De Orange Lions vrouwen onder 20 winnen ook van Slovenië

Gepubliceerd op 30 juli 2023 om 23:00

De onder 20 dames van de Orange Lions zijn ingedeeld in een sterke poule, in het bijzonder met Slovenië en Kroatië. Van Kosovo werd met 30 punten verschil gewonnen, en Slovenië won met 56-69 haar eerste wedstrijd van Kroatië. De volgende tegenstander van de Lions betrof Slovenië. Met nog twee minuten te gaan in het derde kwart keken de Lions tegen een 46-35 achterstand aan, maar een aantal driepunters van Jade Brughuis, Quinta van Schijndel en Lotte van Kruistum bogen deze achterstand om in een voorsprong. Ruim 11 minuten lang kwam Slovenië niet tot scoren, en een 0-20 run zorgde voor een 51-57 overwinning voor de Lions en een mooie uitgangspositie in deze groepsfase. Als de Lions woensdag van Kroatië winnen, zijn zij eerste in groep C.

Beide teams blijven in de eerste minuten in het spoor van elkaar. Namens Slovenië is het Hana Ivanusa die met een and-1 voor de eerste voorsprong zorgt. Het lijkt erop dat dat een teken is dat Slovenië gaat uitlopen, getuige de backdoor van Anja Dragar die voor 11-8 zorgt. Verder laten de Lions het niet lopen. Quinta Van Schijndel gaat naar de ring om met haar snelheid af te ronden, en het is Lotte van Kruistum die onder het bord haar kracht gebruik zoals ze dat namens Grasshoppers uit Katwijk ook doet. Zij zorgt voor een 13-14 voorsprong voor de Lions. Verdedigend houden beide teams elkaar in bedwang. Lotte Toornstra mag na een Sloveense fout vrije worpen nemen, en zorgt daarmee voor 15-16 voor de Lions na het eerste kwart. Ook komen de Lions makkelijker bij de rebounds. Nadat Hennie van Schaik er eentje uit de lucht heeft geplukt is het Toornstra die wederom scoort. Het is een strijd waarin beide landen hun ongeslagen status Koste wat kost verdedigen. Hana Sambolic gaat omhoog en schiet de driepunter raak: 18 gelijk. Geen van beiden neemt afstand in de eerste helft. Door toedoen van Van Schaik en Van Kruistum blijven de Lions op een minimale voorsprong staan bij rust: 27-28.

Het lijkt erop dat de wedstrijd spannend blijft. Slovenië denkt daar na rust anders over. Blaza Ceh schiet gelijk de driepunter raak. Het is vervolgens Ceh die op stoom is. Haar inbreng zorgt voor een groter verschil, en krikt het verschil op naar 10 punten in Sloveens voordeel: 38-28. Pas na vijf minuten komen de Lions voor het eerst na rust tot scoren via vrije worpen van Marèll Glaubitz. Een nieuwe Sloveense driepunter van Ceh treft doel, en zorgt voor 46-35 met nog twee minuten te gaan in het derde kwart. De Lions zetten een verdediging neer waar Slovenië moeite mee gaat krijgen, en komen terug via de drive van Van Schijndel. Slovenië blijft missen, en een driepunter van Brughuis zorgt voor 46-42 na het derde kwart. De Lions zijn binnen twee minuten weer dichterbij gekomen. De verdediging blijft staan, en het feit dat Slovenië niet scoort blijft ook een feit. Opnieuw gaat Quinta Van Schijndel omhoog voor de driepunter, en ook deze keer treft het afstandsschot doel. Het verschil is nog maar één punt: 46-45. Slovenië gaat voor een nieuwe aanval, maar begaat een aanvallende fout. De Lions kunnen dus op voorsprong komen, en doen dat via opnieuw een driepunter. Het is wederom Jade Brughuis die het doet. De Tubbergse schutter zet daarmee de Lions op een 46-48 voorsprong, een 0-13 run dus. De verdediging blijft succes hebben, en opnieuw scoren de Lions via Lotte van Kruistum. Zij zet het verschil op zes punten, en maakt met een driepunter de 0-20 run compleet: 46-55 met nog twee minuten te gaan. Slovenië kan dan niet meer dichterbij komen, en de Lions winnen daardoor ook hun tweede wedstrijd met 51-57 van Slovenië en kunnen de koppositie in groep C behouden door aanstaande woensdag te winnen van Kroatië.