Topkip Lions plaatsen zich voor de halve finale van de play-offs

Gepubliceerd op 25 april 2024 om 17:30

Afgelopen weekend bleef thuisploeg Zorg en Zekerheid Leiden bij rust nog in het spoor van Topkip Lions. Na rust liep de ploeg uit Landsmeer uit naar een 80-55 overwinning. De debutant van de vrouwen Eredivisie, ZZ Leiden, heeft in de competitie twee teams onder zich weten te houden en hebben daarmee deelname aan de play-offs kunnen bewerkstelligen. Topkip Lions bleek echter een tegenstander van formaat, en een grote overwinning van 32-83 voor de bezoekers was dan ook niet te voorkomen.

Om de succesvolle afronding van het eerste seizoen van de dames van Zorg & Zekerheid Leiden te markeren, werden ze op een prachtige manier voorgesteld, met spotlights en confetti zoals gebruikelijk is in Leiden. In de nieuwe Leidse accommodatie, Sportcomplex 1574, beginnen de bezoekers sterk met een driepunter van Myrthe den Heeten. Leiden antwoordt onmiddellijk terug via Kim Schrama die dit seizoen een goede debuut maakt op het hoogste niveau. Ondanks het verzet is het Lions dat sterk doorgaat dankzij de bijdrage van Charlotte van Kleef en Richelle van der Keijl, en met de drives van Claire Hirman en Lindsay Pengel staat het 4-15 voor de bezoekers. Het probleem bij Leiden is het missen van veel lay-ups en driepunters, terwijl dat niet het geval is bij Lions. Met een driepunter van Janna Vogelaar en de drive van Emma de Wit loopt het verschil op naar 8-24 na het eerste kwart.

De bezoekers gaan door, ook in de verdediging. Ze houden Leiden van scoren af, en Van Kleef komt goed op gang aan het begin van het tweede kwart. Het verschil loopt op, hoewel Kimberly Brago en Mylah Aalse namens Leiden iets terug doen. Topkip Lions speelt als een collectief, wat resulteert in de tweede plaats in de competitie. Ze vinden Mia Lieverst die steeds beter haar plekje weet te vinden bij de hoofdmacht van de formatie uit Landsmeer. Via haar drive wordt het verschil 20 punten, en dat is het ook bij rust als Evi Dekker en Pleun Emmelot aan beide kanten nog een driepunter erin gooien: 18-39.

Na rust zet Landsmeer de Leidse aanval op slot. Via een sterke fase van Vogelaar wordt er steeds meer afstand genomen. Toch weten zowel Leiden als Topkip niet heel sterk te scoren, getuige de vele missers aan de kant van de bezoekers en dat Leiden enkel tot scoren komt via vrije worpen van Brago. Het is dan allang een formaliteit. Leiden weet dat hun eerste seizoen gaat eindigen, wel in een play-off wedstrijd waardoor er dit seizoen al hard is gestreden. Topkip zet nog één keer aan via een driepunter van Indy Le Belle, en via een driepunter van Siri Körner en vrije worpen van Senna Mooijekind wordt het 32-83 waardoor Topkip Lions zich plaatst voor de halve finale tegen Jolly Jumpers.