Onder 20 dames van de Orange Lions en Belgian Cats openen het onder 20 EK met winst

Gepubliceerd op 29 juli 2023 om 19:00

Iedereen van de onder 20 dames van de Orange Lions droeg bij aan de overwinning. Als collectief speelden de Lions de wedstrijd tegen Kosovo klaar. Op het gebied van aanvallende kracht, rebounden en assists waren de Lions dominant, en wonnen met 87-57 hun eerste EK wedstrijd in de B divisie.

Spannender was het bij de Belgian Cats onder 20. Bij rust stonden ze in de A divisie van het onder 20 EK met 10 punten achter tegen Letland. Door beter te rebounden en onder het bord sterkere aanvallen af te ronden wonnen ze met 62-66 van Letland.

Orange Lions VU20 VS Kosovo VU20

Al gauw lopen de Orange Lions onder 20 dames uit naar een goede voorsprong in de eerste drie minuten. Door de vele persoonlijke fouten van Kosovo en vrije worpen lopen ze uit naar een 10-2 voorsprong. Onder het bord hebben Frode van der Schans en Jaleesa Molina daar ook voor gezorgd, net als Lotte van Kruistum; het sterke talent van Grasshoppers Katwijk die dit seizoen kampioen zijn geworden. Kosovo scoort via een jumper van Astera Tuhina, maar de Lions mogen alweer voor de 12e keer vrije worpen nemen. Daar gaan er slechts zes van raak in de eerste vijf minuten. Kosovo kan dus dichterbij komen, en doet dat ook via een driepunter van wederom Tuhina: 12-8. Toch weerhoudt het de Lions er niet van om te scoren, en dat is iets wat Jasmijn de Ceuninck van Capelle doet, net als haar ploeggenoot bij Jolly Jumpers Jade Brughuis die het screen van Roos Warmenhoven krijgt. Aanvallend gaat het dus goed bij de Lions. Een Tubbergs gezelschap draagt bij aan aanvallend en verdedigend sterk spel. Marell Glaubitz die de steal pakt, Jasmijn de Ceuninck van Capelle met het screen en de score van Brughuis. Echter laten de Lions veel vrije worpen liggen, en Kosovo schiet opnieuw de driepunter raak via Anile Selmani: 18-15. Toch gaan de Lions door. Lotte Toornstra lukt het dit keer wel vanaf de vrije worp lijn, en een driepunter van Glaubitz brengt het verschil op zes punten: 23-17 na het eerste kwart. Ook het begin van het tweede kwart is voor de Lions. Pien Steenbergen laat haar kracht zien zoals ze dat heel wat jaren in Amsterdam heeft laten zien: haar ellebogen gebruiken en naar de basket gaan. Een steal en score van Iris Vennema vergroot het verschil naar 10 punten. Daar blijft het niet bij. Opnieuw ontstaat er een steal en een rechtstreekse oversteek naar de basket. Het is Molina die daarvoor zorgt. Zo blijven de Lions onder de basket sterk spelen. Hennie van Schaik passt op de insnijdende Molina, en die maakt 31-19. Waar het onder het bord goed is, zo scoort Kosovo veelal afstandsschoten. Astera Tuhina is hun sterkhouder, en komt zes minuten voor rust al op 14 punten. Kosovo nadert, wederom via Tuhina. Het is Jaleesa Molina die belangrijke steals pakt en de marge intact houdt. Daar draagt ook Lotte van Kruistum aan bij. Haar driepunter zorgt weer voor een verschil van 10 punten: 39-29. Het kan voorlopig niet op. De Lions verdedigen sterk, en weten Iris Vennema te vinden die de trekker overhaalt. Zo deed ze dat in Den Helder en bij Triple ThreaT, en nu doet ze dat voor de onder 20 dames van de Orange Lions. Als collectief wordt er sterk gespeeld. Van Kruistum is een sterke rebounder, en met haar aanvallende rebound verzilvert ze de and-1 die voor 46-29 zorgt bij rust, en 14 punten voor Van Kruistum op dat moment.

