Familie, beleving, verrijking en enthousiasme: Sportoase Cheerleaders door de ogen van Britt Eyckmans

Gepubliceerd op 1 april 2023 om 10:00

Britt Eyckmans is ondertussen al 16 jaar cheerleader bij basketbalclub Antwerp Giants. In 2007 is ze auditie gaan doen bij de Luvahgiants, zoals de cheerleaders organisatie toen heette. Ongeveer zes jaar later is een deel van de groep gestopt en samen met twee DJ’s van de Giants, die het entertainment tijdens de time-outs verzorgden, is ze begonnen met de nieuwe cheerleadersgroep genaamd Heat. Deze cheerleaders organisatie is een groot begrip geworden bij Antwerp Giants, en de meiden staan elke wedstrijd garant voor show en spektakel.

Een thuisgevoel bij deze organisatie

Vroeger is Britt altijd al iemand geweest die graag op een podium stond. Ze hield er van om op jonge leeftijd de show te mogen stelen. “Later toen ik een wedstrijd van Antwerp Giants bezocht was ik zo in de ban van de cheerleaders, de kleren en de hele show eromheen,” vertelt Britt. “Ondertussen ben ik alweer 16 jaar cheerleader. Deze plek is echt mijn thuis geworden; een vertrouwde omgeving met enorm veel beleving en elke keer is het weer enorm genieten.”

Britt gaat op in dansen. Een immens grote passie die haar leven op een geweldige manier glans geeft. “Het performen, dansen en jezelf kunnen laten gaan; dat zijn elementen waar ik enorm in op ga. Ook dat je zoiets kan geven aan jonge meisjes. Wij zijn ook echt enorme vriendinnen geworden. Dat maakt ook dat het een enorme drijfveer is, en een enorme ontspanning. Ik kan gewoon niet stilzitten als ik iets van muziek hoor.”

Inspiraties

Dansshows, films of talentenjachten; inspiraties zijn overal te vinden. Britt heeft in meerdere opzichten inspiraties gevonden. “We keken vaak gezamenlijk cheerleadersfilms. Ook was ik heel gepassioneerd in de dansfilm Honey met Jessica Alba erin. Daar keek ik echt naar op, maar ook absoluut naar mijn oma. Zij is echt een geboren entertainster. Zij spoorde mij altijd aan om mee te doen aan playbackshows, en ik wilde haar altijd trots maken met mijn performance. Ik moet eerlijk zeggen: ik kan niet wachten tot ik mijn dochter ook kan leren dansen!”

De eerste keer Antwerp Giants

Alweer 16 jaar geleden kwam Britt terecht bij Antwerp Giants. Zo’n eerste keer is altijd intens, en dat weet ze nog altijd heel goed. “Het is echt geweldig dat wij ons de vaste cheerleaders van de Antwerp Giants mogen noemen,” zegt Britt volmondig. “Auditie doen was echt spannend. De leiding van deze auditieronde was destijds in handen van Sara Beeckmans. Zij is echt heel lief, en doorbrak echt alles wat mijn gedachte over het zijn van een cheerleader was.

Ik was vrij timide, en de uitvoering was natuurlijk strikt. Je moest je natuurlijk elk moment bewijzen, en op elke training aanwezig zijn. De eerste jaren was ik ook stiller, wat ook normaal is als je nieuw bent. Met de jaren word je mondiger, en dat moet tegenwoordig ook als je een groep wilt leiden. Ik werd later in Sara’s bijzijn co-captain, en heb de leiding van haar overgenomen toen zij was gestopt. Ik heb enorm lieve leden, en we zorgen altijd voor een enorme beleving.”

Inmiddels de captain van de cheerleaders

In 2013 heeft Britt een nieuwe groep samengesteld. Als teamcaptain stevent ze met de rest van de meiden al jaar en dag af op fantastisch mooie acts en beleving. Elke wedstrijd van de Antwerp Giants is het op het veld terug te zien: zowel tijdens de time-outs als tijdens half time. “Mijn beste vriendinnen heb ik benaderd toen de nieuwe groep werd samengesteld, en daar hebben we enorm geluk mee gehad. We zijn gaan uitbreiden, en we hebben ook jonge talent benaderd om te kunnen doorstromen. Vandaag de dag worden we gesponsord door Sportoase Groot Schijn. We hebben enorm leuke outfits mogen krijgen, en ik ben echt enorm blij dat we zulke fantastische sponsors hebben!”

Altijd garant voor spektakel

‘Without cheerleading, it’s just a game’. Dat is wat er te lezen is op de website van Sportoase cheerleaders. Zij bewijzen het tegendeel. Deze groep is een begrip geworden binnen de Belgische basketbalsport, bestaande uit meer dan 40 dansers. “Het is echt een geweldige ‘cheerfamily’! Ik zie ze even graag als mijn familie. Begin december zijn we met z’n allen op weekend naar de Ardenne gegaan, en ook als er iemand is bevallen van een kind dan zijn we daar bij. Ze noemen mij moeder, omdat ik me altijd ontferm over ze. Ik zeg echt altijd dat ze mijn hartsvriendinnen zijn. Wij kunnen elkaar alles vertellen, voor elkaar door het vuur gaan en echt de tofste tijden meemaken die wij maar willen!”

Ook jonge dansers maken kans om door te stromen naar de Sportoase cheerleaders. Twee leeftijdscategorieën, te weten kinderen tussen de vijf en twaalf jaar en junioren tussen de twaalf en zeventien jaar, kunnen in aanmerking komen om op een mooie manier betrokken te raken bij deze geweldige entertainment groep. “Emilie, Sophie en ik kunnen jonge kinderen opleiden tot bekwame dansers,” vertelt Britt. “Iedereen is 100% welkom bij ons, en we zullen de juiste trainingen bieden zodat iedereen die wil zich op een gezellige manier bij ons kan aansluiten!”

Heb jij de ambitie om als cheerleader te schitteren op het podium, onderdeel te zijn van een hechte vriendengroep en jouw talent te laten weerschijnen? Stuur een e-mail naar info@antwerpgiants.be, en wie weet zien we je later performen tijdens de wedstrijden van Antwerp Giants!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.