BC Apollo Amsterdam onder 12 wint close duel, ruime overwinning voor dames 3 van Landslake Lions

Gepubliceerd op 7 januari 2024 om 10:00

Het nieuwe jaar is net begonnen. In de meisjes onder 12 competitie staan BC Apollo en Landslake Lions op positie 3 en 4. Tijd voor een spannend duel dus aan het begin van 2024. Dat werd het ook, want hoewel Apollo steeds op voorsprong stond, kwam Landslake Lions steeds terug op gelijke hoogte. Pas op het laatste moment kreeg de wedstrijd een overwinning, namelijk BC Apollo met 23-26.

Tussen dames 3 van Landslake Lions en Harlemlakers was het minder spannend. In het tweede kwart schoot de thuisploeg met scherp en legde de basis voor de overwinning vast. Met ruime cijfers begon dames 3 het jaar 2024 goed: 83-44.

Landslake Lions dames onder 12 VS BC Apollo dames onder 12

Landslake Lions en BC Apollo zijn twee sterke onder 12 teams in de competitie. Dat laten de bezoekers in de eerste minuten gelijk zien. Siena Cruz Vlietstra sprint naar de overkant om een snelle drive naar de basket af te ronden. Ook in de verdediging laten de bezoekers zien dat zij Landslake Lions vastzetten in de aanval. De thuisploeg is niet in staat om wat terug te doen, maar Apollo mist veel mogelijke ballen. Het is Landslake Lions dat zoekt in de aanval en voor het schot Dana Helversteijn vindt, die zich omdraait en het schot voor de Lions met succes verzilvert. Apollo gaat door in de aanval en schiet met scherp via drie punten van Jomana Alsaid: 2-7.
Na het afstand van de bezoekers weigert Landslake het daarbij te laten. Jodymae Lieverst dribbelt naar de basket om af te ronden, een and-1 krijgt ze daarbij cadeau. Ook begint Landslake in de verdediging de passes van Apollo te blokkeren. Het leidt tot nieuwe mogelijkheden voor de thuisploeg, met succes. Noor van den Berg wordt gevonden via een mooie pass van Helversteijn en minimaliseert het verschil: 6-7. Vlak voor rust scherpt Apollo haar verdediging aan, en is het Mara Jones die de bezoekers laat uitlopen tot 6-14 bij rust.

Een mooie inlegger voor Noor van den Berg na de pass van Dana Helversteijn

De thuisploeg heeft Apollo vlak voor rust zien uitlopen. Ze willen opnieuw terugkomen in de wedstrijd, zoals ze dat aan het begin van de wedstrijd deden. Dat lukt via de score van Jelka Winkel die de toon zet voor een comeback, want Apollo lijdt balverlies en ziet dat de tegenstander beter in de wedstrijd komt. Dat is ook het geval. Janna Roodenburg stopt een nieuwe aanval van Apollo en vindt onder het bord wederom Winkel die het verschil weer verkleint. Het wordt opnieuw spannend, want Apollo heeft moeite gekregen met de verdediging van Landslake. Een nieuwe kans om dichterbij te komen lukt. Belangrijke rebounds worden gepakt door Livia van den Hoek en Lilia Hamdani. Sera Aktas schiet drie punten erin, waardoor Landslake weer naast Apollo staat: 15-18. Het is weer een wedstrijd, met alle mogelijkheden die aanwezig zijn.
Toch weigeren de bezoekers om Landslake dichterbij te laten komen, want Siena Cruz Vlietstra gooit op een belangrijk moment drie punten namens de hoofdstedelingen, die dan weer met 15-21 aan de leiding gaan. Via haar loopt Apollo nog verder uit, naar een voorsprong van acht punten. Opnieuw moet Landslake Lions dus zoeken naar een manier om aansluiting te vinden. Via een drietal speelsters vinden zij een flow in hun spel. Sarah Langereis is een sterke verdediger, dat laat ze zien door druk te zetten op de aanval van Apollo. Haar inbreng stopt het scoren van de bezoekers. Ze vindt Jelka Winkel die het verschil weer terugdringt. Nu is het Apollo dat de bal inlevert na de press van Langereis. De thuisploeg komt dichterbij, zeker als Lieverst in de aanval harder gaat spelen. Haar kracht zorgt voor een kleiner verschil, en het duo Lieverst-Langereis gaat de ploeg voor in de strijd. Een krachtige inbreng zorgt voor een nieuwe score van Winkel, en zo realiseert Landslake Lions een run van 8-0 om met nog vier minuten te gaan gelijk te maken: 23-23. Het is Apollo dat de verdediging opnieuw aanscherpt, net zoals in de eerste helft. Het zorgt er echter niet voor dat zij frequent tot scoren komen. Het verschil blijft één punt in het voordeel van de bezoekers via een vrije worp van Amelie Mentink.
Landslake Lions kan op voorsprong komen, maar vindt geen weg uit de verdediging die Apollo neerzet. Een moeilijk moment in de laatste minuten, waarin Apollo ook nog eens scoort via Siena Cruz Vlietstra: 23-26. De laatste minuut gaat in, en Landslake moet een schot voor drie punten erin zien te gooien. De speelsters daarvoor worden gevonden: Helversteijn, maar die mist. Landslake komt bij de rebound, en opnieuw doet zich een kans voor. Ook die gaat er niet in, maar een derde en laatste kans wordt gegeven aan Landslake. Nog één kans is er om een verlenging te forceren, maar dan moet het schot er wel in. Dat doet het uiteindelijk niet, en zo wint Apollo in Landsmeer met 23-26 en opent daarmee 2024 naar hun wens.

