1 tegen 1 met Isa Folbert & Imme Kroese

Gepubliceerd op 5 mei 2023 om 13:00

Al acht jaar basketballen Isa Folbert (links) & Imme Kroese (links) bij Peatminers in Vriezenveen. In 2019 zijn zij begonnen met spelen op landelijk niveau bij onder 14, en inmiddels hebben zij goede prestaties afgeleverd in de onder 16 competitie.

1.  Hoe is basketbal op jullie pad gekomen?

Imme: “Ik was bijna zeven jaar. Mijn nichten zaten op basketbal, en zo ben ik ook begonnen en steeds verdergegaan.”

Isa: “Ik was zes jaar toen ik begon. Op school werd een basketbalclinic gegeven, en van daaruit ben ik bij Peatminers gaan spelen. Juist door dat soort clinics komen veel spelers van onder 12 erbij.”

2.  Wat maakt basketbal jullie favoriete sport?

Isa: “Dat je als team elkaar goed kan aanvullen. Wij zitten al sinds onder 8 bij elkaar in het team. Dat maakt de band ook heel sterk.”

Imme: “Als er nieuwe meiden in ons team komen, dan komen ze ook goed bij ons terecht. Wij ontvangen iedereen volledig bij het team, dat maakt deze sport zo bijzonder.”

3.  Hoe ervaren jullie het bij Peatminers?

Imme: “Iedereen kent elkaar, en we kunnen het echt goed vinden bij iedereen.”

Isa: “Neem bijvoorbeeld zo’n jaarlijks basketbalkamp. Er worden groepen gemaakt en we hebben een bonte avond diezelfde dag, gecombineerd met spelletjes, spooktocht en een dropping. Dit organiseert Peatminers echt zo goed!”

4.  Jullie spelen sinds 2019 op landelijk niveau, bij onder 14. Jullie eerste landelijke wedstrijd was in en tegen MBCA Amstelveen, hoe was zo’n begin op landelijk niveau bij jullie?

Imme: “Spelen tegen Amstelveen is altijd spannend, tot vandaag de dag. We vonden het eerst echt spannend, om ook lange afstanden te maken naar de wedstrijden.”

Isa: “Wij komen uit het oosten, dus dat was echt wennen. Het is een hele leuke ervaring in het team. Het zorgt voor zoveel uitdaging.”

5.  Toen jullie in seizoen 2020-2021 mochten spelen, wonnen jullie wel in Amstelveen, een paar weken vlak voor een nieuwe lockdown. Hoe denken jullie dat het seizoen bij onder 14 er voor jullie uit zou hebben gezien als er geen lockdown was?

Isa: “Wij eindigden best wel hoog, gedeeltelijk op de eerste plaats.”

Imme: “Het was echt het jaar dat wij hadden kunnen laten zien wat wij konden, als tweedejaars onder 14.”

6.  Jullie spelen nu in de onder 16 competitie, waarbij jullie vierde hebben gestaan vlak voor de Final Eight. In hoeverre hebbe jullie de kansen ingeschat, in deze Final Eight afsluiting?

Isa: “Doordat wij vierde stonden betekende dat we tegen Lokomotief Rijswijk moesten spelen.”

Imme: “Ons doel was om bij de beste vier te horen dit seizoen, dus dat is gelukt. We wilden daarna wel gewoon doorstoten naar het maximaal haalbare. Er was zoveel mogelijk, aangezien wij in de competitie ook in en tegen BS Leiden hadden gewonnen.”

7.  Imme: Tijdens die gewonnen wedstrijd in Leiden mocht Valerie Letteboer in de laatste twee seconden vrije worpen nemen bij een stand van 69-69. Stel je voor dat jij deze vrije worpen mocht nemen, hoe zou dat zijn?

“Ik zou best wel wat druk ervaren in zo’n situatie. De eerste vrije worp zou, denk ik, mis gaan bij mij. Op zo’n moment moet je wel rustig blijven.”

8.  Isa: Spelen in Leiden is iets dat de meeste clubs als moeilijk beschouwen. Wat denk je dat er nodig zou zijn om daar te kunnen winnen?

“Door als team 40 minuten lang dezelfde koers uit te varen. Winnen in Leiden is iets wat we absoluut willen, en dat is dan ook zeker gelukt.”

9.  Isa: Duels tegen MBCA blijven altijd spannend. Wat is het dat jullie ervaren dat tegen MBCA?

“Zij zijn echt snel, qua transitie en drives. Je moet in de verdediging snel kunnen schakelen.”

10. Wat maakt het zo leuk om met elkaar in het team te spelen?

Isa: “Wij kunnen echt goed samenspelen, in de aanval en verdediging.”

Imme: “Wij snappen elkaar, en vullen elkaar zo goed aan op het veld. Dat maakt het echt een stuk makkelijker voor ons, en het team.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.