MBCA dames onder 16 blijft overeind tegen Basketball Academy Utrecht

Gepubliceerd op 15 januari 2024 om 08:30

Ook de onder 16 dames van MBCA zijn de onder 16 Eredivisie gestart met de tweede helft. Hun tegenstander in deze thuiswedstrijd betrof afgelopen zondag Basketball Academy Utrecht. Gedurende de wedstrijd wilde het bij beide teams in de aanval totaal niet lopen. Veel gemiste ballen werden gemist, en de wedstrijd werd vooral gekenmerkt door de grote hoeveelheid vrije worpen. Na rust liep MBCA uit en had Utrecht geen antwoord op de verdediging die werd neergezet. Het leidde tot een lange tijd niet scoren, maar dat was in het vierde kwart anders. Utrecht kwam terug tot vier punten, maar het grote hoeveelheid balverlies zorgde er niet voor dat het tij nog gekeerd kon worden. Hierdoor wist MBCA met 54-50 te winnen waardoor ze zich nu op de tweede plaats van de onder 16 Eredivisie bevinden.

Na de winst van Apollo op Leiden wil MBCA haar kans grijpen om de tweede plek bezet te houden. Hun tegenstander, Basketball Academie Utrecht gecoacht door Kim Bos, heeft dit seizoen wedstrijden weten te winnen op karakter en talentvolle groei. Wat te denken van Marit Lokker, een zeer sterke kracht namens de bezoekers uit Utrecht. Ze is goed voor gemiddeld 19 punten per wedstrijd, en kan zeer allround spelen; van onder het bord tot vanaf de driepuntslijn. Ook een talentvolle kracht is Liza Post. Een behendige spelverdeler die naast haar assists goed is voor gemiddeld 14 punten per wedstrijd. Een selectie die op verschillende manieren sterk kan uitpakken. Dat doen ze ook in de beginfase tegen MBCA. Lisa Fooij, ook een sterk talent, wordt gevonden door Liza Post en weet voor de eerste score te zorgen namens de bezoekers. MBCA krijgt veel fouten mee waardoor ze vrije worpen mogen nemen, maar van de eerste zes vrije worpen gaat er eentje raak. Ondertussen gaat Utrecht door met een and-1, opnieuw van Fooij. Voorlopig komt MBCA niet tot een gewenste aanval, terwijl de Utrechtse kracht komt van Marit Lokker: 2-7. MBCA gaat opzoek naar Adriana Reijnen. Zij wordt gezocht, en met haar jumper maakt ze 7 gelijk halverwege het eerste kwart. De bezoekers zien MBCA terugkomen, en lijden balverlies waardoor de thuisploeg uitpakt met de drive van Ranya Hnassay. MBCA komt op voorsprong, maar gelijk slaat Utrecht toe met de driepunter van Marit Lokker. Gelijk na de herovering van de voorsprong komt Lokker in gevaar. Zij maakt haar tweede persoonlijke fout, en MBCA gaat daar gebruik van maken. Allereerst vinden zij Ivy Panka die naar de basket snijdt en de voorsprong terug bezorgt aan de thuisploeg. Utrecht krijgt het moeilijk, en aan de andere kant wordt gezocht naar Hannah Mannaerts. Het vertrouwen ligt in haar handen, en laat het zien met een driepunter: 14-10. MBCA zit weer in de wedstrijd, en houden Utrecht van scoren af. De bezoekers lijden opnieuw balverlies, zoals vaak in het eerste kwart. Via Panka lopen ze verder uit, maar het laatste schot is van Liza Post die voor 17-12 zorgt na het eerste kwart. Ook nu beginnen de bezoekers goed aan het kwart. Isheya Gampat is een behendige speelster die een mooie drive naar de basket weer af te ronden. Beide teams weten niet zorgvuldig om te gaan in de aanval, en voor Utrecht wordt het lastig als Lokker haar derde persoonlijke fout maakt. Bij MBCA weet enkel Panka nog te scoren, maar Utrecht vindt Liza Post die met een driepunter de ruststand bepaalt op 23-21.