Landslake Lions dames 3 VS Harlemlakers dames 1

Dames 3 van Landslake Lions ontvangt Harlemlakers, die voor de winterstop op de tweede plaats stonden in de 5e Divisie. Nu in de 4e Divisie zijn de verhoudingen anders. De bezoekers, Harlemlakers, vinden Leah Delikát; een schutter die vanaf de driepuntslijn erg trefzeker kan zijn. Ook in deze wedstrijd opent zij via een driepunter. Landslake antwoordt terug via hun vertrouwde krachten: Lisanne Timmer en Quinty Kuijper. Zij maken het de bezoekers lastig in de verdediging, waardoor Harlemlakers moeilijk bij het bord kan komen. Het is de thuisploeg die daardoor steeds verder uitloopt. Desi de Roos is een talentvolle kracht die in de jeugd van BC Apollo veel mooie dingen heeft laten zien. Zij zet met een drive naar de basket Landslake op 8-3. Hierdoor besluit Harlemlakers een time-out te nemen en brengt Iza Nieuwenhuizen in stelling. Onder het bord is zij een sterke schakel, en haar inbreng zorgt ervoor dat Harlemlakers het verschil minimaliseert. Meer zal het niet opleveren, want via een driepunter van Timmer is Landslake alweer uitgelopen. Hun kracht via Kuijper en Thirza Denekamp zorgt voor 18-12 na het eerste kwart.
Een kwart in het teken van het afstandsschot is aanstaande voor de thuisploeg. Allereerst zijn ze via de drive snel en beweeglijk genoeg om een serie van tweepunters te realiseren. Lisa Bosma en Marjolein Tijsterman vergroten de voorsprong tot 12 punten. Het lijkt er vervolgens op dat Harlemlakers wat gaat terugdoen. Vanuit de dribbel zijn Sonriza Komproe en Stella Neerings goed voor verweer, maar op dat moment vallen de driepunters gemakkelijk bij de thuisformatie. Achtereenvolgend zijn Desi de Roos en Jasmijn de Wit goed voor series schoten waardoor Landslake verder uitloopt. Hun inbreng zorgt voor een grote voorsprong bij rust: 47-24.

Het verschil is al gemaakt, en dat wordt alleen maar groter door het scorende drietal Marjolijn Tijsterman, Lisanne Timmer en Thriza Denekamp. De drives en schoten worden effectief uitgezocht, en verdedigend houdt Landslake Harlemlakers van scoren af. De bezoekers krijgen er geen punt meer in, en de thuisploeg des te meer. Quinty Kuijper is bezig aan een mooi slotakkoord, en via Rachel Duikers wordt het uiteindelijk 83-44 voor Landslake Lions tijdens het eerste duel van 2024. Een mooie winst voor de thuisploeg om mee te beginnen.