Fanatieke basketbalster Leah Delikát in ontmoeting met legende LeBron James

Gepubliceerd op 16 november 2020 om 12:50

Bekende mensen ontmoeten; veel mensen dromen daar van. Voor de 14-jarige Leah Delikát is dat werkelijkheid geworden, en wel met een zeer legendarische basketballer!

Sinds 6-jarige leeftijd fervent basketbalster

Leah speelt al heel lang basketbal. Haar fanatisme straalt af binnen het team, en dat is ook terug te zien op het veld. Met haar onder 16 team van MBCA won ze de eerste drie wedstrijden oprij. Waar komt haar passie en fanatisme vandaan? “Mijn broer die zat al eerder op basketbal dan ik,” vertelt Leah. “Hij ging elke zaterdagochtend met de Basketball’s Cool meedoen. Ik ging naar hem kijken en dacht ‘oh dat zal ik ook wel willen doen’. Met mij en de bal ontstond toen al heel snel een klik. Daarbij heeft mijn oma vroeger ook gebasketbald in Hongarije. Een van de vrienden van mijn oma was Ralph Klein, een bekende Israëlische basketbalcoach.”

Ralph Klein was niet zomaar een basketbalcoach. In 1970 werd hij trainer van het Israëlische Maccabi Tel Aviv BC, en werd met dat team vier keer kampioen en won in 1977 de Europese titel. Later werd hij coach van het nationale team van Israël waarmee hij twee maal een zilveren medaille behaalde in Eurobasket in 1979 en 1981. De passie die Leah heeft is dan ook niet verrassend.
Zoals gezegd, MBCA onder 16 presteert tot dusver goed. Leah’s team heeft de eerste drie wedstrijden met ruime cijfers gewonnen. “Ik ben een spelverdeler. Op deze positie heb ik een goed spelinzicht. Dribbelen en schieten gaan mij ook wel goed af. In de verdediging mag ik wel wat harder en agressiever zijn.”

Naast 5x5 basketbal ook liefhebber van 3x3 basketbal.

Effectieve clinic van het nationaal vrouwenteam

Via MBCA ging Leah later verder kijken. Bij het team waar ze daarna in actie zou komen maakte ze een bijzondere tijd mee. “Vanaf mijn zesde tot mijn elfde ben ik via de Basketball’s Cool naar MBCA gegaan. Daar heb ik gespeeld bij diverse mix teams en later ook bij een meidenteam. Vervolgens heb ik een jaar bij Landsmeer gespeeld, waarmee we ook kampioen zijn geworden. Qua school was het beter om in Amstelveen te spelen, dus ben ik weer teruggegaan naar MBCA. Met het onder 16 team hebben we nu een hele leuke groep. Vroeger was ik soms bang om tegen langere mensen te spelen, maar nu maakt het mij eigenlijk niet meer uit. Sterker nog, ik houd juist van nog meer uitdagingen. Dit seizoen presteren we erg goed. Ik denk dat we als team ook gegroeid zijn. Nu we voor het tweede jaar met elkaar spelen zijn we sterker geworden en winnen we met goeie uitslagen.”

Vier speelsters van het nationaal vrouwenteam, inclusief coach Hakim Salem, gaven een paar jaar geleden een clinic. Leah heeft daar heel veel van opgestoken. “Ik heb daar erg veel oefeningen meegekregen die mij vernieuwende inzichten gaven. Dat soort oefeningen hebben mij echt sterker gemaakt. Het waren oefeningen die gericht waren op balvaardigheid en behendigheid tijdens het dribbelen en 1 tegen 1 spelen. Dat zijn dingen die mij een sterkere speelster heeft gemaakt.”

Gedreven om tot het uiterste te gaan! © Salem Photography

De ontmoeting met haar lievelingsspeler

Ondanks dat er meerdere spelers zijn die Leah inspireren, ontmoet ze zowaar haar ultieme inspiratiebron. “We gingen een weekendje naar een hotel in Amsterdam vanwege mijn moeders verjaardag. We hadden net gedineerd en toen stond hij ineens achter mij: LeBron James! Mijn moeder keek ineens omhoog en dacht ‘huh, klopt dit wel?!’ Je zag echt een grote man met een stuk of 10 bodyguards om zich heen. Ik draaide mij om, en mijn eerste gedachte was dat ik zeker weten wist dat ik droomde! Mijn moeder kon nog heel snel vragen of ze een foto kon maken, en dat mocht. Net nadat de foto was genomen moest hij alweer snel weg. Na dat alles dacht ik ‘is dit allemaal echt gebeurd?’ Ik wilde het eerst niet geloven, maar het was een zeer bijzonder moment. We zaten in hetzelfde hotel dus we zagen hem dat weekend ook geregeld. Zo ging hij bijvoorbeeld fietsen door Amsterdam.”

Lucky Leah! Als fanatieke basketbalster is dit een droom voor iedereen die van deze sport houdt!

Reactie plaatsen

Reacties

Kati
4 jaar geleden

Wat een mooi stuk, dank je wel!

Bryant Abath
4 jaar geleden

Dank je wel Kati! Een bijzonder moment dit voor Leah!

Hans Snoek
4 jaar geleden

Geweldig dit!

Bryant Abath
4 jaar geleden

Dank je wel Hans!

Lieze
4 jaar geleden

Geweldig stuk geschreven over een geweldige speelster. Zo trots op haar doorzettingsvermogen