De Lions openen gelijk optimaal via een driepunter van Vennema. In de volgende aanval is het weer zoeken naar Vennema, en wederom is het raak, een driepunter: 52-31. Kosovo heeft geen idee waar ze het in de aanval moeten zoeken, en de Lions gaan door. Onder het bord is Hennie van Schaik sterk. Haar and-1 zorgt voor een voorsprong van 22 punten. Het sterke spel zet zich voort, voornamelijk bij de lange speelsters. Als collectief domineren de Lions, want wie er ook in het veld staat; allemaal pakken ze steals, pakken ze rebounds en zijn ze onder het bord goed voor aanvallende mogelijkheden. Toornstra zet samen met Quinta van Schijndel het verschil op bijna 30 punten. Het is Van Schijndel die het laatste kwart opent met een driepunter. Haar schot is toonaangevend voor de laatste minuten van de wedstrijd. Zodoende komen de Lions niet meer in gevaar, in feite de hele tweede helft niet meer. Als collectief winnen ze met 87-57 hun eerste wedstrijd tegen Kosovo.

Belgian Cats VU20 VS Letland VU20

De Cats zijn een veelbelovend team, aangezien zij natuurlijk hun senioren kampioen hebben zien worden op het Europees kampioenschap. Eén van de talenten is Nastja Claessens die met een driepunter voor de eerste voorsprong zorgt voor de Cats. In de eerste minuten gaat het gelijk op. Letland is sterk onder de basket, waarbij Vanesa Jasa van dichtbij scoort: 12-11 voor Letland. Toch pakken de Cats door. Vanuit de hoek is Claessens goed voor wederom een driepunter: 12-16 en al acht punten voor haar. Letland zet het spel voort, wederom via Jasa. Zij gaan daardoor met een 18-16 voorsprong het eerste kwart afsluiten. Onder het bord blijft Letland sterk, getuige de sky-hook van Luize Sila. De Cats antwoorden terug via een driepunter van Sanne Desplenter, maar bij Letland valt eveneens een driepunter van Raina Tomasicka: 27-21 voor Letland. Aanvallend gaat het de ploeg uit de Baltische staten goed af. De Cats laten het er niet bij zitten. Asha Ndabukiye Radjabu is sterk onder de basket, waarna Desplenter de steal pakt en vervolgens Valentine Cambioli in stelling brengt met een driepunter. Letland zoekt naar een nieuwe mogelijkheid, maar begaat een aanvallende fout. Kansen dus voor de Lions om dichterbij te komen, en dat lukt. Opnieuw is Habibatou Bah snel, en minimaliseert de stand: 29-28 nog maar voor Letland met nog vijf minuten voor rust. Letland neemt een time-out, en dat heeft effect. Vanuit de hoek wordt Katrina Ozola gevonden vanaf de driepuntslijn, en met een sterke drive daaropvolgend van Tomasicka neemt Letland weer met zes punten verschil de leiding. Het blijft de goede kant op gaan voor Letland. Jasa scoort wederom, en zo gaat Letland met een 38-28 voorsprong de rust in.

