Vlijmscherp ontsnapt aan comeback van BV Rush

Gepubliceerd op 21 april 2024 om 10:30

Na driekwart van de wedstrijd leken de dames van Vlijmscherp niet in gevaar te zijn. Ze stonden immers 35-23 voor, totdat de bezoekers uit Uden beter begonnen te schieten in het laatste kwart. Het bracht ze terug tot 40-37, maar er was niet veel tijd op de klok. Vlijmscherp kon de wedstrijd uitspelen, en wist uiteindelijk te winnen met 43-39.

Beide teams houden elkaar in evenwicht in de verdediging. Fysiek contact onder de basket maakt het moeilijk om tot een goede score te komen. Bij de thuisploeg, Vlijmscherp uit Vlijmen maar vandaag spelend in Waalwijk, moet het dan van buiten komen. Laura Kropman gaat omhoog voor twee punten en verzilvert met succes de openingsscore. BV Rush komt moeilijk bij de ring, en na meerdere aanvallende rebounds van Esmee van der Steen is het Kropman die andermaal wordt gevonden voor het schot. Een betere start voor Vlijmscherp, maar BV Rush gaat ook met een plan komen. Vanaf de kop vinden ze Djenna Hoevenaars, die met een driepunter het verschil minimaliseert. De bezoekers willen doorpakken, en dat lukt als Tatu Haedar met twee drives naar de basket voor een 6-7 voorsprong zorgt. Verder laat Vlijmscherp het niet komen. Opnieuw is het Kropman die scoort en op zes punten komt, en aan het einde van het eerste kwart weet Roufayda Badad het verschil te verkleinen met een driepunter: 9-11 na het eerste kwart voor BV Rush.

Vlijmscherp gaat de verdediging wat opvoeren. Dit zorgt ervoor dat BV Rush opnieuw geen aanvallen weet op te zetten in scores, en bij de thuisploeg lukt het beter. Waar het Laura Kropman was die in het eerste kwart goed op schot was, zo is het Romy van den Broek die deze positie sterk overneemt. Allereerst zorgt ze voor de gelijkmaker, waarna Vlijmscherp het schot van BV Rush blokkeert. Van den Broek gaat door. Er komen nog drie van dit soort schoten van haar hand die ook allemaal doel treffen. Met acht punten op rij vergroot ze het verschil tot 17-11. Een lekkere run voor Vlijmscherp, en die wordt groter als Anouk van Engelen twee keer sterk naar de ring gaat en scoort. Een 14-0 run is hierdoor gerealiseerd, maar BV Rush laat het verschil niet verder oplopen. Aan hun kant gaat het schot ook vallen als Zoé Hermans in stelling wordt gebracht. Samen met Marleen van Wanroij is het verschil zes punten, maar het laatste antwoord voor rust is van Anouk Basters namens Vlijmscherp: 27-19.

Na rust scherpt Vlijmscherp de verdediging nog meer aan, zelfs zo dat BV Rush er moeilijk een bal in krijgt. Ook bij Vlijmscherp gaat het qua scoren moeizamer, hoewel Kropman en Van den Broek wederom toeslaan naar de basket. Verdedigend zijn het Amy Verhoeven en Ambra Hovenier die BV Rush het moeilijk maken. Het is Renee Hovenier die het verschil op 12 punten zet. Aan het begin van het vierde kwart laten de bezoekers zien dat het nog niet gedaan is. Marleen van Wanroij slaat op het belangrijk moment toe, eerst onder het bord en vervolgens met een hele belangrijke driepunter: 35-28. Vlijmscherp krijgt het moeilijker. Ze komen met moeite naar het bord, en BV Rush kan dichterbij komen. Echter worden er veel vrije worpen gemist, en bij Vlijmscherp is het Romy van den Broek die op een belangrijk moment weet te scoren. Het scoren blijft om en om doorgaan, waardoor het verschil acht punten blijft: tot aan 40-32. Vanaf dat moment is het Zoé Hermans die samen met Lise Donninger het verschil verkleint, vier punten nog maar. Er zijn nog maar twee minuten te spelen, en Vlijmscherp gaat de bal rondpassen om tijd te winnen. Er wordt veel gemist, maar Esmee van der Steen weet belangrijke rebounds te pakken om de bal in bezit te houden. Toch wordt er balverlies geleden, en met nog een minuut te gaan kan BV Rush dichterbij komen. Djenna Hoevenaars gaat naar de ring, krijgt de fout mee, maar weet net geen and-1 te realiseren. Op de vrije worplijn moet het gebeuren, maar ze schiet één vrije worp raak waardoor het met nog 40 seconden te gaan 40-37 wordt. Vlijmscherp weet de bal weer rond te passen, en via vrije worpen van Renee Hovenier en Laura Kropman gaan ze met 43-39 de wedstrijd winnend afsluiten, tevens het seizoen als derde afsluiten.