Orange Lions mannen onder 18 eindigen zesde op het EK, Belgian Lions onder 18 eindigen met zilver

Gepubliceerd op 31 juli 2023 om 08:00

Voor zowel de Nederlandse als de Belgische onder 18 formatie scheelde het niet veel. De Orange Lions konden bij winst nog vijfde worden op het basketbal EK in de B divisie, en in de finale stonden de Belgian Lions in het vierde kwart nog met 61-64 voor. In beide gevallen kon de laatste wedstrijd niet winnend worden afgesloten. Met 95-94 tegen Groot-Brittannië sluiten de Orange Lions het onder 18 EK met een zesde plaats af, de Belgian Lions hebben de finale met 75-69 verloren van Letland. Foto: FIBA Europe

Orange Lions MU18 VS Groot-Brittannië MU18

Het begin tegen Groot-Brittannië is voor de Orange Lions. Joris Metz zet de Lions via een pass van Tjall de Vaal op een 5-14 voorsprong, maar ze zien Groot-Brittannië weer langszij komen. De driepunter van Nedas Cholevinskas en de drive van Edward Onyia betekent een 19-19 gelijke stand. Via driepunters gaat Groot-Brittannië uitlopen, maar de Lions komen steeds weer terug in de wedstrijd. Het blijft tot in de laatste minuten gelijk op gaan. Geen van beide teams nemen afstand van elkaar. Seal Diouf is een sterke schakel namens de Lions die daardoor in het spoor blijven van de Britten. Bij een 86-86 gelijke stand gaan we vijf minuten verlengen. Daarin lijken de Orange Lions via Seal Diouf en Timo George het voordeel te hebben, maar in de laatste seconden schiet Benjamin Michaels namens Groot-Brittannië de driepunter raak die ze naar een 95-94 overwinning helpen. Hierdoor eindigen de Orange Lions zesde op het EK onder 18 in de B divisie.

Belgian Lions MU18 VS Letland MU18

Net als in de eerste wedstrijd neemt Letland het voortouw via de driepunters. Roberts Blums had er toen zeven raak geschoten, en nu begint hij weer sterk aan de wedstrijd. Steeds als Letland uitloopt vinden de Belgian Lions Noah Meeusen. Hij bedient zijn spelers, onder meer Evert Van Eyck en Jules Isebaert. Hierdoor blijft het verschil klein bij rust: 35-31. Het belooft een spannende finalewedstrijd te worden. Letland loopt uit naar 41-33, maar al gauw komen de Lions terug tot 41-29 via de driepunter van Lukijan Zecevic. Het blijft een gelijk opgaande strijd. Kobe Abelshausen schiet de Lions in het vierde kwart zelfs op een voorsprong, net als Noah Meeusen. Toch weten ze niet door te drukken in de aanval, en twee and-1's van Letland betekent 65-64. Driepunters van Juris Vitols en Blums laten Letland juist uitlopen naar 71-64, maar daar laten de Lions het niet bij. Adedayo Polet en Meeusen slaan nog één keer toe waardoor met nog 30 seconden te gaan het verschil nog maar twee punten is. Letland mist, en de Lions krijgen de kans om de finale te winnen met een driepunter. Zecevic probeert het, een schot wat er meestal in wil gaan, maar hij mist. Via vrije worpen wint Letland de finale met 75-69 en is daarmee kampioen van het onder 18 EK in de B divisie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.