Antwerp Giants wint van Zorg & Zekerheid Leiden met 12.125 getuigen tijdens The Night of the Giants

Gepubliceerd op 22 april 2023 om 12:00

Eén keer in het jaar vindt het grote basketbalevent in Antwerpen plaats in het Sportpaleis: The Night of the Giants. Afgelopen vrijdag was het weer raak, met maar liefst 12.125 aanwezigen. Zij zagen hoe koploper van elite gold in de BNXT League Antwerp Giants het opnam tegen Zorg & Zekerheid Leiden. Ondanks een comeback van Leiden wist Giants er in het vierde kwart vandoor te gaan dankzij 10 punten van Ivan Marinković. Hierdoor kon Giants uitlopen naar een 76-64 overwinning.

De burgemeester van Antwerpen Bart De Wever zorgt samen de CEO van sponsor Telenet voor de tip-off van dit prachtige event. Tevens is bekend dat Telenet voor de komende twee jaar de sponsor blijft van Antwerp Giants. Goed nieuws om een geweldig event als deze te openen. De bezoekers, ZZ Leiden, start sterk met een and-1 van international Luuk van Bree en een drive naar de basket van de andere international Marijn Ververs. Na zo'n sterke start gaat de thuisploeg op een goede manier beginnen aan de wedstrijd. Gesteund door duizenden bezoekers vindt Giants het afstandsschot, en wel via Thijs de Ridder. Verder heeft de Giants Jean-Marc Mwema die anderhalf jaar geleden nog meedeed aan De Slimste Mens ter Wereld. Bij hem kan je uitgaan van driepunters, en dat is precies wat de Giants in zijn spel terugvindt. Twee keer een afstandsschot zorgt voor een 14-14 gelijke stand. Vervolgens vindt Giants Reggie Upshaw die eveneens de driepunters weet te vinden. Giants wordt gedragen door de grote hoeveelheid aanwezigen, en loopt uit naar 24-16 na het eerste kwart. Tussendoor vinden er enorm mooie optredens plaats van de cheerleaders van Antwerp Giants: de Sportoase cheerleaders.

Leiden heeft moeite om tot een goede aanval te komen, vooral ook omdat ze Maarten Bouwknecht moeilijk kunnen vinden. Bouwknecht is in 2013 opgeleid bij Donar Groningen (toen nog GasTerra Flames geheten) onder de coach van Antwerp Giants Ivica Skelin. Beiden maakten dat seizoen nog een kampioenschap mee, maar Skelin weet heel goed hoe Bouwknecht kan spelen. Dat heeft hij gezien als coach bij Donar en bij Heroes Den Bosch. De Giants lopen verder uit, voornamelijk via het sterke spel van hun Duitse schutter Ferdinand Zylka. Zijn drives en de driepunter zorgen voor een kloof van 15 punten: 37-22. Deed Leiden dan niets terug? Dat niet, sterker nog ze komen nog binnen de 10 punten. Via Thomas Rutherford en de driepunter van Erikas Venskus komen ze terug tot 39-30. Dichterbij komen ze niet vanwege het vele balverlies, en Zylka en Brandon Anderson maken daar in de laatste minuut gebruik van: 43-30 bij rust.

Na de and-1 van Roby Rogiers lijkt Giants niet in gevaar te zitten. Toch krijgt Leiden haar flow te pakken als Deion Hammond in de wedstrijd komt. Hij gaat de ploeg voor in de strijd, en in de verdediging weet Van Bree samen met Rutherford meerdere aanvallen van Giants af te stoppen. De twee- en driepunters van Hammond treffen doel, en Leiden komt dichterbij. Het is nu het Leidse publiek dat zich in het Sportpaleis laat horen. Opnieuw twee punten van Hammond zorgt voor aansluiting: 52-49. Toch is Giants vlak voor het einde van het derde kwart op tijd wakker als Brandon Anderson de driepunter erin schiet en Giants weer wat ruimte geeft: 59-51.

Giants kan weer rekenen op hun grootse aanhang. Die zien dat Ivan Marinković in stelling wordt gebracht. Van de Servische center hebben we nog weinig gezien. Zijn inbreng is cruciaal waardoor de thuisploeg weer uitloopt. Leiden vindt Hammond niet meer terug zoals dat in het derde kwart het geval was, en via Marinković stevent Giants af naar een geslaagd einde van The Night of the Giants waardoor er met 76-64 wordt gewonnen en Antwerp Giants nog altijd ongeslagen blijft in elite gold met negen overwinningen oprij.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.