In de eerste helft pakt Letland 22 rebounds, en de Cats 14. Dat maakt voornamelijk het verschil. Het is in elk geval Julia Franquin die de tweede helft opent met een score onder het bord. Reboundend komen ze ook goed uit de kleedkamer, en Claessens zorgt voor 38-32. De Cats komen dichterbij, en Letland mist de driepunter. Daar profiteren de Cats van via een driepunter van Cambioli. Ook pakken ze gelijk een steal, en kunnen nog dichterbij komen. Dat lukt via Habibatou Bah en haar drive naar de basket. Een 0-9 run zet de Cats weer praktisch naast Letland: 38-37. Ook in de volgende aanval vallen de Cats niet stil. Renee Denys dribbelt naar de ring, en passt af op een insnijdende Franquin die voor de gelijkmaker zorgt. Opnieuw zijn de Cats teruggekomen in de wedstrijd, en houden ruim drie minuten Letland van scoren af. Letland mist opnieuw, en de Lions komen beter bij hun rebounds. Na veel aanvallende rebounds zorgt Claessens voor een voorsprong voor de Cats: 39-41. De Cats gaan door, en weigeren te capituleren. Bah zorgt met een driepunter voor een nieuwe voorsprong. Het blijft gelijk op gaan. Letland verzilvert via Tomasicka een and-1, waarna Bah het verschil minimaliseert na het derde kwart: 47-46 voor Letland. Om en om scoren Letland en de Cats. Het is Denys die de Cats op 49-50 zet. Letland antwoordt direct onder het bord terug via Vanesa Jasa. Letland kan via vrije worpen uitlopen, maar Nikola Priede laat de beide kansen liggen. Cambioli mist niet, en zet de Cats weer op 51-52. Zes minuten voor het einde lijken beide teams geen afstand van elkaar te kunnen nemen. Toch is het Valentine Cambioli die een belangrijke driepunter erin schiet voor de Cats, haar derde driepunter in drie pogingen: 51-55. Zoals gezegd, beide teams blijven in het spoor van elkaar. Marta Leimane antwoordt terug met een driepunter. Het verschil is weer één punt, nog wel in het voordeel van de Cats. Julia Franquin gaat omhoog, en krijgt twee vrije worpen. Beide gaan raak. De Cats staan met nog vijf minuten te gaan drie punten voor, en pakken na het schot van Letland de rebound. Echter missen ze de drive naar de basket, en dat doet Leimane niet. De Cats blijven sterke pogingen uitvoeren, en Bah komt op de vrije worp lijn te staan. Opnieuw missen de Cats niet vanaf deze positie. De Cats stoppen twee aanvallen van Letland af, maar scoren zelf ook niet. De stand blijft 56-59, en Letland kan opnieuw minimaliseren of gelijk komen met de Cats. Het wordt nog geen van de twee opties, maar Letland schiet één vrije worp raak die voor 57-59 zorgt. Letland gokt op een aanvallende fout, maar krijgt een blocking foul te verwerken. Doordat ze al vroeg in de penalty zitten mag Bah vrije worpen nemen. Daar gaat er eentje van raak waardoor het verschil weer drie punten is. De beide opties voor Letland staan weer open: ofwel minimaliseren of gelijk maken. Ze missen, en met nog één minuut te gaan kunnen de Cats toeslaan. Dat gebeurt niet, want de 24-secondenklok gaat af. Met nog 53 seconden heeft Letland het balbezit, en dus weer beide opties. De optie om gelijk te maken lukt. Luize Sila schiet met een driepunter 60 gelijk op het bord met nog 47 seconden te gaan. De Cats zoeken naar een nieuwe voorsprong, en vinden deze via Claessens: 60-62. Er zijn nog 25 seconden te gaan, en Letland kan voor een driepunter gaan om de overwinning te pakken. Echter verliezen ze de bal waardoor er een fout gemaakt moet worden in de hoop dat de Cats vrije worpen laten liggen. Nastja Claessens mag deze nemen, met nog 12,8 seconden te gaan. De eerste poging gaat erin. De Cats staan drie punten voor, en dat kunnen er vier worden. Dat wordt het ook: 60-64 en Letland neemt nog een time-out. Een voorsprong van vier punten zal nog moeilijk te overbruggen zijn, zeker als ze de bal opnieuw inleveren. Claessens is opnieuw goed vanaf de vrije worp lijn, en zodoende winnen de Belgian Cats hun eerste wedstrijd op het onder 20 EK met 62-66 van Letland, en zullen het morgen opnemen tegen Turkije.