Lotte van Kruistum doormaakt megagroei bij Grasshoppers, inclusief een fantastisch kampioenschap

Gepubliceerd op 3 mei 2023 om 13:00

Lotte van Kruistum is sinds jaar en dag een grote waarde namens Grasshoppers uit Katwijk. De 19-jarige forward studeert pedagogiek in Den Haag, naast basketballen op het hoogste niveau van Nederland. Dit seizoen maakt zij een grote doorbraak bij dames 1, met gemiddeld 15 punten per wedstrijd en 10 rebounds. Ze heeft altijd gebasketbald bij Grasshoppers, en vanaf het beginpunt gaan we in op de groei die ze heeft doorgemaakt tot waar ze nu staat: als een supertalent namens haar team! Haar harde werken en progressie gedurende dit seizoen is, mede gecombineerd door haar medespeelsters en een fantastische coach, beloond met het behalen van het landskampioenschap 2023 en een plek in het All Star Team! Foto: FIBA Europe

Vriendinnen voor het leven

Na wat wikken en wegen heeft Lotte uiteindelijk toch besloten op basketbal te gaan. Ze was na een paar trainingen gelijk om, en wist dat ze een groots avontuur bij Grasshoppers wilde meemaken. “Van jongs af aan vond ik alle sporten wel leuk,” vertelt Lotte. “Ik heb van alles geprobeerd, en later vroeg mijn vader aan mij of basketbal wellicht iets voor mij is. Eerst vond ik dat niet zo leuk, maar ik ben op basketbal les in Katwijk gegaan en was daarna helemaal om. Ik vond het echt heel erg leuk!”

Voor veel spelers staat Grasshoppers voor verbondenheid en eenheid. Ook Lotte ervaart dat, al vanaf het begin dat ze aan de slag is gegaan bij Grasshoppers. “Grasshoppers is echt een vriendenclub. Vanaf het begin had ik al gelijk vriendinnen, en dat zijn meiden die ik vandaag de dag nog steeds goed ken. Het is een geweldige organisatie om te beginnen bij Grasshoppers, en om er nog steeds te spelen! Sinds onder 12 zit ik al bij Liselot Kulk en Alissa van der Plas in het team, en we werden in onder 14 gelijk kampioen toen Sonja Kuijt ons coachte. Het grappige is dat wij nu bij haar in het team spelen met dames 1.”

Groeien als jeugdspeelster

Bij Grasshoppers heeft Lotte enorm veel ervaring opgedaan. Met het seizoen werd ze steeds sterker. “Ik was jong, en mocht steeds met de hogere teams meedoen. Doordat de meiden (ook fysiek) sterker zijn, leer je steeds meer. We hebben zoveel moois meegemaakt met Grasshoppers, van bekerkampioenschappen tot spelen in de landelijke finales. Met onder 20 was het echt intens, de succesjaren gedurende de jeugd! De eerste landelijke finale spelen was echt heel spannend. Sinds dat moment, en sinds ik meer finales ben gaan meemaken, ben ik steeds meer gaan genieten.”

In actie komen bij dames 1

Op haar 16e kreeg Lotte de kans om te weten hoe het is om op het hoogste niveau van Nederland te spelen. Ze greep deze kans meteen, en op een goede manier ook! “In het begin was het natuurlijk spannend,” herinnert Lotte zich. “Ik keek altijd op naar dames 1, en om dan ineens zelf daar te staan en mee te trainen is geweldig! Na een paar trainingen raak je er steeds meer aan gewend, en na een aantal jaren zijn we echt een hecht team geworden.”

Een fantastische rebounder

Goed zijn voor een double-double per wedstrijd kan je niet van iedereen zeggen. Toch kreeg Lotte het dit seizoen voor elkaar. “Vanaf de jeugd ging ik al gelijk voor de rebound, en dat is er altijd in gebleven. Met mijn lengte van 1,86m kan ik mijn kwaliteit aan rebounden steeds meer verbeteren. Ook in het schieten van vrije worpen ben ik steeds beter geworden. Met mijn teamgenoten hebben wij steeds meer geoefend om dat onder de knie te krijgen. Vrije worpen zijn ook belangrijk, dat is iets dat ik steeds meer wil verbeteren.”

Een geweldige doorbraak dit jaar bij dames 1

Niet alleen als team, maar ook als speelster toont Lotte enorme progressie in haar spel. Een kampioenschap kan er zeker inzitten bij de Katwijkse formatie, dat vond Lotte ook vlak voor aanvang van de play-offs. “Dit seizoen gaat het echt goed! We zijn heel beweeglijk in de aanval, waarbij ik goed kan insnijden. Dat kan Karin Kuijt goed lezen, en op deze manier kan ik mijn kansen grijpen en naar de basket gaan. We zijn een sterk team, en we willen altijd voor elkaar gaan. Dat is altijd onze kracht geweest, wat dit seizoen ook echt goed uitpakt. Onze kansen zijn aanwezig. Wij hebben dit seizoen een aantal keren van Den Helder gewonnen, dus het kan zeker alle kanten op,” vertelde Lotte een dag voor de eerste play-offwedstrijd.

Na drie wedstrijden is het gelukt: Grasshoppers is de nieuwe landskampioen door met 0-3 in de finaleserie te winnen van Den Helder Suns. Een bijzonder moment ook voor coach Renate Sluijs om als eerstejaars coach gelijk zo’n prestatie te realiseren. Het lukt Grasshoppers weer om talent van eigen bodem klaar te stomen voor het echte weer. Lotte is het gelukt om zo’n podium te verwezenlijken, en het is zeker wachten op welke talenten van Grasshoppers dit eveneens gaan realiseren!

Jeugdinternational

Al haar potentie en progressie hebben geleid tot een plek bij het nationaal jeugdteam. Een speelster als Lotte, met al haar veelzijdige capaciteiten, is goudwaard om in het team te hebben. “Ja, in actie komen namens je eigen land tijdens het Europese jeugdkampioenschap onder 16; dat vergeet je natuurlijk nooit meer! We hadden en heel leuk team, en we wilden er echt enorm voor gaan. Ook naast het veld hadden we het enorm leuk, en dat zag je ook op het veld.”

Lotte weet het nog heel goed, hoe het was om in 2019 tegen Noord-Macedonië te beginnen als onder 16 speelster. “Tijdens de eerste wedstrijd zeiden we dat we het niet mogen onderschatten. Het was echt fantastisch om zo te beginnen tegen Noord-Macedonië. Toch verloren we maar één keer in de voorrondes tegen Oekraïne. We speelden één keer geen goede wedstrijd, waardoor we geen aanspraak maakte op de bovenste acht teams. Tegelijkertijd moeten we tijdens zo’n toernooi snel schakelen, en ondanks alles de komende wedstrijden sterk blijven spelen om het maximale eruit te kunnen halen. Dat hebben we uiteindelijk gedaan. Dit jaar mag ik nog een jeugd-EK spelen, dus ik hoop zeker zoiets nog een keer mee te maken!”

Als je namens een club en als international zoveel kan betekenen, dan ben je enorm talentvol. Lotte bewijst dat, en bewijst dat haar kracht van onschatbare waarde is voor elk team; zowel binnen als buiten Nederland! Foto's: FIBA Europe

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.