Apollo onder 16 pakt de winst in Leiden

Gepubliceerd op 13 januari 2024 om 17:00

Vrijwel de hele wedstrijd had Apollo in de lengte het voordeel. De bezoekers wisten uit de aanvallende rebounds veel kansen te creëren. Deze kansen zouden leiden tot een voorsprong die Apollo de hele wedstrijd wist vast te houden. Door met 63-70 te winnen houden ze zicht op de top van de competitie.

In de verdediging weet de thuisploeg, BS Leiden spelend in het wit, een aantal onderscheppingen te realiseren. Van daaruit zijn het Jonni de Haas en Madeleine Smit die scorend uitpakken. De bezoekers proberen antwoord te vinden op de Leidse verdediging. Wynona Tjien Fooh is in de beginfase goed voor drie steals, en via Anna den Hollander en een and-1 van Esther Berthelet komt Apollo terug tot 6-5. Een volgende Amsterdamse steal wordt door diezelfde Berthelet gepakt, en na meerdere rebounds zorgt Alexia Siljade voor de eerste voorsprong voor de hoofdstedelingen. Door veel steals bij beide teams ontstaan er meerdere kansen. Leiden weet wat terug te doen als het schot van Fleur Boom wordt gevonden, maar Apollo gaat verder met een and-1 van Wynona Tjien Fooh. Leiden zoekt naar de mogelijkheden, en vindt Madeleine Smit: een echte leider van het team. Na een drive van haar vindt ze vervolgens Senna Bakker die het verschil weer minimaliseert. Juist in de verdediging weet Apollo veel steals te pakken. Via Berthelet en Den Hollander sprinten de bezoekers uit naar 15-22. Enkel Smit weet in de aanval wat terug te doen, gezien het feit dat ze al op tien punten komt. Een nieuwe steal van Tjien Fooh wordt gepakt, en Apollo heeft daarmee in het eerste kwart de wedstrijd te pakken: 15-24. Apollo gaat door in het tweede kwart. Met meerdere drives, en een prachtige and-1 van Daylisa Deul, loopt Apollo uit naar 20-30. Op reboundend vlak overheerst Apollo, en daardoor ontstaat het voordeel voor de bezoekers. Leiden zoekt de mogelijkheden, maar krijgt te maken met de lengte van de hoofdstedelingen. De 24-secondenklok gaat veelal af, als gevolg van diverse noodschoten. Madeleine Smit is in de verdediging veel aanwezig, wat leidt tot veel steals en vanwege de Amsterdamse persoonlijke fouten ontstaan er veel vrije worpen. Leiden blijft met een verschil van acht punten in het spoor, en in de verdediging maken ze het Apollo niet meer makkelijk op scorend gebied. Een tweepuntsschot van Danique Roodakker is een teken, ook als Floor Kuijt de steal pakt. Ze passt naar Smit die het verschil verkleint: 28-32. De thuisploeg voelt dat ze terug kunnen komen, met nog één minuut voor rust. Met een driepunter verkleint Roodakker het verschil tot één punt bij rust: 31-32.

Na rust hervat Leiden sterk. Sterre van Engen en Danique Roodakker zorgen met hun jumpers voor een voorsprong voor de thuisploeg. Apollo laat het daar niet bij zitten. Maeve Leysner wordt onder het bord gevonden, en herovert de voorsprong weer. Ook in de rebounds pakken ze in aanvallend opzicht er veel van. Van daaruit is het Daylisa Deul die een and-1 verzilvert: 35-39. Na de score van Smit lijkt Apollo weer weg te lopen. Maeve Leysner zet een tandje bij in de aanval, en vergroot het verschil voor de bezoekers: 37-44. Leiden wil er nog niet aan. Floor Kuijt krijgt een opleving. Haar drives en steals geven Leiden de kans om terug te komen. Teuntje Galavazi weet de ring ook te vinden, en daardoor neemt coach Rinske van Schooneveld van Apollo een time-out bij 44-48 met nog twee minuten te gaan in het derde kwart. Beide teams blijven doorgaan met scoren, via Galavazi en de inlegger van Angel Lettering. Ook Galavazi is bezig aan een sterke periode. Na de aanvalsrebound is ze goed voor 50 gelijk na het derde kwart. Apollo begint het laatste kwart goed met de beweeglijkheid van Deul, maar Fleur Boom antwoordt meteen terug. Diezelfde Boom gaat omhoog voor het schot waardoor ze de voorsprong voor Leiden kan bewerkstelligen, maar ze mist. In plaats daarvan is het Siljade die vanaf de vrije worp lijn voor een nieuwe voorsprong zorgt. Leiden geeft niet op, en gaat door met het schot van Fleur Boom betekent weer een gelijke stand: 54-54. Leiden zet op dat moment Madeleine Smit weer in het veld. Gelijk mag ze naar de vrije worp lijn om een voorsprong te realiseren. Eén daarvan gaat erin: 55-54 voor Leiden. Apollo krijgt de kans om een voorsprong te pakken, maar ze missen de open inlegger. Een nieuwe kans voor Leiden om uit te lopen, maar het gebeurt niet. Maeve Leysner staat vrij, en zij zorgt er wel voor dat Apollo weer met één punt op voorsprong komt. Siljade pakt bovendien een steal, maar het blijft voorlopig moeilijk bij beide teams qua scoren; zes minuten voor het einde. Danique Roodakker wordt gevonden in de hoek, en realiseert een nieuwe voorsprong met haar schot. Beide teams krijgen de bal er met moeite in, inleggers die over en weer worden gemist. Veel aanvallende rebounds zorgen ervoor dat Apollo weer op voorsprong komt via Tjien Fooh: 59-60. Jonni de Haas laat het daar nog altijd niet bij zitten. Het is heel spannend, maar haar tweepuntsschot zorgt voor 61-60. Bovendien krijgt Smit de kans om vrije worpen te nemen. Daar gaat er één van raak, en aan de andere kant is het Daylisa Deul die vrije worpen mag nemen om gelijk te maken. Ook daar gaat er één van raak: 62-61 voor Leiden. Leiden maakt gelijk de persoonlijke fout waardoor Deul nieuwe vrije worpen mag nemen. Deze keer gaan ze wel raak: 62-63 voor Apollo met nog anderhalve minuut te gaan. Een zeer spannende slotfase gaan we tegemoet. Apollo pakt bij de inbounce een steal, en opnieuw zoeken ze naar Daylisa Deul die onder het bord wordt gevonden. Ze faalt opnieuw niet, en een belangrijke treffer voor haar betekent een voorsprong van drie punten. Apollo weet dat ze kunnen winnen in Leiden, en maken gebruik van het feit dat zij in de rebound het overwicht hebben. Van daaruit pakken zij het voordeel, en via vrije worpen gaat Apollo winnen met 63-70 en verstevigt en blijft daardoor in het spoor van de top van de competitie.