tussensprint van K.T.C. kan zomaar plaatsvinden. Rozy Bangu staat klaar bij de driepuntslijn. Bangu miste al een hele serie schoten, maar gaat de mogelijkheid ondanks dat toch aan. Ze neemt het schot, van ver achter de driepuntslijn. Tot vreugde van alle aanwezigen in SKWA verdwijnt deze bal door het netje via de ring, een uiterst miraculeuze driepunter: 62-51. K.T.C. is snel aan de andere kant en probeert wederom tot een schot te komen, maar mist waardoor Wesselius in de laatste minuut haar 13e rebound pakt en Bangu tot scoren laat komen. Een uiterst cruciale fase voor deze snelle guard zorgt ervoor dat het kampioenschap niet meer kapot kan gaan. Vanaf dat moment twijfelt niemand meer aan de mogelijkheid om kampioen te worden, en Hoofddorp wint met 64-53 van K.T.C. waardoor de vreugde bij de speelsters en de coaches niet meer op kan. Het hele seizoen stonden zij bovenaan op de ranglijst, en een terecht kampioenschap is daarmee officieel een feit. Scorend, reboundend, snel spel, teamspel en verdedigende kracht; allen hebben geleid tot het kampioenschap 2022-2023 voor de dames van BV Hoofddorp onder 16 2.

Terechte kampioenen! Het hele seizoen waren zij de sterkste, stuk voor stuk! Foto: Jan van de Bilt