Een lage stand bij rust. Dat impliceert dat er zeker niet fraai wordt geschoten. Het schotpercentage van beide teams was dan ook erg laag. Na rust komt MBCA beter in de wedstrijd. Ivy Panka gaat de confrontatie aan onder het bord, en met een jumper zorgt ze voor 29-21. Utrecht heeft moeite met de aanval, en Lokker maakt al snel haar vierde persoonlijke fout. Ze mag er nog maar eentje maken en het is einde wedstrijd voor haar. Utrecht komt binnen drie minuten in het derde kwart al op vijf teamfouten, en dat betekent veel vrije worpen voor MBCA. Keslin Visser weet daar wel raad mee. Zij zet het verschil op tien punten in het voordeel van MBCA. De bezoekers raken in paniek. Ruim vijf minuten komen zij niet tot scoren, en dat lukken Ranya Hnassay en Annabel Vooijs wel met de drive naar de basket. Na zes minuten komt Utrecht voor het eerst tot scoren via Neve Boerkamp, maar gelijk daarna is het Mannaerts die het verschil weer op 12 punten zet. In de rebound is Jill Pinnock goed aanwezig, en weten Pieke Kammeraat, Amina Neefjes en Kensia Roseval verschillende steals te pakken. MBCA blijft daardoor op voorsprong, maar in de aanval begint er eenzelfde concept te ontstaan wat de bezoekers door beginnen te krijgen. Het zijn Isa van den Heuvel en Boerkamp die het verschil verkleinen tot tien punten na het derde kwart: 40-30. Hierdoor begint Utrecht de smaak te pakken te krijgen. Onder het bord wordt Carmel Terefe gevonden die het verschil binnen de tien puntengrens verkleint. Bovendien pakt Marit Lokker een steal waardoor Isheya Gampat in stelling wordt gebracht. Het verschil is via haar nog maar zes punten: 42-36. MBCA zoekt een nieuwe mogelijkheid, maar lijdt weer balverlies. Het zoeken is naar Lokker aan de andere kant die gelijk naar de basket gaat en bij het fluitsignaal de and-1 lijkt te scoren: 42-39 zou je zeggen, maar het is een loopovertreding. Daarmee had Utrecht tot een verschil van drie punten kunnen komen. In plaats daarvan vindt MBCA Vooijs die samen met Reijnen het verschil weer terug zet op acht punten: 46-38 met nog vier minuten te gaan. Opnieuw is het duel nog niet beslist. Utrecht wil terug komen, en komt terug als Liza Post opnieuw wordt gevonden. Ze halveert het verschil, maar Utrecht lijdt in de volgende aanval balverlies. Dichterbij komen ze niet als Reijnen weer onder het bord scoort: 50-42. Het begint opnieuw spannend te worden. Het is nu Utrecht dat meerdere vrije worpen mag nemen. Deze kansen en het schot van Marit Lokker zorgen voor een klein verschil: 52-48 in de laatste anderhalve minuut. Het kan nog voor beide teams, en MBCA verliest de bal. De bezoekers zoeken naar een minimaal verschil, en Carmel Terefe probeert het als zij de driepunter neemt. Deze gaat echter mis waardoor het verschil voor MBCA intact blijft. Met nog 45 seconden te gaan is het 54-50 voor de thuisploeg, maar Utrecht heeft het balbezit. Ze gooien alleen de eerstvolgende mogelijkheid weg, want MBCA is alweer aan de bal. Zij zijn er alles aan gelegen om de bal in bezit te houden en zo seconden te kunnen inwinnen voor de overwinning. Ze missen alleen hun schoten, en Utrecht krijgt een nieuwe kans. Echter wordt ook deze kans teniet gedaan als er opnieuw balverlies wordt geleden. Daarmee had Utrecht dichterbij kunnen komen, maar dat gebeurt niet. MBCA speelt de klok uit, en blijft op de veilige marge van 54-50 staan. Een nieuwe overwinning voor de thuisploeg die daarmee tweede staan in de onder 16 Eredivisie.