Dames 3 van Groene Uilen sprint in het laatste kwart naar de overwinning

Gepubliceerd op 17 april 2023 om 16:00

Een goed eerste en derde kwart zorgde voor de voorsprong voor de thuisploeg BV Oaters uit Joure, maar in het tweede en vierde kwart toonden de dames van Groene Uilen karakter door de schoten op het juiste moment erin te schieten. De bezoekers uit Groningen plaatsten een enorme run waardoor ze uiteindelijk met een 61-72 naar huis terugkeerden.

Het tempo wordt opgevoerd in de aanval die Oaters opzet. De pass komt aan bij Denise Zeeders, en die zorgt voor de eerste score van de wedstrijd. Oaters gaat in de eerste minuut door. Nina Kok snijdt naar de basket en rondt met haar rechterhand af. De bezoekers uit Groningen voeren de verdediging op, waarna Pien Klein Goldewijk voor een gelijke stand zorgt. Een eerste time-out moet worden genomen als Groene Uilen moeite heeft om tot een goede aanval te komen. Renate Uninge heeft voor 9-6 gezorgd middels een inlegger. Na de time-out is het meteen Klein Goldewijk die met een driepunter gelijk maakt. Oaters lokt veel persoonlijke fouten uit, en dat betekent dus veel vrije worpen in het eerste kwart. Nadat Zeeders daarvoor de rebound en de score heeft verzilverd, zorgt Kok voor 13-10. Gelijk daarna blockt Zeeders het schot, en geeft Karin Brouwer een mooie pass op Nina Kok die de driepunter erin schiet. Toch ziet coach Sjouke Brouwer van Oaters ruimte voor verbetering in de verdediging. Nynke Brouwer pakt na de aanval van Groene Uilen de rebound, waardoor Ingrid Paauwweet te scoren. Groene Uilen laat de bal snel rondgaan in de aanval, maar het leidt niet structureel tot een score. Petra Brouwer en Karin Brouwer pakken meerdere steals, maar ook de kansen van Oaters blijven onbenut in het eerste kwart, dat met 18-13 in het voordeel van Oaters zou eindigen.

Groene Uilen opent het tweede kwart goed als Jet Winter de jumper erin schiet. Na meerdere pogingen lukt het Groene Uilen om gelijk te maken als Pien Klein Goldewijk wederom de driepunter raak schiet: 18-18. Groene Uilen raakt op stoom. Opnieuw gaat een afstandsschot raak, wederom via Pien Klein Goldewijk. Daarna pakt zij gelijk een steal en zorgt Kim den Hoedt met een lay-up voor een 20-22 voorsprong. Het is nu de thuisploeg dat moeite heeft in de aanval, maar Groene Uilen komt opnieuw op vijf teamfouten. Andermaal schiet Uninge de twee vrije worpen raak, en zorgt daarna met een backdoor voor een nieuwe voorsprong voor Oaters. Pien Klein Goldewijk is op schot, en dat laat ze met opnieuw een driepunter zien, haar derde: 24-25. Ze is een sterke schutter namens Groene Uilen, en bewijst zoiets wederom met een driepunter. De bezoekers lijken vlak voor rust uit te lopen. Bij Oaters komen veel passes niet aan waardoor Groene Uilen nieuwe kansen krijgt. Deze kansen worden niet omgezet tot nieuwe scores, wel door Annamay Hoekstra die met een lay-up de stand op 28-32 zet bij rust, in het voordeel voor Groene Uilen.

Oaters start optimaal. Na meerdere rebounds is het Denise Zeeders die scoort. Vervolgens pakt de thuisploeg de steal, en is het Getty Dijkstra die Oaters op een voorsprong zet. Net als in het eerste kwart gaat Oaters door, maar Klein Oldewijk maakt met een driepunter weer gelijk 36-36. Het is dan al haar vijfde driepunter. Nynke Brouwer wil voorlopig niets weten van een gelijke stand, en scoort de drive naar de basket. Ook Ingrid Paauw is sterk onder het bord, en Oaters lijkt uit te lopen naar 40-36. Nynke Brouwer is aanwezig in de rebounds en in de verdediging, en dat leidt tot nieuwe kansen voor de thuisploeg. Er ontstaan meerdere mogelijkheden in de aanval na steals van Agnes Brouwer en Mirjam van Haskera, waarbij Ingrid Paauw wederom sterk is in de afronding onder het bord, en Nynke Brouwer hetzelfde doet. Het enige wat bij de bezoekers in de eerste vijf minuten valt zijn de vrije worpen van Kim den Hoedt en Jet Winter. Vanaf deze positie blijven ze trefzeker. Bij Oaters lijkt Ingrid Paauw beter tot scoren te komen. Onder het bord is ze moeilijk af te stoppen en in de rebounds is ze ook aanwezig. Als Oaters via Nynke Brouwer en Ingrid Paauw afstand heeft genomen, komen de bezoekers terug via meerdere jumpers van opnieuw Pien Kleine Goldewijk: 48-43. Oaters laat het er niet bij zitten. Renate Uninge doet hetzelfde als Paauw: naar de basket dribbelen en afronden. Zo wordt het 50-44 na het derde kwart in het voordeel van Oaters.

De bezoekers openen het laatste kwart sterk via vrije worpen en een steal. Ze proberen hun flow zoals in het tweede kwart terug te vinden. Opnieuw heeft Oaters moeite in de aanval, en heeft Groene Uilen kansen om dichterbij te komen. Een situatie met makkelijke inleggers worden aan beide kanten gemist. Ondanks dat verkleint Jet Winter het verschil tot 50-48. Bij Oaters blijven makkelijke schoten onbenut, en Pien Klein Goldewijk maakt met een jumper gelijk. Groene Uilen heeft de flow in het tweede kwart teruggevonden. Opnieuw is het Klein Goldewijk die scoort, en de bezoekers weer op een 50-52 voorsprong zet. Nog is het niet klaar bij Groene Uilen. Een jumper van Amberlee Siland treft doel en vergroot het verschil voor de thuisploeg. De schoten vallen op het juiste moment aan de kant van de bezoekers. Kim van den Hoedt zorgt met een nieuwe jumper voor 51-59. Oaters krijgt de ballen onder het bord er niet meer in, en bij de bezoekers valt het schot des te meer. Ook op de vrije worp lijn blijven ze raak schieten waardoor het verschil groter wordt. Aan de hand van Pien Klein Goldewijk, en haar 29 punten, komt een overwinning voor Groene Uilen niet meer in gevaar. Oaters doet nog wel wat terug via driepunters van Getty Dijkstra en Denise Zeeders, maar dichterbij dan 61-72 komen ze niet. Groene Uilen gaat dankzij het vallen van de schoten op het juiste moment de overwinning meenemen naar Groningen.