De Orange Lions rolstoelbasketbal mannen naar de Paralympics

Gepubliceerd op 15 april 2024 om 14:30

Door te winnen van Colombia is het het Nederlands rolstoelbasketbalteam bij de mannen gelukt: deelnemen aan de Paralympics in Parijs. De ploeg van bondscoach Cees van Rootselaar zag zijn team nog op gelijke hoogte staan tegen Colombia bij rust, maar na rust gingen de Lions als een speer naar een grote voorsprong. In het laatste kwart viel alles op z'n plek en daarmee wordt deelname aan de Paralympics met een 60-39 overwinning gerealiseerd.

Een goed begin is het halve werk, en een goed begin komt tot stand als Mendel op den Orth de aanvalsrebound pakt en de openingsscore verzilvert. Op den Orth is een geweldige kracht namens de Lions. Ook van buiten de bucket treft zijn schot doel: 8-5. Colombia wil het niet verder laten komen. Ze zoeken naar Rodrigo Perez, en die weet wel raad met de driepunter: 8 gelijk. Zo blijven beide teams in het spoor van elkaar in de eerste tien minuten. In dit soort gevallen is het Mendel op den Orth die niet stilvalt. Niet alleen hij, maar ook Gijs Even is goed voor een and-1 namens zijn ploeg. De Lions nemen daardoor een 18-15 voorsprong na het eerste kwart.

De winnaar van dit duel kan haar ticket boeken naar Parijs, naar de Paralympics. Daar gaat het om. Perez gaat opnieuw omhoog voor de driepunter, en andermaal treft het doel voor Colombia. Toch blijft de Nederlandse formatie op voorsprong als Even opnieuw goed is voor het schot. Samen met Mendel op den Orth komt hij in de dubbele cijfers te staan halverwege het tweede kwart. Matthijs Bellers gaat naar de basket, en zet daarmee de Lions op een voorsprong van drie punten. Drie punten zou ook het verschil zijn bij rust: 28-25 voor de Lions.

Colombia begint sterk na rust. Johan Vargas is namens zijn ploeg goed voor het schot, en een minimaal verschil. Een goede pass van Robin Poggenwisch bereikt Matthijs Bellers, en dat betekent opnieuw een goede score-impuls voor de Lions. Als ook Op den Orth weer scoort begint het verschil op te lopen in het voordeel van de Lions: 36-29. Colombia krijgt moeite met de defensieve kracht van de Lions. Een Colombiaanse turnover zorgt voor nieuwe perspectieven voor de Lions. Op de Orth gaat eens niet voor het schot, maar dat doet Matthijs Bellers wel met succes. Het verschil wordt groter. Ook Joeri van Liere weet het schot te verzilveren. Hierdoor is het 40-31 voor de Lions na het derde kwart, en daarmee is er nog van alles mogelijk.

Het schot van Gijs Even realiseert een voorsprong van meer dan tien punten voor de Lions. Daarmee wordt de wens op plaatsing naar de Paralympics steeds gerealiseerd. Een nieuwe kans kan deze wens nog meer laten uitkomen. Opnieuw is het Even die het voor elkaar weet te krijgen. De Lions beginnen serieus afstand te nemen van Colombia. Ook heeft Mendel van den Orth oog voor zijn medespelers, getuige de pass naar de andere kant van het veld naar Gijs Even: 46-31. Een collectief aan scorende en verdedigende spelers weet het voor elkaar te krijgen, een doelstelling op overtuigende wijze realiseren. Cees van Rootselaar weet het als het verschil 20 punten wordt: de Orange Lions gaan zich plaatsen voor een plek op de Paralympics. Ze verslaan Colombia met 60-39 en kunnen zich opmaken voor het grootste toernooi dat er bestaat.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.