De mannen en vrouwen van Goba Gorinchem winnen laatste duel voor kerst

Gepubliceerd op 17 december 2023 om 11:00

Goba Gorinchem, het doet mij weer denken aan het tijdperk van Den Braven Goba. Midden jaren 90 speelde de Gorinchemse formatie haar thuiswedstrijden in Sporthal Oosterbliek, met Nederlandse krachten als Richard van Poelgeest, Marco de Waard, Okke te Velde en William de Ronde; vergezeld met Amerikaanse versterkingen als Michael Huger, Jeff Malham en Yuri Barnes. De ploeg behaalde één keer de nationale beker, tegenwoordig geheten Basketball Cup, en stond één keer in de finale van de play-offs tegen landskampioen Mustang Jeans Den Helder. Na een paar succesvolle jaren hield de geldschieter Cees den Braven het voor gezien, en stopte het avontuur voor Goba op het hoogste niveau van Nederland. Na 27 jaar zijn we in sporthal Oosterbliek, en zien we het dames 1 team in de Vijfde Divisie uitkomen tegen Hurricanes uit Spijkenisse en heren 1 in de Derde Divisie spelen tegen Green Eagles uit Maassluis. De dames van Goba hadden een moeizaam begin tegen de bezoekers, maar plaatsen daarna een 25-0 run die goed was voor een ruime voorsprong. Als collectief speelden zij met 63-32 de wedstrijd klaar. De mannen hadden een wedstrijd met twee gezichten; de eerste helft die was weggelegd voor de bezoekers, waarna Goba in de tweede helft eroverheen denderde. Na 40 minuten was de winst voor de thuisploeg met 75-64.

Goba dames VS Hurricanes

De ploeg uit Gorinchem kent een aantal blessures. Eén van de geblesseerden is Cheryl Meijers die in plaats van spelen het team vanaf de bank coacht. Zij ziet dat haar team goed begint met het schot van Jasmina Zulfic. De bezoekers doen iets terug. Daarvoor zoeken ze naar Stephanie Bieshaar die snel en beweeglijk is, en haar ploeg aan de leiding zet met 2-6. Na een sterk begin van de bezoekers is het aan Goba om wat terug te doen. Manouk Voorwerk zet het spel op, daar begint het doorgaans bij de thuisploeg. Goba gebruik van hun snelheid en lengte. Julia Koekkoek snijdt naar de ring om Goba weer naast Hurricanes te zetten. De thuisploeg weet ook in de rebounds haar voordeel te pakken. Het is Jill Beck die Goba aan de leiding weet te zetten middels verschillende aanvallende rebounds. Dat is het teken om nog verder afstand te nemen. In de verdediging wordt Hurricanes geforceerd tot turnovers, en gaat de thuisploeg verder met het drietal Beck, Koekkoek en Zulfic. Goba breidt de voorsprong uit. In het tweede kwart is het Kimberly van der Griend die de scorende positie overneemt en haar ploeg laat uitlopen. Een 25-0 weet ze te realiseren waardoor Goba sprint naar 27-6. Hurricanes staat in een mum van tijd op een grote achterstand, maar Bieshaar weet de run te doorbreken en iets dichterbij Goba te zetten. Cheryl Meijers besluit om een time-out te nemen om de voorspring niet kleiner te laten worden. Dat gebeurt niet, want het is Julia Koekkoek die met een snelle drive naar de basket goed is voor een 29-11 stand bij rust.

Goba gaat na rust door, wederom met Koekkoek die een sterk scorende wedstrijd aflegt. Zij en Anne Bogerd laten het verschil groeien. De thuisploeg komt niet meer in gevaar. Er wordt goed gepasst, gerebound en goed afgerond. Jill Beck doet in de verdediging haar voordeel met verschillende blocks, pakt meerdere aanvallende rebounds en laat het verschil groeien. Wederom weet Kimberly van der Griend aan de lopende band te scoren naarmate de wedstrijd vordert. Het verschil is al groot, zeker als ook May-gi Leihitu en Manouk Voorwerk in het laatste kwart hun schoten weten te verzilveren. Via Lydia Hettema wordt de wedstrijd op een mooie manier afgesloten; met veerkracht om een ruime overwinning binnen te halen. Het wordt 63-32 voor Goba dat als collectief deze zege weet veilig te stellen.

Goba heren VS Green Eagles

De bezoekers uit Maassluis maken het Goba lastig in de verdediging. Via meerdere steals is het Marcel Vaissier die met een driepunter de bezoekers op 6-7 zet. De thuisploeg speelt gehaast, en wil vanaf het begin meteen naar de basket gaan om te scoren. Green Eagles is beheerster in de aanval, en neemt de tijd om tot een goede afronding te komen. Het lukt ze onder het bord via Mats van Loon die voorsprong voor de bezoekers bewerkstelligt. Zijn actie zorgt voor een 14-16 stand na het eerste kwart. Waar Green Eagles in het eerste kwart is geëindigd, gaan ze in het tweede kwart direct mee verder. Een driepunter van Richard Otto en een sky-hook van Stefan Kraaijeveld zetten het verschil op tien punten: 15-25. De thuisploeg komt vervolgens tot een betere aanval als Ivan Herrewijnen sterker naar de ring gaat. Er wordt meer gepasst en gezocht naar de mogelijkheden. Timothy Hoek weet deze mogelijkheden te benutten, en via hem komt Goba bij rust terug tot 30-35.

De sterke lijn wordt door Goba doorgezet, wordt ook door Timothy Hoek doorgezet. Via een driepunter en meerdere drives naar de basket komt Goba op een 37-35 voorsprong te staan. Op dat moment wordt de positie van Hoek overgenomen door Noyan Baris. Met meerdere drives naar de basket, acht punten oprij, wordt het verschil groter in Gorinchems voordeel. Ook zijn broer Yannik Baris bewijst zijn waarde met een driepunter die voor 50-39 zorgt. Waar Goba in de eerste helft moeite had in de aanval slaan ze in het derde kwart een gat ten opzichte van Green Eagles. De bezoekers willen daar nog niets van weten, en via Wouter van den Berg wordt het verschil kleiner na het derde kwart: 55-48. Beide teams blijven in het spoor van elkaar. Guide Slootweg brengt de bezoekers dichterbij. Op dat moment is het Noyan Baris die opnieuw toeslaat, dit keer met een belangrijke driepunter waardoor het verschil intact blijft. Datzelfde gebeurt via Timothy Hoek en vervolgens weer via Noyan Baris. Dat zijn hele belangrijke driepunters waardoor Goba op een voorsprong van 11 punten blijft. Green Eagles geeft ondanks dat niet op. Ingo Rutting schiet een aantal belangrijke jumpers raak waardoor nog altijd een wedstrijd is: 71-64. In de resterende minuten laat Goba het verschil niet kleiner worden. Het wordt uiteindelijk 75-64 voor de thuisploeg die daardoor opnieuw een overwinning pakt in de Derde Divisie.